Lezing in Wageningen, de studenten zijn er helemaal klaar voor

Lezing in FORUM Wageningen, de studenten zijn er helemaal klaar voor

Dat mensen nukkig worden bij typisch waterig en winderig Hollands k#tweer, dat wisten we al. En bij mooi weer? ‘Oh wat is het leven fijn als de zon schijnt’, zong Benny Joling. Vrolijkheid! De krant van Wageningen Universiteit- Resource- tilt de invloed van het weer op menselijk gedrag nog een treetje hoger. ‘Extreem weer VEROORZAAKT geweld’.

Het zijn niet extreme moslims die mensen onthoofden, het is extreem weer.

Je gooit als promovendus bij de leerstoelgroep Agrarische-en Milieugeschiedenis wat correlaties op 1 hoop tussen droogteperiodes en het aantal geweldsdelicten, roept dan dat je ook weet dat correlatie geen relatie is. En doet dan precies dat. Correlatie als relatie presenteren door wat met statistiek te rommelen. En je krijgt dat ook nog gepubliceerd in een journal (…of political Geography)

Dan schrijf je:

Hij vergeleek neerslagcijfers met het aantal gevangenen, rechtszaken en moorden in koloniaal Nigeria tussen 1912 en 1945. Van klimaatverandering was nog geen sprake.

….

Dus van het begin van de aarde tot 1945 was het klimaat stabiel?

Alle onzin komt er in, als het maar lekker klinkt en in de doctrine past

Alle onzin komt er in, als het maar lekker klinkt en in de doctrine past

Het weer en de mens
Maar dit is geen uitzondering. Ook de Resource-stercolumnist Stijn van Gils roept in VORK op gezag van PNAS dat het extreem weer is en niet extreme moslims die mensen een kopje kleiner maken. De bereidheid tot het aannemen van onwaarschijnlijkheden onder academici groeit dus dramatisch bij opwarming van de aarde.

Natuurlijk kun je- zoals Van Gils en Louise Vet doen- de bewijslast omdraaien. Bewijs maar eens dat het weer GEEN invloed heeft. Maar dan verlaat je het domein van de wetenschap, zoals door Karl Popper gedefinieerd. Het moet falsifieerbaar zijn, open staan voor weerlegging.

Het weer en de mens, natuurlijk, niets is zo wispelturig.

Woest worden mensen er van, moordlustig!

Woest worden mensen er van, moordlustig!

Door de droge zomer van 2015 in midden Europa is de oogst van hop voor bier in Tsjechie en Duitsland ook een kwart minder dan het jaar ervoor. Dat zal de verkrachtingen in Keulen verklaren. Of zo. Beetje rommelen met statistiek en wie weet past het dan in de PNAS.

Mijn suggestie zou eerder zijn: armoede en geweld, honger en geweld om het daar in te zoeken. Zodra de pinautomaten hier op zwart gaan en de Euro in elkaar klapt, krijg je ook plunderingen van winkels. Of dat door de CO2 komt….

Sektarische religie en geweld. Ook zo’n mooie. Wanneer je religie Onderwerping heet, een militaire kreet, dan is fysieke overreding een belangrijk instrument tot bekering. Of was het de CO2 die Mohammed in de 7de eeuw zijn openbaringen deed zien? Was het extreem weer, waardoor zijn volgelingen het Byzantijnse rijk in mum van tijd onder de voet liepen?

Met zulk weer, dan neemt het aantal vechtpartijen in Friesland dramatisch toe

Met zulk weer, dan neemt het aantal vechtpartijen in Friesland dramatisch toe

Dat je nukkig wordt van k%*weer, dat kunnen we hier in de polder ook dagelijks ervaren. Ik lees in Resource ook een zinvol bericht: het zelfreinigend vermogen van de wetenschap werkt niet meer goed.