Een andere hype die nu plots door klimaatgekke overheden met CO2-doelen van stal komt zijn warmtenetten op koelwater uit de industrie. Afgelopen november was daar een congres voor van de usual suspects, die met subsidie willen binnenlopen. Overheden met CO2-afknijpdoelstellingen in 2030/40 zien hier de meeste kans bij het afknijpen van aardgasverbruik.
Dat binnenlands afknijpen van gasverbruik is ook officieel beleid van Gasterra (NAM/Overheid) Omdat Gasterra de buitenlandse verkoop van Nederlands gas graag op peil wil houden. Spreekstalmeester van Greenpeace en Milieudefensie, CE Delft onderzoekt voor nationale Gasboer Gasterra al een nieuw belastingsysteem om de gasvraag af te knijpen, met een extra gastaks van 1 euro per kuub. Voor het klimaat.
Vanuit de wil om de binnenlandse gasvraag af te knijpen (bij aanhoudende export) komen warmtenetten weer in beeld. Die worden aangedragen als alternatief voor het gasnet, wanneer de gasleiding vervangen moet worden.
Je legt dan een apart net aan in je hele stad, dat koelwater van energiebedrijven als stadsverwarming doorpompt. Delen van Almere zijn zo al – met verdeeld genoegen- aangesloten op zo’n warmtenet met koelwater van de Nuon. Je bent dan als huis-eigenaar geografisch veroordeeld tot 1 energieleverancier. De vrije energiemarkt is dan opgeheven. Maar dat is per definitie de consequentie van klimaatbeleid: einde vrije energiemarkt.
- Er valt best wat voor een warmtenet te zeggen: waarom aardgas op meer dan 1000 graden verstoken, terwijl je maar warm water van 65 graden nodig hebt en je in huis bij 18 graden prima kunt leven. Althans ik. En het dumpen van warmte uit centrales is ook zo zonde.
Altijd geld bij; energie wordt kunstmatig luxeproduct
Natuurlijk rendeert de investering van een stadsbreed warmwaternet niet. Vanaf maart tot oktober staat bij mij de verwarming grotendeels uit. Hoe is dat bij u? Dus een half jaar lang is er nauwelijks vraag, terwijl de energiebedrijven wel van hun koelwater af willen.Aardgas kan iedereen naar behoefte afnemen, zodat er ook een gezonde markt voor kan zijn. Je hebt hier ook zelf keuze. Als je niet wilt, hoef je ook niet mee te betalen.
Het is dus een vorm van bedrog, wanneer je warm water als alternatief presenteert voor aardgas zoals de Gemeente Den Haag nu doet, maar ook de Gemeente Rotterdam. Dat bedrog wordt goedgepraat met groen proza. Omdat ze klimaatplannetjes ontvouwen (voor 2040 ‘klimaatneutraal’)
Bij een centraal warmtenet – zoals Rotterdam en Den Haag nu overwegen– zijn de kosten publiek, en daarmee wordt ook het gebrek aan rentabiliteit afgewenteld op het publiek.
Louter flauwekul-argumenten voor invoering warmtenet
In Den Haag is de Lysias Group bezig om het Haags Warmte Initiatief te onderzoeken: de overstap van aardgas naar een warmtenet waarbij geen gas maar warm water door de leidingen loopt. Zie hier welke argumentatie ze aanvoeren:
- De urgentie voor energietransitie komt voort uit de bijna volledige afhankelijkheid van Nederland van aardgas voor verwarming van gebouwen. Sinds 2015 is Nederland netto-importeur van aardgas.
Dat is volgens mij onwaar; in 2013 verpatste Gasterra (Overheid/NAM) nog 89 miljard kuub gas , in 2014 nog steeds 81 miljard kuub. Terwijl Nederland’s binnenlands verbruik al 20 jaar stabiel zat op 45 miljard kuub. De rest is allemaal export. In 2016 wordt nog 40 miljard kuub Groningen Gas opgepompt, vrijwel voldoende voor de gehele binnenlandse vraag. De overigen tientallen miljarden kuub komt bijvoorbeeld van onder de Waddenzee en kleinere velden.
Wij zitten hooguit vast aan contracten met buitenlandse energiebedrijven, die Nederland verplichten haar aardgas-voorraad veel te goedkoop uit te leveren. De Duitsers namen 18 miljard kuub af in 2014, de Britten 9 miljard kuub, de Italianen 8 miljard kuub.
-
Daarmee loopt ons land het risico om op middellange termijn afhankelijk te worden van instabiele regimes.
Welk regime bedoelt Lysias? Het Nederlandse regime is minder stabiel dan dat van Poetin, die er al sinds 1999 zit. Sindsdien hadden wij al een politieke moord op de premier-kandidaat, en volgden kabinetten elkaar in steeds hoger tempo op. Daarnaast: we zijn al gezegend met een LNG-terminal in Europoort, dus ook van bevriende regimes – zoals van Donald Trump- kunnen we eenvoudig (schalie)gas afnemen.
De markt voor LNG blijft groeien, en Gasterra ondervindt daar concurrentie van. Gasterra verhandelde in 2014 voor 15 miljard kuub aan buitenlands gas (vooral Noorwegen), waarvan 5 procent Russisch gas. Die contracten liggen vast. Noorwegen heeft een stabieler regime dan Nederland.
En nogmaals: wij hebben geen buitenlands gas, nodig, met eigen gas kunnen we eenvoudig de vraag dekken.Maar de overheid wil dat graag verpatsen en ons dubbel te grazen nemen met klimaat als excuus.
-
Het realiseren van een duurzame warmtevoorziening is noodzakelijk om de Haagse klimaatdoelen te halen. Uit studies blijkt dat 40% van de CO2-uitstoot in de stad voor rekening komt van de 250.000 woningen en gebouwen.
‘Transitie’ betekent: gas aan buitenland verpatsen, en binnenlands belastingdruk ophogen
Dus je ruilt een gasnet in waarbij je als overheid niet alleen aardgasbaten vangt, maar ook accijns kunt heffen over verbruik. Dat gas ruil je dan in voor een warmtenet waar tot in de einder publiek geld bij moet.
We liggen lokaal, regionaal en nationaal dus mooi op ramkoers naar de totale vernietiging van onze economie, met CO2/energie als vehikel. Greenpeace heeft ook Gasterra overgenomen, zo blijkt op haar website.
Zie deze speech van hun ’transitiemanager’.
En zie hier hoe klimaat-fanaat Sible Schone van HIER de gasboeren toespreekt, u raadt het al: meer belastingen, belastingen en nog eens belastingen.
Gasterra wil natuurlijk wel graag gas naar het buitenland blijven verkopen voor de aandeelhouders (Shell/Exxon en de overheid). Dus knijpen we binnenlands de vraag maar af met klimaat-excuus. Terwijl de overheid zo een mooi excuus heeft om belastingen verder op te schroeven, en naar de milieulobby/linkse media haar groene kant kan tonen. Met belastingen compenseert de Nederlandse overheid dan de afname aan inkomsten van domestische gasconsumptie en verkoop. Terwijl de buitenlandse inkomsten uit gasverkoop mooi verzekerd blijven.
En dat is de nieuwe strategie dus van Gasterra, wanneer ook daar Greenpeace/Milieudefensie op de bok zit. Kort samengevat: Fuck de Burger.
We hebben reeds voldoende storingen. Gaarne geen extra!
http://allestoringen.nl/storing/eneco/kaart/
In de gemeente Hoogeveen is er een plan geweest om een ketel met goedkoop lokaal snoeihout te stoken en het warme water te leveren middels een warmte net aan scholen, zwembad en een woning complex. De investering kosten van het warmtenet waren te hoog om gebruik te kunnen maken van de goedkope houtsnippers. Het groene plan is dan ook , ondanks verzet van een aantal gemeenteraad leden, afgeblazen.
Dezelfde mallotige adviseur waar het hele gemeentebestuur achteraan liep stelde voor om een waterkrachtcentrale te bouwen in het kanaal. een verval van 4 meter dat moet kunnen.
Nu is het in de praktijk zo dat Drenthe te zien is als een omgekeerd soepbord. Regenwater loopt zonder stuwen in een keer weg naar Meppel.
De hoogste kanalen dienen als buffer om in tijden van droogte water te bufferen ook voor de landbouw.
Dat wilde die “adviseur” laten weglopen om wat stroom te produceren. Daarbij vergeet hij dat in de stuwen ook pompen zijn geplaatst juist om in gevallen van droogte het water omhoog te pompen.
Ik heb uitgebreid gemaild met de figuur en een van zijn uitspraken was dat hij als jurist het toch maar beter wist als al die ingenieurs.
Deze man was een soort “co2 goeroe waar heel het gemeente bestuur kwijlend achteraan holde.
Over de waterkracht centrale in de sluis bij Hoogeveen stelde het waterschap dat zij het waterbeheer vooropstelde en het peil boven de sluis binnen een marge van 20 cm regelde.
Deze waterkracht centrale was slechts 1 van de onderwerpen van een rapport geschreven door mr. Hermans. Ik heb het rapport met verbazing gelezen en was opgelucht dat het contract met dit persoon niet verlengt werd.
Wilbert Hermans, aangenaam. Ex directeur van 5 failliete zogenaamde groene bedrijven.
Meester fantast in optima forma. Heeft tientallen miljoenen verbrand maar Hoogeveen stonk er met open ogen in.
We mogen de Groene Rekenkamer dankbaar zijn dat zijn contract niet werd verlengd.
R.Bijsterveld
In vervolg op een juichend artikel in het dagblad van het noorden over dat rapport en mijn reactie daarop stelde de redactie voor om de discussie in de krant te voeren.
Dat werd door hem afgewezen omdat dat de taak van de wethouder was.
Ik denk dat deze joker heel goed wist waar hij mee bezig was en zeker tonnen heeft gekost als extern “deskundige”
Voor zijn eerste rapport kreeg Hermans ruim 250.000 euro. Het werd binnen 5 minuten vakkundig gefileerd.
Dat 2 wethouders dit hebben aanvaard toont de kwaliteit van het College.
Zij waren ook betrokken bij grote fraude bij Rendo.