Het hernieuwbare subsidie/energiedrama treffend geïllustreerd

zonnepanelen op dak

Photovoltaische (PV) energieproduktie in Duitsland is de grootste subsidie-vreter van hernieuwbaar. In 2015 zal de Duitse Energiewende voor alle hernieuwbare energie samen 27 miljard subsidie gaan kosten. Het grootste deel hiervan -zo’n 40%- zal naar door PV opgewekte energie gaan, dat is 11 miljard €. Op de energiemarkt is deze energie 1 miljard € waard, dus gaat de Duitse consument 10 miljard € subsidie gedwongen betalen. De enige grote winnaars van deze energieproduktie zijn de PV-‘ondernemers’ die voor 20 jaar gegarandeerd 50 cent per kwh krijgen die op de markt 3-4 cent waard is, kassa!

In Nederland is Urgenda de vurige pleitbezorger van eenzelfde energietransitie naar hernieuwbare energie: ’wij willen zon’) die ze nu zelfs via de rechter afgedwongen hebben bij de Nederlandse regering.

Maar het is ook de weg die Europa met nog meer vernieuwde energie op wil gaan. Tesamen met de plannen voor het Europese drama van het emissiehandelsysteem (ETS) publiceerde de Europese Commissie vorig jaar op 15 Juli ook haar visie op de ‘new energy market design’: hernieuwbaar is ‘the way to go’. In de tweede helft van dit jaar zal het debat hierover beginnen.

Bovenstaande getallen kwamen uit deze blog, ik heb de kernpunten nog even samengevat:

 • De kosten voor totale EEG subsidie in Duitsland in 2014 waren 24 miljard, in 2015 wordt 27 miljard verwacht
 • PV is de grootste kostenfactor
 • De PV subsidies stegen van 0.015 miljard in 2000 naar 11 miljard in 2015
 • De groei vlakt af sinds 2012 toen de subsidies verminderden (!)
 • Met 11 miljard € is PV de grootste subsidiekostenpost van de Energiewende die voor 2015 40% van de 27 miljard zal zijn
 • Van deze 11 miljard € is de marktopbrengst slechts 1 miljard, dus moet er 10 miljard € subsidie bij die de consumenten verplicht betalen
 • Prachtige ‘business’ voor PV-producenten: zij krijgen zo’n 50 cent per kwh -gegarandeerd voor 20 jaar- terwijl diezelfde kwh 3 tot 4 cent waard is op de markt
 • Deze enorme subsidies hebben geen noemenswaardig effect op de CO2 uitstoot van Duitsland gehad.

Ik zou ook erg benieuwd zijn naar eenzelfde opsomming voor Nederland en België, misschien iets voor onze energie-deskundige reageerders?

Door | 2016-03-19T23:09:22+00:00 20 maart 2016|5 Reacties

5 Reacties

 1. Herman Vruggink 20 maart 2016 om 10:03- Antwoorden

  Tja, wat een drama toch weer. Zonnepanelen, dat moet toch wel het ergste zijn wat een land kan overkomen. Wat een ramp! Dit stukje behoeft enige aanvulling en verklaring.
  Ooit is in Duitsland de subsidie begonnen met 50 cent per kwh. Dit om een enorme boost te generen. Dat is al lang geleden. In 2012 is inderdaad flink verder gesneden. Ik lees het volgende :
  ” Grote zonne-installaties (tussen de 1.000 Kilowatt en 10 megawatt) krijgen straks de minste subsidie; 13,5 cent per kilowattuur. De kleinste installaties krijgen onder de nieuwe regels 19,5 cent, terwijl middelgrote projecten 16,5 cent van de overheid krijgen.”
  Elders lees ik dat in 2018 helemaal het mes er in gaat. Indien de woedende kok (DWK) langskomt dan kan hij de details nog eens aan ons uitleggen.

  Een ander punt wat voor misverstanden kan zorgen is de bewering dat Urgenda zonnepanelen heeft afgedwongen bij de rechter. Nee, Urgenda heeft CO2 reductie afgedwongen bij de rechter. Overigens loopt het hoger beroep nog. Of je nu zonnepanelen of kernenergie plaatst, het heeft pas effect als je fossiele centrales sluit of op een laag pitje laat draaien. De 25% in 2020 is in Nederland bijvoorbeeld met gemak te halen door kolencentrales te sluiten en de hypermoderne gascentrales die nu gesloten zijn te openen.

 2. Hugo Matthijssen 20 maart 2016 om 10:42- Antwoorden

  Herman

  Je mist toch de kern.
  Zonnepanelen leveren 11% van het opgestelde piekvermogen x het aantal uren per jaar.
  Bouw je te veel zonnepanelen dan kun je de pieken niet meer op het eigen vraaggestuurde netwerk opvangen.
  Dat betekent dat dan alle andere stroombronnen moeten sluiten en dan nog wordt vanuit Duitsland de overtollige stroom tegen een negatieve prijs over de grens gegooid.
  Pieken de zonnepanelen en waait het ook nog een beetje dan wordt dat probleem versterkt. Toch moeten er centrales blijven draaien de zogenaamde spinning reserve die dan ook bruinkool blijven verstoken en co2 blijven uitstoten.
  Vrijwel alle buurlanden aan de oostkant hebben hun grenzen gesloten voor deze zogenaamde gratis stroom omdat de stabiliteit van het eigen netwerk daardoor in gevaar komt.
  En wat is het effect van het op een laag pitje draaien van fossiele centrales dacht je.
  Ga dat nu eens uitzoeken het rendement gaat onderuit de co2 uitstoot per kWh neemt toe en het verdien model gaat volledig onderuit. Daarom worden gascentrales gesloten en neemt het aandeel kolen toe. De co2 uitstoot per kWh neemt dan ook in Nederland de laatste jaren toe tot boven de 450 gram per kWh en is stijgend.
  Groen geloof en techniek zijn verschillende zaken.

 3. Hetzler 20 maart 2016 om 20:51- Antwoorden

  Als je dat tabelletje leest zie je voor 2014 € 31,6 cent subsidie staan.
  met de cijfers van het Fraunhofer Institute kun je dit bevestigen
  https://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/data-nivc-/electricity-production-from-solar-and-wind-in-germany-2014.pdf
  Fantastisch welk een wonder geschiedde! De doorbraak van PV in het hernieuwbaarheidscircus.

  • Herman Vruggink 20 maart 2016 om 22:40- Antwoorden

   Dat tabelletje vinden hier terug. https://de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-Energien-Gesetz#Photovoltaik.
   En daar staat iets boven:
   ” Mittlere Vergütungszahlungen an Betreiber für EEG-Strom (in Cent pro kWh) gemäß Jahresabrechnungen”
   Gemiddelde dus. De huidige subsidie voor nieuwe projecten ligt al flink lager. De subsidiecontracten van den beginne lopen natuurlijk nog steeds (20 jaar contracten) En dus ligt het gemiddelde nog flink hoger. Waar geen enkel misverstand over hoeft te bestaan is die 11 miljard.

 4. David 20 maart 2016 om 21:27- Antwoorden

  @Hetzler [De doorbraak van PV in het hernieuwbaarheidscircus.]
  Wat is de doorbraak? Geïnstalleerd nominaal vermogen? Subsidies? Zeker niet de opbrengst of bijdrage aan de Duitse energievoorziening.

Geef een reactie