zonnepanelen op dak

Photovoltaische (PV) energieproduktie in Duitsland is de grootste subsidie-vreter van hernieuwbaar. In 2015 zal de Duitse Energiewende voor alle hernieuwbare energie samen 27 miljard subsidie gaan kosten. Het grootste deel hiervan -zo’n 40%- zal naar door PV opgewekte energie gaan, dat is 11 miljard €. Op de energiemarkt is deze energie 1 miljard € waard, dus gaat de Duitse consument 10 miljard € subsidie gedwongen betalen. De enige grote winnaars van deze energieproduktie zijn de PV-‘ondernemers’ die voor 20 jaar gegarandeerd 50 cent per kwh krijgen die op de markt 3-4 cent waard is, kassa!

In Nederland is Urgenda de vurige pleitbezorger van eenzelfde energietransitie naar hernieuwbare energie: ’wij willen zon’) die ze nu zelfs via de rechter afgedwongen hebben bij de Nederlandse regering.

Maar het is ook de weg die Europa met nog meer vernieuwde energie op wil gaan. Tesamen met de plannen voor het Europese drama van het emissiehandelsysteem (ETS) publiceerde de Europese Commissie vorig jaar op 15 Juli ook haar visie op de ‘new energy market design’: hernieuwbaar is ‘the way to go’. In de tweede helft van dit jaar zal het debat hierover beginnen.

Bovenstaande getallen kwamen uit deze blog, ik heb de kernpunten nog even samengevat:

  • De kosten voor totale EEG subsidie in Duitsland in 2014 waren 24 miljard, in 2015 wordt 27 miljard verwacht
  • PV is de grootste kostenfactor
  • De PV subsidies stegen van 0.015 miljard in 2000 naar 11 miljard in 2015
  • De groei vlakt af sinds 2012 toen de subsidies verminderden (!)
  • Met 11 miljard € is PV de grootste subsidiekostenpost van de Energiewende die voor 2015 40% van de 27 miljard zal zijn
  • Van deze 11 miljard € is de marktopbrengst slechts 1 miljard, dus moet er 10 miljard € subsidie bij die de consumenten verplicht betalen
  • Prachtige ‘business’ voor PV-producenten: zij krijgen zo’n 50 cent per kwh -gegarandeerd voor 20 jaar- terwijl diezelfde kwh 3 tot 4 cent waard is op de markt
  • Deze enorme subsidies hebben geen noemenswaardig effect op de CO2 uitstoot van Duitsland gehad.

Ik zou ook erg benieuwd zijn naar eenzelfde opsomming voor Nederland en België, misschien iets voor onze energie-deskundige reageerders?