Nog nooit zoveel kolen verstookt

Nog nooit zoveel kolen verstookt, aldus CBS

Via de mail kwamen deze plaatjes binnen van CBS. Het jaar 2015 was zowel het jaar van de steenkool in Nederland, en dankzij de afgeschakelde kerncentrales ook in Belgie. Al kunnen we voor het contrast met de werkelijkheid toch even Staatspropaganda-club NOS citeren.

Naar schatting 90 procent van de NIEUW opgewekte elektriciteit vorig jaar is op duurzame wijze geproduceerd”

Prijs de Groene Heer. En dan nu weer de data.

Tegelijk meldde windsubsidie-belangenclub NWEA dat 2015 inderdaad een recordjaar voor windenergie was. Ook daarbij past een prachtig CBS-plaatje. Want we zien dat de groei in door windturbines opgewekte energie zeker de laatste 5 jaar vrijwel lineair groeit met het kolenverbruik en daarmee CO2.Subsidie-energie uit wind duwt gas de markt uit, kolen met tweemaal meer emissies dan gas per energie-equivalent, die blijven over. Een trend die we in Europees verband al zagen, en die we al enkele jaren eerder meldden.

Niet alleen dat. De gascentrales worden gedwongen minder rendabel te draaien, omdat windsubsidie-stroom met voorrang op het net gedumpt moet. Al dat op- en afschakelen van fossiele centrales, dat vreet rendement en dus brandstof. En dus krijg je extra emissies, dankzij ‘duurzame’ energie.

Gasterra en Eneco sloten daarom in 2014 een weers-afhankelijk leveringscontract.

Een fossiele centrale levert het stabiele vermogen, terwijl de windturbines er voor de groene politiek draaien

Een fossiele centrale levert het stabiele vermogen, terwijl de windturbines er voor de groene politiek draaien

Daarnaast kan de steeds grotere (bij)stook van biomassa de CO2-emissies opdrijven. Immers, bijstook in kolencentrales van houtpellets doet het rendement kelderen met + 10 procent. Dus moet je meer stoken. En verder:Tot 2010 was nog sprake van dalende CO2-emissies. De kwakkeleconomie speelde daarbij een grote rol. Hoe slechter de economie draait, hoe minder energieverbruik, hoe minder emissies.

image1

Roodkapje versus de Grote Wolf, Sneeuwwitje versus de Boze Fee en nu Groene Energie versus de Fossiele Lobby. Het zijn prachtige sprookjes, ditmaal met Greenpeace als de moderne variant op de Gebroeders Grimm. En alle zelfbenoemde kwaliteitsmedia zitten met rode oortjes bij de vertelmejuffouw van de milieubeweging op schoot. Of ze lopen samen de Groene Mars Voorwaarts met onze nationale klimaatheks Mevrouw Mao Minnesma.

Behalve wij. Wij moeten in de hoek staan.

Ik ben komende dagen even in Duitsland om wat Nazi-natuurreservaten op de plaat vast te leggen. Waaronder een plek die dankzij onteigening door Heinrich Himmler nu nog geschutzt is. Daar ga ik even lekker bij in de houding springen en het Horst Wessellied zingen.

Wat is het toch heerlijk, zo’n autocratische staat zonder inspraak. Een woord van de Grote Leider en je kunt gaan met je groene banaan…

Dan kun je tenminste De Doelen halen! De natte droom van De Verenigde Groene Kerk Nederland

  • Het zal bezoekers zijn opgevallen dat de reacties bij mijn post uitstaan, net als bij Elsevier. Die zijn ook met reacties gestopt. De waardevolle aanmerkingen komen namelijk meestal via e-mail. En attente blogbezoekers zetten waardevolle informatie wel in onze Offtopic Linkdump.
  • Het is een experiment, bedoeld om tijd en energie te sparen. Tot nu toe bevalt dat uitstekend.