Dit is een vervolg op eerdere ‘postings’ hier en hier.
In deze laatste aflevering komen de volgende thema’s aan de orde:
- Plastic afval in de oceanen;
- Vervuiling van het milieu;
- Aantasting van onze atmosfeer;
- Overstromingen door stijging van de zeespiegel.
Plastic afval in de oceanen
In de afgelopen decennia is de mens zeer onzorgvuldig omgegaan met plastic (kunststof) afval. Via rioleringen, sloten, kanalen en rivieren kwam dit afval in zee en de oceanen terecht. Plastic vergaat niet, maar wordt wel door invloed van het zeewater en de golfslag afgebroken tot kleine deeltjes van soms microscopische afmetingen. Deze kleine deeltjes worden door zeedieren als voedsel gezien. Via kwallen, schildpadden, vogels en vissen komt dit gevaarlijke en soms giftig afval (toxinen) in de voedselketen terecht.
Een groot gedeelte (men schat dit op ongeveer 5%) van de oceanen is bedekt met deze plasticsoep. In de literatuur wordt een oppervlakte genoemd van 700.000 tot 15 miljoen km² en de hoeveelheid komt neer op 100 miljoen ton. Dit is een gebied van minstens 34x Nederland.
Geconstateerd is, dat de soep een dikte heeft van soms wel 4 km. Vele schepen lopen averij op door die troep en de schatting is, dat de schade ongeveer 1 miljard US Dollar per jaar bedraagt.
In de Stille Oceaan, de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan komen ringvormige stromingen voor, Gyren genaamd, waardoor het plastic op een hoop wordt gedreven.
Zeestromingen in de oceanen (Gyren).
Wetenschappers van de universiteit Darthmouth in New Hampshire VS publiceerde in het tijdschrift “Earth’s Future” (mei 2014), dat er ongebruikelijke hoge concentraties plastic zijn aangetroffen in poolijs. Door het smelten van het poolijs komt deze rotzooi ook nog eens in de oceanen terecht.
Plaatjes zeggen soms meer dan woorden.
Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft o.l.v. Boyan Slat (1994) zijn een project gestart om de oceanen plasticvrij te maken: “The Ocean Cleanup”.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de stroming in de oceaan, zodat geen pompen nodig zijn om de plastic soep naar een vast punt te brengen. Het verzamelen gebeurt met behulp van drijvende schorten in een V-vorm en de soep wordt door de stroming naar de V-punt gedreven en daar mechanisch opgeschept.
Men denkt deze klus in 5 jaar tijd te kunnen klaren. Men is op zoek naar bedrijven, die hierin willen investeren en het project willen uitvoeren. Men heeft berekend, dat de opbrengst aan plastic (recycling) voldoende is voor een verantwoorde investering.
De olieprijs is het laatste halfjaar (2015-2016) enorm gekelderd. Kunststof wordt uit olie gemaakt. Op dit moment is de productie van kunststof uit olie goedkoper dan door de verkrijging uit recycling. Dit betekent een financiële tegenvaller voor dit project.
Vervuiling van het milieu
In lang niet alle landen ziet de overheid er op toe, dat rivieren, zeeën en grond vervuild worden. In Spanje is deze opname gemaakt van de vervuiling van de rivier Rio Tinto.
Een ander voorbeeld is de Yellow River – Lanzhou, China. Bij de naam Yellow verwacht je niet dat het water in de rivier rood is.
Veelvuldig dierenleed is er ten gevolge van olielozingen of ongelukken met schepen en olieplatforms. Ook de mens ondervindt hier catastrofale gevolgen van.
Olievervuiling
Naarmate de olie- en gasvoorraden kleiner worden, komen teerzand en schaliegas steeds meer in de picture. Teerzanden zijn afzettingen van zand, klei, water en bitumen. De totale bekende wereldreserves bedragen het equivalent van 6000 miljard vaten aardolie; meer dan de conventionele aardoliereserves.
Het Athabascagegebied in Canada en het Orinocogebied in Venezuela zijn beide goed voor één derde van de wereldreserves. De ontginning van teerzanden veroorzaakt echter milieuproblemen: grote landoppervlakten worden ontgonnen, oerbossen worden gekapt, risico van meren vol giftig afval, er is een verhoogd waterverbruik en er is sprake van verspreiding van giftige stoffen. Voor de winning van een vat ruwe olie is 0,5 – 0,65 vat olie nodig. Voor de winning van een vat olie is 300 tot 600 liter water nodig. Gebrek aan voldoende water en arbeidskrachten vormen belangrijke logistieke problemen.
Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit schalie. Om dit gesteente te bereiken worden boringen uitgevoerd die horizontaal worden voortgezet, zodra de steenlaag bereikt is. Aangezien boringen niet voldoende zijn om het gas te doen vrijkomen, dient de boorput te worden gestimuleerd. Dit gebeurt door middel van een techniek die hydraulisch fractureren, of “fracking” genoemd wordt. Hierbij worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën ingespoten. Door de grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand.
Deze mix van water en chemicaliën wordt dan weer opgepompt. Dit productiewater neemt zware metalen en van nature radioactieve elementen uit de ondergrond op. Dit moet als chemisch afval worden verwerkt. Een gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen blijft echter in het gesteente achter.
De exploitatie van schaliegas zal de energiemarkten beïnvloeden. De Verenigde Staten zullen tegen 2035 een netto-exporteur worden in plaats van een importeur van gas door de winning van schaliegas. Ook op dit onderwerp hebben we te maken met voorstanders en tegenstanders. Een groot voorstander van winning van schaliegas met behulp van fracking is ir. Jeroen Hetzler. Op Climategate.nl d.d. 16 maart 2016 kunt u zijn artikel “Verantwoordelijke volksvertegenwoordigers” raadplegen.
Een groot nadeel van fracking wordt beschreven in het BTO (Bedrijfstakonderzoek) van maart 2015: Rapport schaliegas en Drinkwater. Er wordt melding gemaakt van 81 veel gebruikte fracking chemicaliën. Hier zijn ook sterk giftige en carcinogene verbindingen bij.
Mogelijk kan de winning van schaliegas leiden tot aardbevingen als gevolg van bodemdaling. De winning van schaliegas is verder omstreden, omdat de kwaliteit van het drinkwater in gevaar kan komen. Op dit punt gaan gasbedrijven en drinkwaterbedrijven zeker niet vrijuit. Bij het boren van gas- en waterputten worden op grote schaal chemicaliën gebruikt en waterleidingbedrijvengebruiken aantoonbaar op grote schaal chemicaliën bij het ontstoppen en regenereren van hun waterbronnen.
Zowel de olie uit teerzand winning als de aardgaswinning uit schalie zijn schadelijk voor het milieu. De mensheid zit echter in een patstelling. De bekende voorraden aan olie en gas komen onder druk te staan en het aanbod van duurzame energie is nog verre van voldoende om aan de vraag naar energie te voldoen.
Om onze toekomst qua energie voorziening veilig te stellen zijn er slechts twee scenario’s:
1. Zonnespiegels (dus niet alleen zonnepanelen!) in tropische en subtropische gebieden. Maar een van de grootste zonne-energieprojecten, Ivanpah in Californië, staat op de rand van een faillissement;
2. een nieuwe generatie kerncentrales.
Met (zwaar gesubsidieerde) windturbines redden we het niet!
Aantasting van onze atmosfeer
De aardatmosfeer of dampkring is de lucht om de Aarde. De atmosfeer is door de zwaartekracht aan de Aarde gebonden en neemt ook deel aan de aardrotatie. De atmosfeer is van essentieel belang voor het leven op Aarde; zonder atmosfeer zou het leven op Aarde niet mogelijk zijn. We moeten er ons bewust van zijn, dat de leefbare zone in de atmosfeer voor mens en dier zich beperkt tot pakweg 4 km hoogte.
Met een afbeelding van de Aarde en haar atmosfeer (blauwe lijn) is te zien hoe kwetsbaar en afhankelijk wij zijn van dat kleine stukje zuurstofrijke en drukvriendelijke atmosfeer.
Overstromingen door stijging van de zeespiegel.
Overstromingen zijn ook een bedreiging voor de mens in lage landen. Overstromingen kunnen een gevolg zijn van aardbevingen (tsunami), orkanen, intensieve neerslag en de stijging van de zeespiegel. Aardbevingen en orkanen zijn van natuurlijke aard.
Er zijn 4 oorzaken voor het stijgen van de zeespiegel:
1. Verhoging van de temperatuur van het zeewater: warm water neemt een groter volume in. Het zeewater wordt door het zonlicht (een kortere golflengte) opgewarmd en niet door de warmtestraling (een langere golflengte) vanuit het broeikaseffect. Deze warmte straling dringt slechts 1/1000 mm in het water door. Een ander fenomeen dat zich voordoet is dat de snelheid van de warme Golfstroom afneemt en inmiddels met 30% (bron: Nature 1 december 2005). Het oceaanwater is in tropisch gebied langer onderweg, zodat het zeewater langer door de Zon beschenen wordt en dus warmer wordt. Het warmer worden van het oceaanwater leidt tot meer verdamping, dus meer wolkenvorming en dus meer en intensievere regenbuien.
Een andere (natuurlijke) oorzaak van de opwarming van het oceaanwater is het EL NIÑO effect. Het KNMI vermeldt op haar website: “EL NIÑO dit jaar (2015-2016) zeer sterk”. Het temperatuurverschil kan in de bovenste waterlaag (1 meter diepte) van de Grote Oceaan oplopen tot 8 graden C.
2. Er vindt afsmelt plaats van gletsjers en landijs op de polen, waardoor extra water in zee stroomt.
3. De mens heeft de afgelopen decennia enorm veel grondwater opgepompt, dat uiteindelijk ook in zee terechtkomt.
4. Er vindt in Nederland inklinking van de bodem plaats, waardoor het zeeniveau hoger wordt. De gemiddelde bodemdaling in Nederland is 10 tot 20 cm. per eeuw.
5. Effecten van de laatste ijstijd. Aan het begin van het Holoceen (11.700 jaar geleden) ontstond er een periode van opwarming, waardoor het overgrote deel van de ijskappen smolten. De zeespiegel in de Noordzee steeg ongeveer 100 meter en deze stijging is nog steeds bezig. In de vorige eeuw is de zeespiegel door dit effect met 15 cm gestegen.
Verhoging van de zeespiegel heeft tot gevolg, dat de waterstand in de rivieren ook hoger wordt. Langdurige en intensieve regenval is ook een oorzaak van hoge rivierstanden. Overstromingsgevaar komt dus van twee kanten.
Hoogtes t.o.v. N.A.P. Grote delen van Nederland liggen ver onder N.A.P.
Het laagste punt van Nederland ligt bij Nieuwerkerk aan de IJssel (6,76 m onder N.A.P.) Zelf woon ik in een dorp in de Gelderse vallei, dat 4 m boven N.A.P. ligt. Toch is dit geen garantie, dat er geen overstromingen zullen plaats vinden: aan de zuidkant van de Gelderse Vallei stroomt de Rijn en de rivierhoogte bij Amerongen is 6 m boven N.A.P. N.A.P. hoogtes zijn voor elke plaats te vinden op www.ahn.nl. Voor Nederland is het van levensbelang, dat zowel de zeedijken alsook de rivierdijken optimaal qua hoogte en sterkte zijn. Uit onderzoek door Rijkswaterstaat kwam naar voren dat honderden kilometers van onze dijken worden bedreigd door “piping”: water dat onder de dijk doorloopt en gaten veroorzaakt. Het gevolg is dat dijken bij hoog water kunnen instorten.
De Nederlandse regering zou zich toch eens opnieuw moeten afvragen of er niet meer geld en aandacht besteed moet worden aan de kwaliteit van onze dijken. Een belangrijk aandachtspunt zijn de zeedijken in België en Noord-Duitsland. Bij een dijkdoorbraak daar, zal er ook in Nederland sprake zijn van overstromingen.
Een opsteker is het Copernicus programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die in 2014 de satelliet Sentinel-1 heeft gelanceerd. Deze satelliet registreert o.a. bodembewegingen. Zo heeft Sentinel-1 bijvoorbeeld vastgelegd, dat de dijk van de Hond Bossche Zeewering aan de zuidkant langzaam daalt en dat de Lauwersmeerdijk op bepaalde stukken instabiel is. Intussen zijn reeds 3 Sentinel satellieten geplaatst.
“Met het Copernicus programma (6 stuks Sentinel satellieten) kunnen we onze kwetsbare Aarde goed in de gaten houden, zodat we ons enige ruimteschip voor een zeer lange tijd kunnen behouden”, aldus astronaut André Kuipers.
Oei, Dat is wel een boel informatie in eens. Waar te beginnen…
Wat korte opmerkingen over het stukje dat over de zeespiegel gaat.
Ten eerste snap ik niet goed waarom zeespiegel stijging is opgenomen in het rijtje van vervuilingen. Maar vooruit. De korte opmerkingen:
* Afname snelheid warme golfstroom is een verhaal apart en overigens hoogst discutabel in de wetenschap. Relatie met algemene zeespiegelstijging is er niet of erg gezocht.
* Gletsjers smelten over de hele wereld en niet alleen op de polen
* Grondwater oppompen heeft een (klein) effect. Aan de andere kant kan je stuwdammen dan ook noemen.
* Indien we het over de zeespiegel hebben wordt wordt meestal de gemiddelde bodemdaling voor de Nederlandse kust genomen m.u.v. de Groningse bodemdaling. Deze gemiddelde bodemdaling is een factor 10 kleiner dan de genoemde 10- 20 cm. 2 cm per eeuw dus.
* De effecten sinds de laatste ijstijd zijn te herleiden tot ijssmelt en uitzetting zeewater. Deze zijn al genoemd. punt 5 komt daardoor te vervallen.
[Mijn antwoorden op uw reacties]
Oei, Dat is wel een boel informatie in eens. Waar te beginnen…
[Niets weerhoudt u om kleinere stukjes van het reeds in drie delen gesplitste artikel te lezen]
Ten eerste snap ik niet goed waarom zeespiegel stijging is opgenomen in het rijtje van vervuilingen.
[Zeespiegelstijging is opgenomen onder de titel van het artikel, namelijk “Kwetsbare Aarde”:
In deze laatste aflevering komen de volgende thema’s aan de orde:
o Plastic afval in de oceanen;
o Vervuiling van het milieu;
o Aantasting van onze atmosfeer;
o Overstromingen door stijging van de zeespiegel.]
Afname snelheid warme golfstroom is een verhaal apart en overigens hoogst discutabel in de wetenschap. Relatie met algemene zeespiegelstijging is er niet of erg gezocht.
[Vermelding stond in het wetenschappelijk tijdschrift Nature van
1 december 2005.
Doordat het water in de tropen langer onderweg is, wordt het sterker opgewarmd en neemt dus door uitzetting een groter volume in.]
Gletsjers smelten over de hele wereld en niet alleen op de polen
[Met gletsjers bedoel ik alle gletsjers over de hele wereld.]
Grondwater oppompen heeft een (klein) effect. Aan de andere kant kan je stuwdammen dan ook noemen.
[Inderdaad mag u het water van stuwdammen in mindering brengen, waardoor de zeespiegel stijging minder is dan in het geval er geen stuwdammen waren.]
Indien we het over de zeespiegel hebben wordt meestal de gemiddelde bodemdaling voor de Nederlandse kust genomen m.u.v. de Groningse bodemdaling. Deze gemiddelde bodemdaling is een factor 10 kleiner dan de genoemde 10- 20 cm. 2 cm per eeuw dus.
[Waarom mag Groningen niet mee genomen worden in de gemiddelde bodemdaling? Groningen ligt ook aan de Nederlandse kust.]
De effecten sinds de laatste ijstijd zijn te herleiden tot ijssmelt en uitzetting zeewater. Deze zijn al genoemd. punt 5 komt daardoor te vervallen.
[In de vorige eeuw is de zeespiegel hierdoor met 15 cm gestegen en dit heb ik apart genoemd, zodat alarmisten weten, dat dit niet is veroorzaakt door klimaatverandering.]
Wederom een informatief artikel.
Tevens een pleidooi voor kernenergie.
Het huidige energiebeleid mist elke logica en is het gevolg van ideologische verblinding.
En de vraag is dan wat Ap Cloosterman nu als boodschap wenst mee te geven. Er zijn tenslotte al miljoenen stukjes, te beginnen met de werkstukken op de lagere school, in deze trend geschreven. Ik mis een duidelijke structuur in deze drieluik. Kwetsbare aarde: met in deel I de kwetsbaarheid als planeet. Een logisch vervolg zou dan: De kwetsbare mens en daarna, De kwetsbare natuur kunnen zijn. Vervolgens zou ik wel streven naar een compleet overzicht van de grootste bedreigingen. Er lijkt met een zekere willekeur geshopt te zijn in de winkel van mogelijke bedreigingen. Tussendoor worden er dan ook nog oplossingen naar eigen smaak gepresenteerd. Ik wil niet op elk slakje zout gaan leggen, maar wat is nu de ‘moraal van het verhaal? ‘
Het is een niet al te best verhaal. Waar zijn de eyeopeners?
Past bij de fase van Climategate waar het zich nu in bevindt. Met het warmer worden daalt het niveau van de bijdrages en stijgt de leeftijd van de auteurs.
Dan is dit een aanrader voor u:
https://dezwijger.nl/programma/klimaat-kolen-en-kooldioxide
met W.Turkenburg, J.P.vanSoest en W.van Dieren
morgenavond 20H . Toegang gratis, wel even aanmelden.
De moraal van het verhaal heb ik in deel 1 laten verwoorden door de astronauten Wubbo Ockels (1946-2014) en André Kuipers (1958), die ons een boodschap van levensbelang hebben doen toekomen:
Moeder Aarde is prachtig en een wonder, maar o zo kwetsbaar, Het is het enige ruimteschip, waarop wij vrij en gelukkig kunnen leven en mogen genieten van de prachtige natuur.
Zij weten als geen ander door hun overkoepelend zicht hoe de Aarde erbij staat!
En:
Verder worden in het vervolg op dit artikel thema’s behandeld waar de mens wel degelijk iets aan kan doen. Belangrijk is, dat onze jeugd van deze onderwerpen kennis neemt, want zij zullen straks het stokje moeten overnemen en dus nu al moeten meedenken en meewerken aan verbeteringen.
Bovendien eindig ik deel 3 met:
“Met het Copernicus programma (6 stuks Sentinel satellieten) kunnen we onze kwetsbare Aarde goed in de gaten houden, zodat we ons enige ruimteschip voor een zeer lange tijd kunnen behouden”, aldus astronaut André Kuipers.
Ik heb het artikel geschreven met de indeling, zoals deze is gepubliceerd.
Gelukkig leven we in een vrij land en dus kan ik mij voorstellen dat u andere ideeën heeft over de structuur.
Ik heb er overigens weinig waardering voor dat u mijn artikel vergelijkt met een werkstukje van kinderen van de Basisschool, die trouwens best leuke stukjes kunnen schrijven.
Cloosterman, Wat een raar verhaal, de Nederlandse astronauten die meer weten dan wij omdat ze de Aarde vanuit de ruimte hebben gezien? Geen idee wat ik hier mee moet. Ik kan er eigenlijk niets mee. En ja, de Aarde is prachtig en ja, we moeten er zuinig mee omspringen. Maar deze ‘moraal’ komt al dagelijks tot ons in prachtige spotjes van WNF en vergelijkbare groene NGO’s en zoals ik al aangaf via miljoenen stukjes in 1001 bronnen en media. Ik gaf aan : te beginnen met de werkstukjes op de lagere school. Daarmee bedoelde ik niet te zeggen dat je blogs dus van lagere school niveau zijn. Ook schrijf ik je geen structuur voor maar gaf aan dat ik deze miste en deed een suggestie hoe het had gekund. Mijn werkelijke kritiek was deze:
” Er lijkt met een zekere willekeur geshopt te zijn in de winkel van mogelijke bedreigingen. Tussendoor worden er dan ook nog oplossingen naar eigen smaak gepresenteerd “
Nog een toevoeging:
Er ligt erg de nadruk op allerlei gevaren en vervuiling.
Maar leven is permanente aanpassing. Dankzij technologie en welvaart kunnen we ons afval opruimen.
Plaatselijke vervuiling bv bij de teerzandafgravingen zegt niet zo veel. Na de afgraving beplant je het gebied weer. Net als huurders die het pand in originele stand dienen achter te laten.
Uit dit soort verhalen krijg je de indruk dat de mens een ziekte is, maar er gebeuren ook heel veel goede dingen zoals de instelling van natuurreservaten.
Ooit verschenen planten op aarde en die dumpten het afvalproduct van fotosynthese (zuurstof, een zeer agressief gas) rücksichtslos in de atmosfeer, alle andere leven uitroeiend. De mens is de enige bewoner van de aarde die de leefomstandigheden kan aanpassen.
Ha! Ockels en Kuipers opvoeren als experts is werkelijk een grap van de bovenste plank. Of een obsceniteit … kan ook. Waar we het over hebben is berekenend sentiment of ordinair broodbeleg zo u wilt. Uitgerekend de twee Nederlanders met de grootste uitstoot komen ons nu vertellen dat we verder moeten met een zeilboot of hangend aan een vlieger op verjaardagsvisite bij tante mien?
Geef mij dan maar die andere expert: https://www.youtube.com/watch?v=p5Miv4NHsDo
“The planet is fine …. the people are fucked”
Min één? Dank je. Goed argument ook. Andre Kuipert smeert stroop ronde de vochtige openingen van de Groene subsidiekeizers. Zijn voorganger liet zien hoe succesvol je daarmee kon zijn in het post ruimtelijk bestaan.
Het is spijtig genoeg precies zoals onze komiek Carlin zegt: Zij geven geen poep om de planeet. Kuipers duikt op in een joetjoep documentje waarin door bekende Nederlanders een lans wordt gebroken voor het in takt laten van een mooi stukje polderlandschap. En laat hij daar nou net een huisje hebben. Googled u maar.
They don’t give a shit.
Over de doden niets dan goeds. Wubbo Ockels pleitte ervoor de wereld vol te leggen met zonnepanelen en wind energie te oogsten met een vlieger op 10 km hoogte, niet erg realistisch en een flagrante schending van het vak dat hij doceerde. André kuipers vind ik al wat meer geloofwaardiger al houdt ie er duidelijk van in de schijnwerpers te staan en op te draven in allerlei popie jopie programma’s. Hij spreekt zijn zorgen uit over de vele visserscheepjes die hij zag in de aziatische regio vanuit zijn capsule en liet later in een programma zien dat de vis die aan land werd gebracht in Indonesië vooral ondermaats is . Op een site als ‘ marina com kun je mooi zien dat het daar inderdaad letterlijk zwart ziet van de schepen.
het verhaal om de grote oceaan te zuiveren van plastic afval vind ik ronduit lachwekkend en de aandacht daarvoor een teken van hoe de media werken en hoe makkelijk de publieke opinie kan worden beïnvloed. Zonder ook maar na te denken vindt men het een fantastisch plan. Hier en daar een opvangbakkie in een gebied dat groter is dan alle continenten bij elkaar en klaar is kees. ff inzamelen die zooi met een paar bootjes en omsmelten maar. tot bermpaaltjes. Binnenkort kan je niet meer rijden op de weg vanwege de bermpaaltjes overal. De laatste modekreet is circulaire economie, toen cradle 2 cradle niet zo goed uit de verf kwam. Wel, de productie wordt met de dag lineairder. Wieken van windmolens, BMW’s die van koolstofvezel gebouwd gaan worden en kortgeleden konden we de lancering meemaken van een innovatief concept voor het maken van complete sluisdeuren van koolstofvezel versterkte sluisdeuren van kunsthars. Voorhen nog vervaardigd uit houtsoorten als azobé of (bas) ralocus of gewoon van staal ; het mooiste materiaal om te eeuwig te recyclen en volop voorradig tot in lengte van dagen . Nee,, sluisdeuren van vezelversterkte kunstharsen ( olie ) ; dát is de toekomst. Straks hebben vangen ze hele sluisdeuren in hun netjes op de grote oceaan. jeetje , wat ben je weer negatief Pijnse van der Aa !
En wij gaan ook vis vangen in Azië, want hier mag het niet meer, las ik vandaag in de krant. Geheel volgens het Hollandse principe van : ‘ gooi de rotzooi over de schutting bij de buren en je ziet er niets meer van ” .
Volgens mij is de aarde helmaal niet kwetsbaar meneer Cloosterman, althans niet volgems de mensen die het allemaal wel weten . Anders zouden we weer recyclebaar staal gaan gebruiken en hout niet linea recta in de fik steken , maar er eerst iets van timmeren, dan slopen en nog eens iets van timmeren en dan uiteindelijk opstoken in een kachel.
Kortom : we zouden zuinig zijn op grondstoffen en ze niet steeds sneller opmaken en dan vervolgens weer opvissen.
Het is toch heel handig dat je onze Aarde ( ja, ja, met een hoofdletter) voor een zeer lang tijd kan behouden door Haar in de gaten te houden ( André Kuipers ).
Absoluut de meest eenvoudige oplossing voor welk aarde- bedreigend probleem ook.
“Zij weten als geen ander door hun overkoepelend zicht hoe de Aarde erbij staat”
Ap kom nou, dat kun je toch niet menen.
Zou ik door mijn overkoepelend zicht weten hoe de maan er bij staat?
Ik vind dat Ab prima inzichtelijk heeft gemaakt dat er nog wel wat belangrijkere vervuilingen zijn die onze aarde bedreigen dan die miljardenverslindende hoax CO2.
Tegenvallend stuk met veel halve waarheden en zelfs onjuistheden.
Plastic soep van tot wel 4 km dikte???
De afvalsoep heeft deels een natuurlijke oorzaak: tsunami’s.
Koelkasten afkomstig van Japan drijven bijvoorbeeld voor de kust van Californië.
Soep?
Hoi, ik ben kok (soort van).
Iemand geïnteresseerd in een eenvoudig doch smakelijk recept voor preisoep?
En … plastic tasjes? Ik kan er niet genoeg van hebben.