Gisteren stond in alle regionale kranten – met aankondiging op de voorpagina- het door Sander van Mersbergen van het Algemeen Dagblad geschreven lobbybericht ‘Rijk in de Fout bij windparken’. Dankzij een overgeschreven persbericht van de grootste financieel belanghebbende bij het groene sprookje: de windsubsidie-industrie NWEA (met alle profiteurs Energieakkoord gevestigd aan Korte Elisabethstraat 6 Utrecht).

De NWEA voldeed aan alle schone regels der marketingkunsten, met mediagarantie. Dit eten die pretpakket-media-puruffesjunnuls geheid:

 1. Er is een groot gevaar op komst, een catastrofe, angst
 2. De oplossing is er al om die ramp af te wenden, als we maar willen. Schone oneindig beschikbare natuurlijke energie met alleen maar voordelen. Meer gezondheid. De Betere Wereld. Je kunt er niet tegen zijn.. Groene Energie versus de Fossiele Lobby. Sneeuwwitje versus de Boze Fee. Roodkapje versus de Grote Wolf. Kennen we allemaal nog uit onze jeugd, kudo’s de Gebroeders Grimm. Frodo en zijn groene Hobbits versus het Zwarte Mordor van de Fossiele Lobby
 3. Die hocus-pocus-energie is gratis tot in de einder beschikbaar, als we maar willen. Wanneer we de 74 miljard euro extra geheven energiebelastingen even wegdenken, die De Staat bij u over de energierekening komt halen. Hier hanteren onze nationale media een redactioneel beleid vergelijkbaar met het homobeleid van het Amerikaanse leger: don’t ask, don’t tell, ze mekkeren liever over de 20 maal goedkopere Fyra of de 10 maal goedkopere JSF)
 4. Maar er zijn nog wat rare boze NIMBY’s met onderbuiken die alleen aan zichzelf denken en niet Het Hogere Belang huhuhhuh- Mensen waar je als objectieve journalist niet mee geassocieerd wilt worden, maar je beroepseer verplicht dat je ze toch noemt, ja: wij professionals herkennen elkaar. (Mensen die tot 500 meter achter huis een zoemende zwaaiende Eifeltoren krijgen zonder inspraak zodat hun huis onverkoopbaar wordt, en die de rekening moeten betalen, waarbij hun lasten in de zakken vloeien van een kleine subsidie-elite)
 5. En…..de overheid, die doet niet genoeg (Gezagkritisch! kijk, daarmee identificeert de media-puroffesiunul zich)…. om deze mensen te pacificeren. Er is ’te weinig informatie’ weet het Algemeen Dagblad
 6. Want dat zegt ‘nieuw onderzoek’, de Witte Jas-Meneer die Groene Persil heel betrouwbaar prijst
 7. Onderzoek dat ‘geen spaan heel laat’ van Het Gezag, lekker puh, identificatie met de Underdog de Groene Energie die zo moedig vecht tegen de Gevestigde Belangen, 
 8. Van een onderzoeksbureau betaald door de grootste belanghebbende in dit dossier de NWEA, wiens filantropische inspanningen tot dit uiterst objectieve hoogstandje der wetenschap leidde. Dat nu ter lobby voor de NWEA bij Kamerleden ter inzage ligt, nu verzet op land blijft groeien.

Witte Jas-meneer prijst Groene Persil
Hei ho hei ho! Leuk verhaal, voelt goed, dus is het waar! Politieke lobby bij Kamerleden, dat doet iedere partij altijd met beroep op ‘nieuw onderzoek’ dat objectief moet lijken. Zoals de wittejas-meneer die Groene Persil aanprijst, de ‘betrouwbare onderzoeker/wetenschapper’.  Het IPCC is de culminatie van die witte-jas-meneer. Zo verkoop je jouw catastrofe en ‘De Oplossing’ nadat marketing afgelopen eeuw als psychologische wetenschap is geperfectioneerd.

Nu zeg ik niet dat Groene Persil rotspul is en die Witte Jas-meneer per definitie oplichter. Wel dat je ook een ander product zou kunnen kiezen bij bredere informatie en andere risicoperceptie. Dus dat je niet je hele budget aan Groene Persil hoeft te geven.

Ook dit rapport is weer prachtig toegesneden op de leefwereld van de pretpakket-mediapruffesionul en het huidige niveau van onze Kamerleden. Mensen bij wie ‘het gevoel’ bepaalt of iets waar is of niet. Met het aanspreken van de juiste emoties scoor je gegarandeerd.

 • Het punt is niet te weinig informatie: het probleem is dat de overheid, milieuclubs en windsubsidie-industrie mensen stelselmatig voorliegen over opbrengsten, kosten en baten. Men blaast steeds de opbrengst op. Dat is gewoon liegen. Althans, zo noemde je dat vroeger, nu heet het duurzaam. Neem alleen al de misleidende term huishoudens: wisselvallige energie lever je niet aan huishoudens, het zijn de kolen- kern- en gascentrales die het net stabiel houden.  En dankzij de permanente Crisis- en Herstelwet is de lokale democratie kalltgestellt. Dus informatie heeft geen enkele zin. Want inspraak is slechts voor de vorm. Het is slikken EN stikken.Energieneutraal, ook zo’n leugen zolang je op het Net zit aangesloten.
 • Journalisten zijn voor millieuclubs en de energiebranche geen partij. Hun personeel is veel beter opgeleid dan journalisten, allen universitair geschoolde marketeers. Wat dacht je waar Greenpeace haar 300 miljoen euro per jaar in steekt? Ze hebben mensen in dienst die een Lada tot Mercedes kunnen oppoetsen.
Zucht, ook hier al weer, gratis schone energie tot in de einder beschikbaar als we maar geloven

Waarom toch is uw Geloof niet groot genoeg?

…maar van voetbal heeft Algemeen Dagblad weer WEL verstand
In plaats van hier iets mee te doen, schieten die narcistische mediaprufesjunuls direct in de verdediging. OK, ik hecht veel vreugde aan vervelend zijn. :-) Gewoon, de lust tot irriteren. Het zit in de genen. Dus schepje er bovenop, wij karakteriseren de beroepsgroep waar ik door ongelukkige samenloop der historische omstandigheden in verzeild raakte:

 1. Wij zijn goed omdat wij dat vinden, dus ben jij van die rare sociale groep waar je niet naar moet luisteren.
 2. Jij hebt jouw mening, wij hebben onze mening (volgens ons is 1+1 samen 3, want dat zegt een belangrijke autoriteit, dat zegt iedereen en autoriteit bepaalt wat waar is)
 3. Ik draag een hippe hoornbril en kan heel beschouwend kijken. Dus ben ik heel kritisch.

Nee, jullie zijn gewoon een club informatie-amateurs bij elkaar. Althans op de terreinen waar ik enige kennis heb. Van experts op de terreinen waar ik geen kennis heb (en dus ook niet over schrijf) hoor ik dat het op die terreinen ook drie keer bar is. Waarmee je zou concluderen: alleen journalisten hebben de krant nog nodig. Maar goed voornemen voor dit jaar is om wat positiever te eindigen. Dus daarom: laat het Algemeen Dagblad zich beperken tot schrijven over voetbal. Hebben ze enorm veel verstand van, dat spelletje.(compliment!)

En dan gedenken wij de beste filosoof die Nederland voortbracht sinds Spinoza: Johan Cruijf. Met de initialen JC. Eigenlijk was hij heel Oosters. Wat een icoon!

RIP.