Josh aarde groener902844-26996925-thumbnail

Te oordelen naar wat er in de wetenschappelijke literatuur verschijnt, beleven we thans een herwaardering van de rol van CO2: van een vreesaanjagend gas dat tot een verschrikkelijke opwarming van de aarde (eigenlijk atmosfeer) zou leiden, naar een mens– en natuurvriendelijk gas dat weinig invloed heeft op het klimaat en de aarde groener maakt.

Het blad ‘Nature’ dat zich traditioneel als evangelist opstelt van het klimaatalarmisme, kwam onlangs met een interessant artikel, getiteld: ‘Greening of the Earth and its drivers.’

Het artikel telde 25 (!) coauteurs – een soort manifest dus – en het beklemtoonde de positieve effecten van een verhoging van de CO2–concentratie in de atsmosfeer, zoals de klimaatsceptici reeds sinds jaar en dag hebben gedaan.

Samenvatting:

Global environmental change is rapidly altering the dynamics of terrestrial vegetation, with consequences for the functioning of the Earth system and provision of ecosystem services. Yet how global vegetation is responding to the changing environment is not well established.

Here we use three long-term satellite leaf area index (LAI) records and ten global ecosystem models to investigate four key drivers of LAI trends during 1982–2009. We show a persistent and widespread increase of growing season integrated LAI (greening) over 25% to 50% of the global vegetated area, whereas less than 4% of the globe shows decreasing LAI (browning).

Factorial simulations with multiple global ecosystem models suggest that CO2 fertilization effects explain 70% of the observed greening trend, followed by nitrogen deposition (9%), climate change (8%) and land cover change (LCC) (4%).

CO2 fertilization effects explain most of the greening trends in the tropics, whereas climate change resulted in greening of the high latitudes and the Tibetan Plateau. LCC contributed most to the regional greening observed in southeast China and the eastern United States.

The regional effects of unexplained factors suggest that the next generation of ecosystem models will need to explore the impacts of forest demography, differences in regional management intensities for cropland and pastures, and other emerging productivity constraints such as phosphorus availability.

Bron hier.

Zoals ik al vaak eerder schreef: groener kunnen we het niet maken.

In het verlengde hiervan een instructieve video, waarin Matt Ridley uitlegt welke positieve effecten het gebruik van fossiele brandstoffen heeft, zowel voor de mens als de natuur. Hieruit blijkt dat we met het decarboniseringsbeleid geheel op de verkeerde weg zijn. Maar peuter dat de groenbevlogen rabiate AGWers (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’) maar eens aan het verstand.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.