Deens energieakkoord in gevaar door kostenescalatie

Lille achtergrond Wind-Energy

Denemarken – het land van de windmolens – is geen uitzondering. Ook daar draaien de molens op subsidie en niet op wind. Het vervelende is nu dat deze subsidies de pan uitrijzen als gevolg van het groeiend verschil tussen de prijsgaranties en de marktprijzen voor elektriciteit. Daarom heeft de minister voor klimaat en energie, Lars Christian Lilleholt (zie afbeelding), het plan geopperd om de uitgaven te beperken.

Onder de titel, ‘Klimaminister: Den grønne omstilling er blevet for dyr’, schreef Jyllands–posten:

De klimaat– en energieminister stelt voor om nog eens kritisch naar de groene transformatie te kijken, omdat de kosten de pan uitrijzen. De oppositie zegt ‘nee’.

De minister komt met zijn voorstel nadat een rapport van zijn departement aan het parlement uitwijst dat de subsidies aan windturbines op zee – betaald door bedrijven en burgers via de zogenoemde PSO–opslag op de elektriciteitsrekening – dramatisch zullen stijgen en veel hoger zullen uitvallen dan verwacht.

In een interview met de krant ‘Berlingske’ verklaarde de minister dat men dient te beseffen dat de kosten van de groene transitie te hoog zijn en dat de elektriciteitsrekening derhalve omlaag moet.

Eén optie is om de subsidiëring van windturbines op zee te heroverwegen. De kosten daarvan zijn aanzienlijk gestegen en er is groeiend plaatselijk verzet tegen uitbreiding daarvan. Verlaging van subsidies voor windturbines op zee kan publieke uitgaven besparen.

Hij voegde daar echter aan toe dat de regering nog geen definitief besluit heeft genomen en nog geen uitgewerkt voorstel heeft.

De Deense Volkspartij is het eens met de minister. De woordvoerder voor klimaat en energie, Mikkel Dencker, verklaarde dat de groene transitie te duur is. De sociaal–democraten en de sociaal–liberalen, zijn volgens de ‘Berlingske’ echter niet bereid om het energieakkoord aan te passen, inclusief de windturbines op zee.

Bron hier.

Er wordt vaak beweerd dat Nederland het minst duurzame jongetje van de klas is. In het licht van de ervaringen met hernieuwbare energie in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en nu Denemarken, die thans op hun drieste schreden terugkeren, zou men beter kunnen stellen dat we het verstandigste jongetje van de klas zijn. Dat is niet te danken aan doelbewust beleid maar aan trage besluitvorming. Niettemin heeft dat ons voor veel geldverspilling behoed. Immers, al die tientallen miljarden die in hernieuwbare energie zijn geïnvesteerd, leveren geen enkel meetbaar klimaateffect op. ‘All pain and no gain.’

Maar het gezonde verstand keert langzaam terug. Nederland zou er goed aan doen om het Deense voorbeeld te volgen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

Door | 2016-04-28T15:50:27+00:00 25 april 2016|7 Reacties

7 Reacties

 1. @R.Bijsterveld. 25 april 2016 om 17:04- Antwoorden

  Er is afnemende animo voor windmolen subsidies in diverse landen in Europa , omdat een kosten explosie niet gewenst is. Zou Shell zich hier niet van bewust zijn ?
  Shell wil grootschalig in wind energie. Voorlopig 2000 molens of zo , en later nog meer.
  Vriendje met Greenpeace worden?

 2. David 25 april 2016 om 17:35- Antwoorden

  donderdag 28-04-2016

  https://dezwijger.nl/programma/shell-wordt-duurzaam

  20H, toegang gratis na aanmelding

  zie ook:

  http://follow-this.org/shell/shareholder-resolution/

  ik ga het aanhoren.

  • Turris 25 april 2016 om 20:58- Antwoorden

   Shell: groene eyewash? Alleen daar waar subsidies te innen zijn!

  • Joris van Dorp 26 april 2016 om 11:54- Antwoorden

   Ik zal er ook bij zijn. 🙂

 3. Herman Vruggink 27 april 2016 om 18:52- Antwoorden

  En als de kosten stijgen dan moet dat ergens van betaald worden….
  Belasting op vlees eten misschien?
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/denmark-ethics-council-calls-for-tax-on-red-meat-to-fight-ethical-problem-of-climate-change-a7003061.html

  • Ook Boos 28 april 2016 om 11:41- Antwoorden

   De volgende stap is natuurlijk het tewerkstellen van internet “trolls” in ondergrondse zoutmijnen. Gewoon een lesje ethiek en de maatschappij houdt er op goedkope wijze ook wat aan over (voordelig zout)

   • J van der Heijden 28 april 2016 om 12:19- Antwoorden

    Jij gaat je aanmelden wn neemt de rest van de ” skeptici” hier mee?

    Mooi goede oplossing!

Geef een reactie