Maar er was ook veel goed nieuws op de klimaattop Vlaanderen.

Gisteren 19 april naar de eerste klimaattop van Vlaanderen geweest. En “the usual suspects” waren allemaal op de afspraak. De ngo’s, de bedrijven, de banken en natuurlijk de onvermijdelijke politici die met uw belastinggeld mogen spelen en uitdelen. Wel ik heb nieuws voor al deze mensen. Niets, maar dan ook geen enkele van al deze miljarden kostende maatregelen die Vlaanderen neemt zal ook maar 1/1000 van een graad verschil maken op het klimaat van onze planeet. Maar er was ook goed nieuws. Blijven lezen dus.

Laat ik eerst het goed nieuws brengen. Vlaanderen gaat inzetten op een lager verbruik, minder stook- en energiekosten, betere isolatie en ja zelfs op het stoppen van lintbebouwing. Ook kleiner wonen, beter, stipt en proper openbaar vervoer, het verkorten van files, het zit allemaal in de maatregelen. Die zijn goed. Geen zinnig mens zal daar tegen zijn. Ik alvast niet. Dat juich ik volmondig toe. Niet dat het ook maar het minste effect zal hebben op het klimaat. Maar efficiënt omspringen met grondstoffen en een betere werk en leefomgeving creëren, is gewoon een goed en verstandig initiatief. Goede punten voor de regering hier.

Ander goed nieuws kwam er uit de mond van niemand minder dan sp-a politicus Ludwig Vandenhove. Jawel! Ludwig maakte de opmerking dat de subsidies voor windmolens niet kunnen blijven duren. Hij wist voorbeelden in Limburg waar bedrijven windmolens bouwen om vervolgens laten stil te staan omdat ze toch groenestroomcertificaten krijgen. Dat ze zelfs zover gingen om dat door te verkopen. Het is duidelijk dat ze bij Sp-a van het groenestroom debacle met de zonnepanelen en windmolens hebben geleerd. Dat is alweer toe te juichen. De windmolenboeren op zee bijvoorbeeld krijgen elk minstens 50 miljoen subsidie per jaar en dit voor een termijn 20 jaar, dat komt neer op 1 miljard per windmolenpark in de Noordzee, uw geld, mijn geld, dat rechtstreeks naar de winst van multinationale bedrijven vloeit. Dat hebben ze eindelijk door bij Sp-a. Waarvoor hulde.

Jammer genoeg was er ook nogal veel onzin te horen. Het begon al met de VTM huisalarmist Jill Peeters [Vlaamse weervrouw, zie afbeelding boven]. Die mocht de inleiding doen en de zaak aan elkaar praten. Dat was van een haren-ten-berge-rijzende-misantropisch-activisme. Wat een ongefilterde onzin, mag die vrouw op de zaal daar los laten. Het was het warmste jaar ooit 2015 en dit jaar 2016, wist Jill, ging het record er weer aan. Ja, Jill weet dat al. Dat er ondertussen een paper in Nature staat met als coauteur niemand minder dan “hockeystick Michael Mann” die de pauze in de opwarming een feit noemen. Jill weet dat niet. Voor Jill is CO2 vergif en geen plantenvoeding. Weg ermee dus. Werkelijk niet één feit dat deze hysterica daar allemaal naar voor bracht was waar. Behalve de naam van de volgende spreker die ze aankondigde. Geert Noels en Frank Deboosere gingen op twitter ook ooit over de schreef  Dit artikel had dus ook over Jill kunnen gaan.

Dan was er nog de heer Leo Van Broeck (Architect en prof KU Leuven) Jong jonge, wat een  reïncarnatie van Malthus. Dat was bijna letterlijk citeren uit de verzamelde werken van deze 18de-eeuwse econoom en predikant.  Het eten was op, de olie was op, de aarde kan nu al niet produceren wat wij mensen met 7 miljard verbruiken en nodig hebben. De mandarijntjes plantages in Almeria zo betoogde deze professor, met foto in de hand, des duivels, neemt teveel plaats in. De zaal at het op en nam de man ernstig. Agenda 21 en depopulatie. De prof droomde daar luidop van. In 1971 schreven John Holdren (wetenschapsadviseur voor Obama en Paul Ehrlich, winnaar van de genius award en verliezer van “the bet” met Julian Simon) het volgende We are not, of course, optimistic about our chances of success. Some form of ecocatastrophe, if not thermonuclear war, seems almost certain to overtake us before the end of the century. Hun doemvoorspellingen bleken fout. Net zoals al diegenen na hun en al diegenen voor hun die doem voorspelden. Leo Van Broeck zet gewoon een academische traditie verder.

Toen moest de Vlaamse spreekbuis van Groen nog komen. Mathias Bienstman de man van bond beter leefmilieu. Daar kunnen we kort over zijn. Stel u een tijd voor waarin alleen paard en kar voor vervoer zorgen, u uw eigen groenten terug kweekt en amper vlees eet, u niet meer naar de winkel hoeft, alleen wind en zon nog voor elektriciteit en verwarming zorgt. Zijn ideaal. Hij zegt dat zo niet hoor. Maar als je echt alle aanbevelingen van die man zijn organisatie en de partij groen zou volgen, dit zou het resultaat onvermijdelijk zijn. Tegen kolen, en alle fossiele brandstoffen zijn, tegen ggo gewassen, tegen grote goedkope landbouw, tegen de vleesindustrie, tegen nucleair. Kortom tegen alles zijn wat het leven aangenaam maakt. Dat is zo bij elke religie. Daar is ook alles wat plezant is verboden, slecht en zonde. Enfin, u ziet de gelijkenissen met wat religies zo populair maakt. Dat ze ook staan te protesteren bij ertswinning zoals koper, ijzer en rare aardmetalen, die broodnodig zijn om die windmolens en zonnepanelen te maken. Het gaat het onrealistische voorstellingsvermogen van Bienstman & co te boven. Maar het klinkt goed bij naïeve jonge mensen, die nog alles krijgen van pa en ma en nog niet hoeven te werken in de boze wereld.

Verder waren daar nog wat nobele onbekenden zoals een schepen van de partij Open VLD uit Hoeilaart. Wat die vrouw daar allemaal vertelde is gewoon schrijnend. Daar verspil ik geen woorden meer aan. Ook aan de vertegenwoordigster van één of ander cultuur subsidies verslindend vehikel die haar ei mocht komen leggen had niemand iets aan. Sorry voor de jeugdraad voorzitster. Een brave en toffe dame, maar het kan mij niet boeien. Teveel naïviteit. Lief en aandoenlijk, maar ze laat zich misbruiken omdat ze alleen maar eenzijdige informatie kreeg en niet geleerd heeft in het “beste onderwijssysteem van de wereld (sarcasme hier)” om kritisch te denken.

Ik ben 53 jaar. Sinds mijn jeugd hoor ik niets anders dan doemvoorspellingen. De toekomst zou er niet fraai uitzien voor mij. Er was de club van Rome, de voedseltekorten, het gat in de ozonlaag, zure regen, uitstervende diersoorten, chemische stoffen die slecht zouden zijn, nucleaire rampen en nucleaire oorlogen, het regenwoud zou tegen het jaar 2000 helemaal weg zijn etc. Nooit is er ook maar één van deze doemvoorspellingen uitgekomen. Integendeel, gedurende mijn ganse leven, heb ik alleen maar vooruitgang meegemaakt op alle vlakken. Met horten en stoten, niet perfect, dat zeker, maar wel altijd beter.

Niets van wat onze Vlaamse overheid doet zal ook maar de minste invloed hebben op het klimaat van de planeet. Beter dan Alberto Contador kan ik het niet verwoorden, cero, cero, cero, cero, cero, cero, cero, cero, cero, cero, cinco. Maar de maatregelen en politiek gaan wel miljarden kosten. Uw geld, mijn geld en het geld van mijn en uw kleinkinderen. Er is dus een moreel en ethisch gegeven. Wetens en willens miljarden verspillen aan windmolens en zonnepanelen is onze welvaart vernietigen. Dat kan ik niet toelaten. Ik zal er blijven tegen vechten. Dat doe ik via mijn blog en de sociale media. Met steeds meer aanhang en gehoor. We doen dus verder.

 

Bron hier.