Forum voor Democratie laat – weer – zijn tanden zien!
Bij de voorbereidingen van het referendum bleek dat in een aantal gemeentes het aantal stembureaus ingrijpend verminderd was. Gecombineerd met een opkomstquotum uiteraard een prima manier om de uitslag negatief te beïnvloeden! Daar is meteen door het Forum tegen geprocedeerd. Plasterk ontsprong de dans maar Son en Breughel moest door de knieën.  Zo doe je dat!

geding cr590

Inmiddels is de vernietigende overwinning van het nee-kamp een feit en heeft de oppositie als één blok gepleit voor het direct opblazen van het hele associatieverdrag.
Daar zat overigens bij de pro-ja oppositiepartijen, met name D66, niets anders achter dan politiek gewin: Rutte moet zoveel mogelijk beschadigd worden, een jaar voor de verkiezingen. Want men wist best dat de coalitie dit toch niet zou doen en (zoals ik voorspelde) de kwestie vooruit zou schuiven. Zodoende wordt ons land een afgang bespaard in het half jaar dat we voorzitter zijn en wordt ook de invloed op de Brexit geminimaliseerd. Precies wat ook dit deel van de oppositie wil. En zo wordt meteen ook het momentum uit de nee-campagne gehaald. Wat deze partijen ook prima vinden.
Vreemd dat de stevige en succesvolle nee-campagne blijkbaar geen belletje heeft doen rinkelen bij onze twitterkamerleden….

Want staatsrechtelijk klopt er helemaal niks van het kabinetsbesluit, zoals Harry van Bommel (die zich in de nee-campagne werkelijk uitstekend geroerd heeft) volledig terecht al in de kamer opmerkte.
Dus gaat het Forum weer naar de rechter, en daagt dit maal de staat, en sommeert Rutte tot het doen van zijn werk. Met de wet in de hand, en gesteund door de hele oppositie staat het Forum natuurlijk ijzersterk, en wacht de regering een volgende smadelijke nederlaag. En dus bijna zeker een onontkoombare ontbinding van het associatieverdrag. Van bloedneus tot knock-out!
Ik verheug me al op de vele zure koppen van de nu nog zo superieurdemocratische pro-ja politici uit de oppositie, wanneer ze ook daadwerkelijk hun zin krijgen.

Tenzij de PvdA op zijn woord terugkomt en het referendum tóch naast zich neerlegt. Wat bij het eigen kader beter ontvangen zou worden dan het opblazen van het verdrag, maar wel een enorm gezichtsverlies zou betekenen!

De VVD kan dit niet maken, het is de enige partij waarvan het electoraat anders gestemd heeft dan het advies van de partij: de meeste VVD stemmers hebben nee gestemd. Het zoveelste punt waarin de VVD anders opereert dan degenen die (tot nu toe…)  VVD stemden willen.

Het blijft voorlopig dus spannend!

Als het u bevalt dat de mondige burger zijn tanden laat zien, doe dan mee aan de crowdfundingsactie die dit Kort Geding moet financieren!
De oproep van het Forum voor Democratie hiervoor:

 

Amsterdam, 20 april 2016

Dwing de politiek om zich aan de wet te houden!

Tot onze grote ontzetting heeft de Tweede Kamer gisteren met 75 stemmen (VVD+PvdA) versus 71 stemmen besloten zich niet aan de wet te houden.  Een fundamentele ontsporing van onze democratie en onze rechtsstaat. De referendumwet bepaalt dat de uitslag van het referendum van 6 april “zo spoedig mogelijk” moet worden gevolgd óf niet gevolgd. Ófwel luisteren naar de bevolking en de ratificatiewet intrekken; ofwel niét luisteren en de ratificatie alsnog goedkeuren.

De politiek is dus nu aan zet en moet kleur bekennen: volgt men de geldige uitslag van het referendum of gaat men tegen de kiezers in. Maar in plaats daarvan wil premier Rutte nu in Brussel gaan “onderhandelen” om het associatieverdrag hier en daar “aan te passen”. Er dreigt nu weer hetzelfde te gebeuren als na het referendum van 2005: toen zei tweederde meerderheid “NEE” tegen de Europese Grondwet – waarna die er alsnog kwam, zij het onder een andere naam.

Forum voor Democratie gaat alles op alles zetten om de uitkomst van 2005 nu te voorkomen. Daarom spannen wij een Kort Geding aan tegen de Nederlandse staat. Ik heb dit vanavond uitgebreid toegelicht in het TV-programma EenVandaag. Hier kunt u deze uitzending terugkijken.

Tevens hebben wij vanmiddag Minister-President Mark Rutte via onze advocaten gesommeerd om uitvoering te geven aan zijn wettelijke verplichtingen. Deze sommatiebrief vindt u hier.

Voor het voeren van deze rechtszaak schakelen we specialisten in van het prominente Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Wij doen dit voor de Nederlandse democratie en voor u. Al onze activiteiten zijn onbezoldigd. Om de kosten van deze procedure te financieren zijn we een crowdfunding gestart.

Steun ons via de crowdfunding of doneer op onze bankrekening NL33INGB0006778174 t.n.v. Forum voor Democratie.

Laat de Nederlandse overheid en politiek niet wegkomen met deze onacceptabele ondermijning van onze democratie! Gezamenlijk kunnen we iets ondernemen!

Dank u wel.

Met vriendelijke groet,

Thierry Baudet

Voorzitter Forum voor Democratie