Dagvaarding kort geding tegen de staat is gisteren uitgegaan
Met dank aan duizenden zeer gemotiveerde donateurs van een tot meerdere tientjes en een enkele grotere donateur is het bedrag binnengehaald voor de rechtszaak tegen de staat. Ook u hartelijk dank voor uw bijdrage!

Vandaag is deze dagvaarding uitgegaan. Het geding vindt plaats op 11 mei om 10 uur ’s morgens in Den Haag.

Ik raad u aan om de dagvaarding te lezen. Hij is heel begrijpelijk geformuleerd en ronduit spannend leesvoer. Je ziet als het ware de strop rond de nek van Rutte aangetrokken worden, en uiteindelijk valt het luik op grond van Rutte’s eigen uitspraken in de kamer. Heerlijk leesvoer voor juristen en echte democraten!

De bewijsvoering is sluitend en vernietigend voor Rutte. Ik heb bij juridische zaken wel eens de plank misgeslagen: daar heerst toch een andere logica dan in de ingenieurswereld. Maar ik zie echt geen enkele mogelijkheid voor een rechter om hier een ander vonnis te wijzen dan de eis toe te kennen.

Dat lijkt slecht nieuws voor Rutte, maar het meest opvallende stemresultaat van het referendum was dat bij de VVD als enige partij de kiezers een andere keuze hadden gemaakt dan hun partij: de VVD stemmers waren in meerderheid tegen het associatieverdrag. Eens te meer bewijs van hoe ver de partij van zijn kiezers is losgezongen. Maar door het verdrag te verwerpen doet Rutte dus precies wat zijn kiezers willen.

De onvermijdelijke peripeteia in deze tragedie….
In mijn vorige blog
had ik al precies voorspeld wat de uitkomst van het debat over het referendum zou zijn. Ik had een klein voorbehoud gemaakt omdat ik bij de PvdA kans zag op wat dwarsliggers, maar dat is zoals verwacht tot Monasch beperkt gebleven. Dus kon Rutte doen wat ik van hem verwachtte, namelijk vooruitschuiven, hoe sterk het optreden van sommige kamerleden van de oppositie (met name Van Bommel en Thieme) ook was.

Ik liep al warm om deze tactiek uit te buiten in de publiciteit en daarmee het debat alsnog naar onze hand te zetten, want de plannen van Rutte boden ook uitstekende kansen om alle overheden van de EU onder extreme druk te zetten.

Van een rechtszaak verwachtte ik niet veel. Maar na het lezen van deze dagvaarding ben ik ervan overtuigd dat deze zaak een spectaculaire wending gaat nemen!

Sint Rutte
eu-cr-375Hier in Nederland hebben weinigen dat in de gaten, maar Europa wankelt fundamenteel: het grootste deel van de uitbreiding naar het oosten, de uitgebreide VISEGRAD groep, weigert de euro in te voeren, vluchtelingen op te nemen en het Europese klimaatbeleid uit te voeren (zie mijn uitleg hiervan in mijn profetische COP21 blog).  Dat is een keiharde opstand die Brussel dreigt te verscheuren. Een half jaar geleden dreigden daar bovenop de aanhoudende eurocrisis en vooral de vluchtelingencrisis de EU in een afgrond te storten. De in wanhoop uit Polen gehaalde Tusk was machteloos en sprakeloos (hij sprak amper Engels), en de landen begonnen muren te bouwen en grenzen in te stellen. Het begin van het einde, zo voelden velen in Brussel het. Draghi had Maastricht al opgeheven en nu viel Schengen. Het uitbreken van de totale chaos werd verwacht in mei, wanneer het warm genoeg zou worden voor massale oversteek van bootjes vanuit Afrika en Turkije. Europa was radeloos en redeloos, en leek vooral reddeloos.

Tot onze Mark aantrad en als een waar tovenaar het onmogelijke flikte: de vluchtelingenstroom daadwerkelijk indammen met een flits-akkoord met een vervaarlijke opponent. Een historisch meesterwerk. Uiteraard “at a price” maar daar zit in Brussel normaliter helemaal niemand mee.
Rutte is nu dus een Europese superheld en ik vermoed dat er ook al voorzichtig naar hem gekeken wordt om de overige hete hangijzers te gaan oplossen. Na zijn voorzitterschap zal het niet lang duren of hij krijgt een zeer hoge positie in Europa waarin hij alles recht moet gaan praten wat krom is en onmogelijke deals moet gaan sluiten met onwillige leden.
In Brussel zit dus niemand te wachten op een pijnlijke afgang van hun wonderkind Rutte.

Razendsnelle actie
Als de rechtszaak hem verplicht het verdrag op te blazen zal hij dat ogenblikkelijk doen. In Brussel zien ze de bui allang hangen, en zal men samen met Mark zo snel mogelijk proberen de geest terug in de fles te stoppen. Het verdrag gaat dan ook direct en haast geruisloos van tafel: daar wordt een korte verklaring over afgelegd, en een commissie gaat aan het werk om voorstellen te doen voor wat er nu moet gebeuren. Die moet alles muisstil houden tot na het Britse referendum.

Maar ook daarna moet er op eieren gelopen worden. Ook al verandert er niets aan de tekst, het verdrag moet met een andere naam er boven weer in alle landen goedgekeurd worden. Maar in de meeste van die 27 landen zou het verdrag een referendum ook niet overleven, zeker niet na het spetterende succes van ons referendum. En waar er geen referendummogelijkheid is, gaat de eurokritische oppositie zich natuurlijk flink roeren. De Brexit is inmiddels een feit en Le Pen wint steeds meer aan kracht in een naar chaos vervallend Frankrijk. En er wordt steeds meer publiek bekend over de beerput die achter het verdrag schuil gaat en de destabiliserende werking ervan op Oekraïne.
Zo wordt het associatieverdrag een dankbaar vehikel voor anti-Europese sentimenten.
Nu ligt het helpen van die arme Oekraïners de Eurofiele elite zeer na aan het hart, maar het eigen hachje is toch net even iets belangrijker.
Ik sluit dan ook niet uit dat we na het afblazen van dit verdrag voorlopig niets meer van een vervolg-associatieverdrag zullen vernemen.