Zoals uit de commentaren op dit blog herhaaldelijk blijkt, juichen onze groenbevlogen medemensen de zinloze gigageldverspilling aan hernieuwbare energie toe. Als groene zombies sluiten zij de ogen voor het feit dat deze geen of nauwelijks invloed heeft op het verbruik van fossiele brandstoffen, de CO2–uitstoot en het klimaat. Maar onder het denkende deel van de bevolking groeit gelukkig de weerstand tegen deze waanzin.

Eerder rapporteerde ik over het verzet tegen de plaatsing van windmolens in Beieren. Door de erkenning door het Verfassungsgerichtshof van de grondwettelijkheid van de bepaling dat de afstand van de plaatsing van windturbines van woonhuizen voortaan minimaal tien maal hun hoogte dient te bedragen, heeft de uitbreiding van windenergie aldaar een flinke knauw gekregen. En terecht! Hoewel totale beëindiging daarvan nog veel beter zou zijn.

Ook rapporteerde ik over het windenergiebeleid in Denemarken, waar de minister voor energie, in een vlaag van gezond verstand, heeft besloten de uitbreiding van windenergie op te schorten, omdat dat te duur werd.

Inmiddels is het verzet tegen het klimaatbeleid (en dus hernieuwbare energie) in het VK ook in een nieuwe fase beland. De Britse ‘Committee on Climate Change (CCC), uitsluitend bemand door klimaatbevlogenen en vertegenwoordigers van bedrijven die van investeringen in hernieuwbaaar profiteren, had aanbevolen om de doelstelling voor vermindering van de uitstoot van CO2 voor de periode 2028-2032 te reduceren tot 57% onder het niveau van 1990. Dat is ongeveer een derde onder het huidige niveau.

Onder de titel, ‘UK climate target will let rest of EU do less, MPs warn’, schreef Emily Gosden in de Britse ‘Telegraph’:

Ministers should delay setting stringent new climate change targets so the UK is not left taking more radical action than the rest of Europe’n, a group of MPs has warned.

The Government is obliged under the Climate Change Act to set a target by the end of June for cutting UK carbon emissions in the period 2028-2032.

The Committee on Climate Change (CCC), its official advisors, have recommended it commit to slashing emissions to 57 per cent below 1990 levels – or about a third below current levels.

It says the plan would require a radical shift toward electric cars, green energy and away from using gas for heating and cooking.

In a letter to energy secretary Amber Rudd, seen by the Telegraph, 15 MPs warn that setting the radical target now will simply allow other countries in Europe to get away with doing less.

The EU has agreed a headline target to cut the combined emissions of member states by 40 per cent on 1990 levels by 2030, but is yet to carve up individual targets for different countries.

While the UK would be expected to be allocated cuts of greater than 40 per cent, precise levels have yet to be determined. However, the CCC has already confirmed that its proposed 57 per cent cut is “tighter than our estimate of the UK share of the EU 2030 target”.

In the letter to Ms Rudd, the MPs warn: “If the UK unilaterally commits to a 57 per cent reduction before these negotiations are complete we would simply reduce the burden to be shared out among other member states.

“Our extra effort would result in no extra reduction in CO2 emissions across Europe as a whole – just a higher burden on British business and a lower burden on our competitors.”

The MPs, including Owen Paterson, John Redwood and Chris Heaton-Harris, urge Ms Rudd to make good on her vow that the UK would “travel in step with what is happening in the rest of the world”. …

Aldus Emily Gosden.

Lees verder hier.

Emily Grosden rapporteert op betrekkelijk neutrale wijze. Voor een sappiger en kritischer artikel over hetzelfde thema zie Christopher Booker hier.

Het zal waarschijnlijk nog wel vele jaren duren voordat de klimaathysterie is bedwongen. Maar we zijn in ieder geval op de goede weg, zij het om de verkeerde redenen – in het Britse geval de verdeling van de CO2-reductielast onder de EU-lidstaten in plaats van de zinloosheid van het klimaat- cum hernieuwbaarheidsbeleid. Maar we moeten onze zegeningen tellen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.