Aankondiging van de oprichting van mijn nieuwe bedrijf: EnergySink Inc.

Foto Shutterstock

Hierboven ziet u het eerste EnergySink project.
Nee, dit gebouw in Duitsland heeft EnergySink niet gekocht maar gehuurd, gedurende alle weekends, voor een jaar. Tegen een zeer zacht prijsje, want het huurt alleen het gebruik van de installaties: licht, airco en liften. Deze zijn voorzien van besturing via internet en worden automatisch door een appje vanuit mijn iPhone aangestuurd. Ik heb niet eens een sleutel van het gebouw!

Dat leverde vandaag een riante  €1000 op.
Vooral die airco’s met de volle zon op de ramen, dat tikte lekker aan!
Want met alle installaties op volle kracht en alle lichten aan vraagt dit gebouw ca 2 MW aan elektriciteit.
Het simpele appje op mijn iPhone schakelt ze aan zo gauw de stroomprijs op de spotmarkt onder nul daalt, en cashen maar!

U gelooft mijn niet?

Negatieve stroomprijs cr 590

Telt u maar op: u komt voor deze moederdag op ca €500 per MW aan negatieve elektriciteitsprijs (bron).

Is dit een uitzondering? Nee hoor, in de weekends is een stroomoverschot redelijk gangbaar, ’s zomers door zon, ’s winters door wind. En begin mei is nog lang geen zomer natuurlijk, dus dat belooft vette winst voor EnergySink Inc!

Is er dan meer duurzame stroom dan er gebruikt wordt?
Nee hoor, nog lang niet:

Einspeisung cr 590

Maar u ziet dat in de weekends het verschil tussen vraag en duurzaam aanbod elke dag extreem snel af- en toeneemt. Voor die paar uur zon overdag kun je geen centrales stil gooien. Te meer daar er ook een windaandeel in kan zitten dat opeens weg kan vallen, of een wolkenfront het land binnen kan schuiven. Met afgeschakelde centrales heb je dan in no time een blackout.

Zelfs met teruggeregelde (en dus sterk vervuilende) centrales gaat het al erg vaak bijna mis:

dispatch germ est cr590

U ziet dat het aantal noodmaatregelen om het net stabiel te houden in 6 jaar tijd van ca 10 per jaar naar meer dan 6.000 is opgelopen. Zes jaar geleden bereikte het aandeel duurzaam de grens (ca 10%) dat die nog goed kon worden ingepast. Een betrouwbare stroomvoorziening zoals we die decennia gekend hebben zal binnenkort dan ook verleden tijd zijn.

Dus blijven de centrales draaien. Maar daar betalen de energiemaatschappijen dan wel een zware prijs voor. Vandaag €23 miljoen om precies te zijn. Omdat zo natuurlijk geen centrale meer rendeert wordt achter de schermen een oorlog met de regering gevoerd. Daarom is EON ook opgesplitst: de duurzame tak likt zich nu in bij de overheid om wind- en zonsubsidies, en de fossiele tak kan nu vol in de aanval gaan om een capaciteitsvergoeding af te dwingen. Anders gooien ze gewoon de centrales dicht en gaat het licht uit.

Binnenkort draaien dus alle duurzame én alle fossiele bronnen in Duitsland op subsidie. Dat kost per gezin minimaal €5000 per jaar. Voor heel wat gezinnen wordt dat een erg fijne bestemming van het vakantiegeld!
Terwijl de CO2 uitstoot in Duitsland nog steeds niet of amper daalt, en het punt waarop fossiel minder dan 50% van de energie levert nog ver voorbij de horizon ligt.

Inpassing wind en zon bij toename duurzaam aandeel
Over de laatste vijf jaar verdubbelde de duurzame capaciteit in Duitsland.

Wind en zon 5 jaar cr590

Maar gemiddeld levert zon maar ca 10% van de capaciteit en wind 25%, en dat is amper verbeterd.
Wat gebeurt er als we het duurzame aandeel – zoals in de Europese plannen en ook in het Nederlandse energierapport wordt bepleit – verdrievoudigen? In theorie is dan bijna 80% van de elektriciteitsvoorziening duurzaam.

3x wind en zon cr590

Maar je ziet voor afgelopen april een stuk kleiner aandeel, en een erg slechte aanpassing: regelmatig pieken aan puur duurzame overproductie, nog afgezien van de doordraaiende centrales. En de extreme fluctuaties van het grijze gebied (de fossiele centrales, zo op het oog toch nog steeds 50%) doen daaromtrent het ergste vrezen!

inpassing urenstaat cr590

Deze grafiek brengt het desastreuze verschil tussen vraag en aanbod bij een hoog aandeel duurzaam nog duidelijker in beeld.
Wat uiteraard betekent: vette business voor EnergySink Inc!

Ondeskundige duurzame dromers roepen dan dat dat verschil met energieopslag prima op te lossen is, maar die waanideeën heb ik al eerder naar de prullenbak verwezen. De duurzame overproductie heeft juist het verdienmodel van de paar bestaande rendabele PHS opslagsystemen gesloopt.

De duurzame doelen voor 2030
Duitsland kan nu nog een flink deel van zijn overproductie kwijt in de buurlanden. Daardoor is onze stroom zo goedkoop. Desondanks vliegt de prijs nu al ver in het rood in het weekend.
Maar ons energieakkoord gaat ook een dermate grote duurzame capaciteit plaatsen dat ook wij grote overschotten zullen hebben, dus kan die stroom in 2020 van beide landen nergens meer heen. En daarna wordt volgens het energierapport in 7 jaar de 16% duurzaam nog opgevoerd tot 27% in 2030.

Tsjongejonge, ik denk dat ik met EnergySink inc maar gauw een beursnotitie ga aanvragen, ik wordt de Apple van de twentietwenties!