Kop cr

Mokerslag nummer twee!
Morgen wordt een mooie dag. Als de Britten uit de EU stappen word ik daar erg vrolijk van.
Na ons eigen referendum is het een tweede mokerslag voor de eurocraten in Brussel, die nog steeds volstrekt tegen de wens van de bevolkingen van alle landen in uit alle macht doordenderen naar de federale Europese staat van Verhofstadt, met gemeenschappelijk (dus gewoon door Nederland en Duitsland) gedragen risico’s van een muntunie, bankunie, en binnenkort een Europese pensioenunie, en met Europese belastingheffing. Niemand in Nederland wil dat, maar toch gebeurt het.

Laat ze maar sidderen daar in Brussel door de Brexit. Referenda in Italië en Nederland over een exit zijn na een Brexit niet meer te vermijden en maken een gerede kans op succes.

Le Pen loopt zich al warm om de genadeklap uit te delen. En dan is het spelletje uit. Federaal Europa wordt definitief begraven en er wordt gezocht naar een voortzetting van de samenwerking, maar dan weer tussen soevereine staten en op basis van economische voordelen i.p.v. als een volstrekt ondemocratische superstaat.

Een heerlijk vooruitzicht, dus grote blijdschap bij de Brexit!!

Gevolgen voor Nederland
De economische gevolgen van een Brexit voor Nederland zijn met geen mogelijkheid te voorspellen. Men wil onze spullen gewoon, de export wordt alleen wat vervelender met meer papierwerk. Als de pond in waarde gaat stijgen (het zou wel erg vreemd zijn als dat niet gaat gebeuren als de eerste schrik weggezakt is), worden we goedkoper en exporteren we zelfs meer. En bedrijven die nu de UK gebruiken als springplank naar Europa zullen al snel voor Nederland kiezen als alternatief. Kortom, alle kans dat we er niks van zullen merken.

Hoe gaat de EU ten onder?
Dat de EU eraan gaat is onvermijdelijk. Alles wat nu nog gebeurt in Brussel is gebaseerd op pure paniek. Men ziet  dat het allemaal mis gaat, dat het draagvlak bij de bevolking voor meer centralisatie weggeslagen is, maar men ziet geen weg terug meer, en vlucht dus maar vooruit. Dat dat niet zal werken is duidelijk, maar dat ziet men dan wel weer, op dit moment ziet men geen handelingsalternatief.

Alleen, HOE gaat de EU eraan, na een Brexit?
Een explosieve ontbinding door het eruit stappen van Frankrijk of (en?) Italië is het meest voor de hand liggend. Dat geeft grote chaos en nog meer paniek bij de andere landen, en grote volksbewegingen die ook een exit zullen eisen.

Het weigeren van een referendum door de gevestigde orde zal een uittocht van kiezers naar de uitdagende anti Europese partijen veroorzaken en dus uitstel van executie blijken te zijn…

Na een Brexit en een Frexit is de geest niet meer terug in de fles te krijgen, en is een ordelijke weg terug richting EEG niet meer mogelijk. De gevolgen van een chaotische instorting van het Brusselse kasteel zullen niet mals zijn. Banken en landen zullen failliet gaan en het vertrouwen in de financiële wereld zal voor jaren helemaal weg zijn. Wat met name in de armere landen en voor de zwakke delen van de bevolkingen desastreuze gevolgen zal hebben.

Minder erg dan wanneer we op de huidige weg doorgaan en de klap dus gewoon later komt: hoe eerder we de pijn nemen hoe beter. Maar het is toch allerminst een prettig vooruitzicht.

Het andere Brexit scenario
Maar een Brexit hoeft niet noodzakelijkerwijs het instorten van het Brusselse kasteel te betekenen.

Sterker nog: met het vertrek van Engeland verdwijnt de enige sterke tegenkracht tegen de federale ontwikkeling uit de EU en hebben de Verhofstadts het meteen helemaal voor het zeggen. Nieuwe vluchtelingendeals zullen worden gesloten, angst voor nieuwe exits zal worden gezaaid, de deplorabele economie zal verkocht worden als herstellend, en het publiek zal het enigszins argwanend toch allemaal geloven. Zo woekert het kwaad ondergronds nog zeker 10 jaar verder, tot alle economieën volledig uitgehold zijn en de financiële situatie niet langer houdbaar is.
En alles alsnog uit elkaar klapt, en nieuwe donkere middeleeuwen aanbreken voor de Europeanen.
Dit is een nog zwarter scenario dan het vorige.

Is de Brexit dan eigenlijk wel zo’n goed idee?

Het alternatief
Als de Britten kiezen om in de EU te blijven, blijft de grote anti-federale kracht in de EU aanwezig, en hoe dichter de overwinning bij de 50% zat, hoe luider hun stem zal klinken in Brussel, en hoe meer de Britse premiers op de vingers zullen worden gekeken op alles wat ze in Brussel afspreken. Een Bremainend UK is een magistrale stoorzender en zand in de Federale raderen…
Als de UK niet in de EU zat, zouden we er als Eurocritici dus eigenlijk alles aan moeten doen om ze er juist in te krijgen!

Ik wil Nederland ook niet uit de EU maar uit de euro muntunie. Een Matheo Solution based financieel systeem, dus wel een gemeenschappelijke euro, maar geen noodzaak meer voor noord-zuid transfers van honderden miljarden (waar de UK overigens op het moment al niet aan meebetaalt!).
En ik wil de EU omvormen tot een handelsorganisatie zoals de EEG was.

Laten we een Bremain aangrijpen om in Nederland een beweging te starten die zich bij de UK aansluit, en kiest voor soevereiniteit binnen de EU, en basale hervormingen, weg van de federale staat, en weg van de eenheidseuro. Met op korte termijn afschaffing van het Europese Parlement en de ridicule vestiging in Straatsburg.
Voor velen, Duitsland voorop, zal dit een zeer aantrekkelijk alternatief zijn boven het doorgaan op de huidige weg.
Als dit goed aangepakt wordt kan een zwart decennium voor Europa door een chaotische uiteenspatting voorkomen worden.

Rutte kan er na zijn indrukwekkende vluchtelingendiplomatie voor kiezen om de EU te gaan aanvoeren in een zinloze strijd om zijn voortbestaan, of juist een echt historische rol aannemen en dit ontvlechtingsproces gaan leiden.

Ik ben dus blij met een Brexit, omdat ik die mokerslag zo dolgraag uitgedeeld zie worden aan de Brusselse kliek, maar opgelucht en eerlijk gezegd toch een stuk geruster als het een Bremain wordt!