De Universiteit van Nederland schrijft bij haar filmpje van Han Lindeboom het volgende:

Wat hebben roggen, oesters en tonijnen gemeen? Ze zijn allemaal verdwenen uit de Noordzee. Maar waar zijn die tonijnen van 4,5 meter lang gebleven? Heeft het te maken met overbevissing, of zijn er nog andere krachten in het spel? En hoe krijgen we die vissen weer terug? Prof. dr. Han Lindeboom van de Wageningen UR legt uit. ….

13551018_1342968765717223_653903499_n

Mijn oproep aan vissers om bijzondere vangst te melden is nog maar 1 dag oud en daar is de eerste pijlstaartrog al binnen die Zoutkamper vissers voor de kust bij Harlingen aantroffen, tientallen ruwe haaien, en een andere visser toont al een filmpje met ‘verdwenen’ dolfijnen, tuimelaars die met het visserschip van Tamme Bult meespringen. Terwijl die dolfijnen volgens Tjisse ‘Waddensleutels’ van der Heide er niet meer zouden zijn. (is een bruinvis geen dolfijn-achtige, je hoeft maar even met vissers mee te varen en je ziet die kleine vinnetjes bovenkomen)

Ruwe haai

Ruwe haai

Een uitgestorven Grote Pieterman en andere Lazarussoorten, en zelfs een zalm werd boven Terschelling al gevangen.

Zalm!!! Boven Terschelling

Zalm!!! Boven Terschelling

En dit is dus nog maar 1 dag na mijn oproep. Dus wat is de oogst van 1 maand niet op je kantoortje zitten en wat voor media leuteren voor politiek gewin: maar gewoon de zee op gaan en kijken wat er in de echte natuur te vinden is?

Grote Pieterman en zonnevis

Grote Pieterman en zonnevis

We zien dat sommige verdwenen vissoorten meer ‘verdwenen’ zijn dan andere verdwenen soorten. Kunnen vissers mij ook gewone oesters aan leveren, niet die Japanners maar die verdwenen Ostrea edulis. Die tonijnen van Zwam Lindeboom zijn ook niet verdwenen, die worden weer regelmatig gespot. En voor zover ze minder algemeen zijn, ligt dat aan Mediterrane visserij, waar de paaigronden van die blauwvintonijnen liggen voor ze met de Golfstroom mee trekken naar het Noorden om daar de voedselrijkdom van de arctische zomer mee te pikken.

Kortom: ik lieg, hij loog, wij ecologen.

Wij hebben ge-Lindeboomd. Ik Lindeboomde, hij Lindeboomt, Wij Lindebomen. (wij spreken onwaarheden voor politiek gewin/academici die de keuze tussen ‘eerlijk’ en ‘effectief’ maakten)

Een inkoppertje is: zie, als die vissers dat vangen dan zijn ze schadelijk. Maar bij deze N=1-aselecte steekproef kun je ook stellen: dit is slechts het topje van de ijsberg. Wanneer je beter kijkt kun je zoveel meer zien.