Screen Shot 2016-06-25 at 14.52.11De vissersgemeente Urk zal zich van de Europese Unie afscheiden, wanneer de Nederlandse regering op last van Brussel de economisch en ecologisch destructieve aanlandplicht voor bijvangst (discardban) doorvoert. UrXit lijkt – mede ook door de industrialisering van de Noordzee met windturbines-onafwendbaar zo bleek op de besloten bijeenkomst van alle Urker vissers vandaag. Hier peilde een nieuwe werkgroep EMK van de welbespraakte visser Job Schot de actiebereidheid.

We kunnen hier best van een historisch moment spreken. Als het nu maar niet tot praatgroepjes en geldverspilling ontaardt, waar de aasgieren al vergaderend het budget verdampen.

  • Wat naast windfarms (die zeevogels meppen en bruinvissen verjagen bij constructie) en gesloten visgebied het meeste steekt in Urk is die discarban. De door NGO’s via Brussel op gedrongen aanlandplicht maakt dat ondermaatse vis die anders terug in zee kon, dood aan wal gedumpt moet worden. Daar moet het dan tegen verlies als vismeel voor de kweekvis-industrie worden verwerkt. In plaats van dat die vis of levend terug gaat, of als voedsel voor de rest van het zee-ecosysteem. Bij de meest teruggegooide soorten als schol kan wel 50 procent of meer gewoon overleven.
Tegenover ieder onafhankelijk denkend medium- zoals Elsevier- staat 100 miljoen euro groene propaganda in de rest van de media.

Tegenover ieder onafhankelijk denkend medium- zoals Elsevier- staat 100 miljoen euro groene propaganda in de rest van de media.

Zelf sprak ik de Urker menigte ook nog even toe, over eenheid in verscheidenheid. Niet iedereen hoeft het zelfde te roepen. Er is niet 1 aanpak of 1 strategie afzonderlijk die ‘de beste’ is, als het gemeenschappelijke doel maar steeds op het netvlies blijft.  Daarbij vergat ik helemaal om vissersvrouw Anja Keuter nog even op te hemelen, die op TV zo moedig weerstand bood tegen die overbetaalde planeetredder van de club die 36 procent van haar budget verspeelt aan fondsenwerving (Greenpeace).. Anja toonde zo meer ballen dan de hele Vissersbond bij elkaar in de afgelopen 5 jaar. Maar wat niet is, het kan nog komen…

Vandaar aansluitend nog een paar puntjes. Het is belangrijk:

  1.  Dat bepaalde mensen over hun eigen schaduw kunnen stappen, en kunnen denken in het algemene belang. Ik doel dan specifiek op gespreksleider van deze ochtend Maarten Drijver (Vissersbond/Visned).Omdat hij de Zoutkampers en hun verzet publiekelijk maar toch stiekempjes afkraakte. Dus heb ik’m even een lul genoemd. Terwijl die Zoutkamper garnalengraaiers juist hun nek hebben uitgestoken en in de buidel tastten in het VIBEG-proces (sluiting Noordzeekustzone). Waar de Vissersbond/Visned in dat dossier steken lieten vallen. Het is niet goed wanneer je vervolgens over de rug van anderen je imago/controle weer wilt herstellen. Foei!
  2. Als er al actiebereidheid is en er komt budget los, let dan strak op de kosten. De EMK-groep doet er goed aan een accountant er bij te halen, die tot op de cent verantwoordt waar wat heen gaat en vooral: met welk zichtbaarheids-rendement. Dus geen cent naar vergadersessies, en praatgroepjes. Er werd al gesproken over een ’toonaangevend reclamebureau’. Die zijn vooral toonaangevend duur: ze rekenen voor minder werk meer per uur omdat ze dat door hun naam zich kunnen permitteren. Terwijl je beter een bureau van jonge honden kunt inschakelen met affiniteit voor visserij, die zich nog willen bewijzen, en dan wel graag VAN BUITEN DE VISSERIJ. Dus niet de schoonzus van Ursa Major met haar communicatiebureau of Dokter Scholburger.

    Bijna heel Urk was op komen draven

    Bijna heel Urk was op komen draven

  3.  Je wilt de gewone Nederlanders bereiken, het publiek, de mensen die een bakje Kibbeling smikkelen bij de visboer, een broodje garnalen en een harinkje eten bij de viswinkel. Dat heeft 95 procent van de bevolking liever dan een stel van die broodzakje-hergebruikers met teveel loterijgeld op de rekening. Vanuit het publiek volgt vanzelf ook de politiek en media. In media leg je het eenvoudig af tegen de 100 miljoen euro aan loterijgelden en ander kapitaal dat groene clubs aan media-propaganda uitgeven.
  4. Als het maar op een intelligente wijze gebeurt en met humor, uitgesproken. Doe het anders gewoon niet, en bespaar jezelf de centen en de teleurstelling.
  5.  Waar het om gaat is dat je altijd WEET WAT JE DOET en die strategie ook helder voor ogen houdt.

 

Regenboog
Die visser Job Schot toonde zich geschikt als woordvoerder en aanspreekpunt, heel rustig en netjes. Ik ben geen vis-lobbyist, noch wil ik dat zijn. Wel Fisherman’s Friend. Ik steun de zaak omdat vissers hier boven alle twijfel verheven een goed punt hebben. En vooruit, vandaag ook misschien toch heel stiekem om een beetje indruk te maken op die blondine in haar streepjespakje. Wij zien graag een vruchtbare samenwerking tegemoet. :-)

Ook als je vindt dat ‘de toon’ de muziek maakt. Dan is mijn antwoord: Je kunt nooit 1 muzieksoort vinden die iedereen altijd bevalt. De 1 houdt van New Age Muziek, van dat suicidale walvisgezang met Tibetaanse klankschalen waarbij Christien Absil mediteert. En de ander van Metal. Als je dan maar geen zoetsappige walvis-meditatiemetal gaat maken, vanuit de wens om bij niemand aanstoot te geven, en tegelijk iedereen te plezieren. Blijf als belangenclub vooral op eieren lopen, als je anderen maar de vrije hand geeft om te doen waar zij goed in zijn.

Als je alle regenboogkleuren door elkaar mengt omdat geel niet je kleur is, komt er ook een flauw bruin goedje.

Ik droom al jaren van een leuke stunt, een visserij die zichzelf als de nieuwe milieubeweging profileert. Na jarenlang schenen schoppen (eindelijk heeft de Vissersbond nu wetenschappers in dienst om eco-onzin van repliek te dienen!) tot bepaalde lieden een geweten hebben. Stel dat er dan toch eindelijk wat zou gebeuren, iets fris, leuks! Ik hoef niet in een dikke lease-auto over de rug van vissers te rijden tot aan mijn pensioen. Ik zie liever UrXit gebeuren, een club mensen die net als de rest van alle gewone mensen van NL zich verenigt tegen Corporate Inc, de overheid en haar vuile spelletjes.

Ons land en de realiteit terug veroveren, zodat we weer normaal kunnen doen. Omdat normale mensen al gek genoeg zijn.