Eerder schreef ik over de schadelijke effecten van windturbines op de menselijke gezondheid, in het bijzonder als gevolg van het laagfrequente geluid dat door deze machines wordt opgewekt. In Nederland wordt dit probleem ontkend dan wel gebagatelliseerd. In landen als Denemarken, Duitsland, Canada en Australië wordt het echter serieus genomen.

Tegen deze achtergrond heeft de overheid in Beieren bepaald dat windturbines op een afstand van minimaal 10 maal hun hoogte van bewoning dienen te worden geplaatst. Uiteraard protesteerden de groenen hiertegen en brachten de zaak voor de rechter. Maar deze stelde vast dat het desbetreffende voorschrift rechtsgeldig was en diende te worden nageleefd.

Dit heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor de uitbreiding van de windenergie in Beieren. De ‘Süddeutsche Zeitung’ berichte daarover. En de onvermoeibare Pierre Gosselin vertaalde het bericht in het Engels onder de titel: ‘Parliamentarian Fumes: New 10 H Rule Means “It’s Over For Wind Power In Bavaria”!’

The online Munich-based Süddeutsche Zeiting here (SZ) reports that Bavaria’s recently upheld 10 H rule, which requires wind turbines to be set back away from residential homes a distance that is 10 times the turbine’s height, literally spells “the end for wind power” in the south German idyllic state.

The SZ writes:

At the state council offices in Bavaria in the first quarter of 2016, not a single application for a wind turbine was made in 2016.

Moreover, insiders say that the same is true for the second quarter as well. This means that the construction of new wind turbine parks in Bavaria’s rolling hills landscape has literally been stopped dead in its tracks. Wind energy opponents and original environmentalists are cheering the development.

Green Bavarian parliamentarian Martin Stümpfig reacted angrily, claiming that “immense damage” has been caused (to the wind industry).

According to the SZ, Stümpfig said:

 This means it’s over for wind power in Bavaria.

The highly controversial 10 H rule was passed by the Bavarian state government as citizens protested the blighted forests and natural scenery caused by the industrial turbines. The rule came under heavy fire from Greens and wind power proponents, who challenged it in court. But the court upheld the rule, read here.

The SZ writes that the 10 H rule is hitting wind power companies such as Ostwind very hard, writing that the company no longer sees “any perspective for wind power in the Freistaat“. The company is currently erecting 10 Nordex turbines each rated at 3.0 megawatts in the middle of a forest Windpark Reichertshüll. …

The SZ writes:

It is not only the largest forest wind park in Germany. ‘Rather also the last Bavarian wind project of this scale for the foreseeable future,’ says Ostwind managing director Rolf Bungart.”

Bungart puts the blame for the wind park approval halt in Bavaria squarely on the 10 H rule.

Good news: no more industrialization of the forest – at least in Bavaria. A large share of the local population are glad about it.

Lees verder hier.

Voor het Duitse origineel zie hier.

Het gezond verstand keert langzaam terug in Duitsland. Nu Nederland nog!

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.