Eerder schreef ik over de kater na de euforie van de klimaatovereenkomst in Parijs. Zie hier en hier.

Het is nu ook tot de VN-bureaucratie doorgedrongen dat achter de façade van het vermeende succes van Parijs een andere werkelijkheid schuil gaat.

Onder de titel, ‘UN criticises UK and Germany for betraying Paris climate deal”, rapporteerde Adam Vaughan in ‘The Guardian’ (een vurig apostel van het opwarmingsevangelie):

Climate change envoy singles out both countries for subsidising the fossil fuel industry and says the UK has lost its position as a climate leader

Mary Robinson [zie afbeelding] says new UK tax breaks for oil and gas will cost taxpayers billions. [Ja, maar dat geldt nog meer voor wind- en zonne-energie.]

Ban Ki-moon’s climate change envoy has accused the UK and Germany of backtracking on the spirit of the Paris climate deal by financing the fossil fuel industry through subsidies.

Mary Robinson, the former president of Ireland and UN special envoy on climate change and El Niño [Noot HL: Nu ook al El Niño? Wat wil de VN daar nu weer aan doen? Het wordt hoe langer hoe gekker.] said she had to speak out after Germany promised compensation for coal power and the UK provided tax breaks for oil and gas.

Governments in Paris last year not only pledged to phase out fossil fuels in the long term but to make flows of finance consistent with the reduction of greenhouse gas emissions.

“They’ve [the British government] introduced new tax breaks for oil and gas in 2015 that will cost the UK taxpayer billions between 2015 and 2020, and at the same time they’ve cut support for renewables and for energy efficiency,” she told the Guardian.

“It’s regrettable. That’s not in the spirit [of Paris]. In many ways, the UK was a real leader [on climate change] and hopefully the UK will become again a real leader. But it’s not at the moment.”

The criticism comes as Theresa May’s government has come under fire at home and abroad for its leadership on climate change after it abolished the Department of Energy and Climate Change. Senior figures such as the outgoing UN climate change chief have urged the UK not to abandon its climate commitments as it leaves the EU. “Let us remember that the Brexit vote was not about climate change,” said Christiana Figueres.

Natalie Bennett, the leader of the Green party, said: “This damning indictment of the UK’s energy policy comes just days after our new prime minister scrapped the Department of Energy and Climate Change and appointed an environment secretary who has consistently voted against measures to tackle climate change.

En wat is de positie van de VS?

The likely US Republican presidential nominee, Donald Trump, has said he would try to unpick the deal, but Robinson said if it was ratified by the US this year “unwinding it would be very prolonged and difficult. I sincerely hope we won’t be facing that problem.” However Hillary Clinton would be good on climate because she had been pushed by Bernie Sanders to adopt an ambitious climate change platform, she said.

Lees verder hier.

Wie de diplomatieke geschiedenis bestudeert, komt al gauw tot de conclusie dat er vaak een grote kloof bestaat tussen beloften/aspiraties, vastgelegd in internationale verdragen, en de werkelijkheid. De overeenkomst van Parijs is weer zo’n voorbeeld daarvan.

De ambitieuze doelstellingen ter reductie van de menselijke uitstoot van CO2 staan op gespannen voet met de behoefte van een moderne, hoog-ontwikkelde samenleving aan overvloedige en betaalbare energie. Fossiele energie zal nog vele decennia in deze behoefte moeten voorzien. Politici die met alle geweld en onvoorstelbare subsidiestromen het gebruik van dure, onbetrouwbare, hernieuwbare energie willen bevorderen (dat geen enkel aantoonbaar effect heeft op het klimaat), zullen vroeg of laat merken dat een meerderheid van de kiezers dat niet wenst en dat zij daarmee hun politieke carrière in de waagschaal stellen. Zijn kunnen beter op tijd hun draai maken.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.