La nina 1

De opwarmende El Niño werd onlangs afgelost door de afkoelende La Niña. Protagonisten en antagonisten van de menselijke broeikashypothese volgen deze ontwikkelingen nauwgezet omdat zij vermoeden dat deze aanwijzingen zullen geven over de al dan niet voortzetting van de zogenoemde hiatus, ofwel opwarmings’pauze’.

Onder de titel, ‘El Niño 2016 Now History… “La Niña Coming: The Earth Is Cooling”’, publiceerde de onvermoeibare Pierre Gosselin een verkorte vertaling van een ‘posting’ van de Duitse ‘Schneefan’ op zijn blog. Ik pik er een aantal elementen uit.

The warming El Niño weather phenomenon has been history since June 2016. The cool La Niña started in mid July 2016.

The daily anomalies in sea surface temperatures (SSTA) in the main Niño region 3.4 are now updated. In mid July it is in the La Niña zone at -0.74°K:

The plot above shows the daily SSTA with respect to the international climate mean of 1981-2010 in the main Niño region 3.4 with data from NOAA/CDAS (Climate Data Assimilation System). The SSTA reached and dipped below the -0.5°K mark in mid July. The latest value was -0.74°K (July 19, 2016). …

Bron hier.

After a record warm February 2016 with an anomaly of +0.83°K using the unaltered UAH satellite data, the global temperature of the lower troposphere centered at 1500 meters fell by 0.49 K in June to +0.34°K, see the following chart:

La nina2

UAH chart depicting monthly lower troposphere temperature anomaly (blue curve), along the 13-month smoothed moving average (red curve). Original text: “This gives a 2-month temperature fall of -0.37 deg. C, which is the second largest in the 37+ year satellite record…the largest was -0.43 deg. C in Feb. 1988. In the tropics, there was a record fast 2-month cooling of -0.56 deg. C, just edging out -0.55 deg. C in June 1998 (also an El Niño weakening year).“

 Finally, after months of disagreement, the major ENSO models are now almost in full agreement that La Niña conditions will start to take hold this summer, now that there is already a deviation of -0.7°K. See here.

The ENSO model CFSv2 of the NOAA again looks totally confused, as it did in May. Today the ENSO monthly prognosis shows a broad scatter of +0.4°K to -2.2°K for January 2017, see following chart. That means: Nobody knows!

La nina 3

The plot shows the CFSv2-ENSO prognosis from the NOAA July 17, 2016, for the monthly SSTA in the Nino region 3.4 up to April 2017. Source here.

The energy content of the water down to a depth of 300 m at the equatorial Pacific continues to show a negative anomaly for July 2016 at -1.0°K and thus has been in the cold La Niña range of under -0.5°K.

It is therefore not expected that a significant cooling will take place in July this year. Dr. Roy Spencer (UAH) has already pointed that out here:

Just remember, the temperature anomaly can also temporarily rebound for a month, as it did in late 1998.

However, it is already clear from the unaltered satellite data of the first half of this year: 2016 will not be a record warm year.

Aldus fragmenten uit een ‘posting’ van Schneefan, gepresenteerd door Pierre Gosselin.

Lees verder hier en hier.

Persoonlijk ben ik van mening dat men niet al te vergaande conclusies mag verbinden aan kortstondige temperatuurschommelingen. Niettemin lijken zij vooralsnog te wijzen op een hervatting van de hiatus. En dat kan als een bevestiging worden gezien van de opvattingen van klimaatsceptici en stelt de aanhangers van de AGW-hypothese (AGW= ‘Anthropogenic Global Warming’) voor een probleem. Maar, zoals Brederode zei: ‘Het kan verkeren.’

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.