Uit de betreffende studie. Alleen de data tellen, en die zeggen genoeg. De visserij onttrekt vrijwel nooit meer garnalen (in dit geval boven 50 mm) dan er bij komen via natuurlijke aanwas

Uit de betreffende studie. Alleen de data tellen, en die zeggen genoeg. De visserij onttrekt vrijwel nooit meer garnalen (in dit geval boven 50 mm) dan er bij komen via natuurlijke aanwas

Ingrid Tulp van Imares doet in ICES Journal of Marine Science  politieke uitspraken over beheer van garnalenbestanden op het Wad en de Noordzee, die ze niet op basis van de data kunnen maken. Die data tonen wat voorgangers ook al tonen: de onttrekking van garnalen door vissers is in afgelopen 45 jaar slechts 2 maal ongeveer even groot geweest als de jaarlijkse aanwas. Als de schattingen van Imares van die aanwas althans kloppen, want dat is bij het noodlijdende instituut altijd maar afwachten.

Niettemin twittert de van het MSC-kartel afkomstige Nathalie Steins

Nathalie Steins (@NathalieSteins)
11-08-16 20:09
Nieuwe @IMARESWUR publicatie I.Tulp concludeert: garnalenbestand #Waddenzee #Noordzee heeft wél beheer nodig tinyurl.com/j9eplh2

Meer dan bovenstaande data hebben ze niet, en die zeggen voldoende.Vanaf het jaar 2000 nam de oogst van garnalen in volumes met 40 procent toe om vervolgens vrij constant te blijven. Daarbij zijn de aanlandingen meer dan een afspiegeling van het bestand. Ze vertellen ook hoeveel de handel wil verwerken/kwijt kan.

Ergo, er is geen extra papieren bemoeienis nodig van academici die hun noodlijdende instituut aan opdrachten willen helpen.

RZ11imares

Garnalen beheer nodig, dan zeehonden ook
Noch is er een beheerplan nodig omdat MSC dat vraagt met zelfs ‘jaarklassen’, terwijl de garnaal geen jaarklassen kent. Het onkruid van de zee plant zich jaarrond voort. Dankzij de lage eutrofiering zal het met de kabeljauw in de kustzone ook niet meer worden wat het was, en dat betekent ook: een lagere non-antropogene garnalenpredatie. Dus hoge bestanden. En nu zijn de garnalenvissers de belangrijkste predator van dit smakelijke natuurproduct.

Maar stel je voor, dat vissers een product hebben waar het goed mee gaat. Goed nieuws is slecht nieuws voor de betuttelindustrie, die wil doen geloven dat de natuur en vissers niet zonder ze kan.

Als je roept dat garnalen beheer nodig hebben, dan moet je dat ook van zeehonden roepen. Die vreten in gewicht volgens mijn bierviltjeberekening 6 maal meer platvis op dan de garnalenvisserij op jaarbasis bij vangt. En dan de bruinvisssen, wat die opvreten sinds ze zo stormachtig toenamen.

Vanuit visserij-oogpunt is er dus geen enkele aanleiding voor papieren bemoeienis van Imares met garnalenbestanden. En ik hou me zeer graag aanbevolen voor heldere argumenten van mijn ongelijk. Maar die zijn er niet, behalve de hypotheek bij Imares-personeel.

Lekker

Lekker

Imares: U vraagt, Wij Draaien
Dus wat Steins hier roept is geen wetenschappelijke maar politieke uitspraak met commercieel oogmerk voor haar noodlijdende wetenschap- op- bestelling-fabriek Imares. Overheid Befehl und wir Folgen. Ik schrijf in mijn bezwaarschrift voor garnalenvissers over hoe de invasieve exoot Ensis de Spisula vervangt in de Noordzeekustzone, het voornaamste jachtgebied op garnalen. En hoe dit de meest waarschijnlijke verklaring is voor de afname van Spisula en daarmee die zwarte zee-eenden waar Ton Ijlstra van het Ministerie van Imares-zaken plots een fetisj mee had.

De StAB vond dat een bijzonder sterke verklaring, en dat kan ook niet anders want dat is de enige verklaring die je op basis van beschikbare data kunt leveren. En alleen data tellen.

Daar moest Machiavelli IJlstra zijn corrupte ministerie iets mee doen met die leugenachtige oplichter Mr Tieleman. En wat schetst na ons (deel)gelijk bij de Raad van State in het geheel niet onze verbazing. Na de huiswerkopdracht die de rechters aan het Ministerie gaven voor betere onderbouwing, heeft Ton IJlstra bij Ingrid Tulp precies dat argument besteld in een rapportje: het is eigenlijk de garnalenvisserij die de vestiging van Ensis faciliteert via ‘bodemberoering’.

Just so.

Data met enige statistische hardheid? Nee. Maar de overheid wilde graag dat Ingridje Tulpje dat zou vinden. Dus dan vindt Tulp dat. Overheid Befehl und Wir Folgen.

Kortom: wat moet ik van het wetenschappelijk gehalte van zo’n club als Imares nog vinden en van vrouwtje Tulp?

Het is jammer dat academici steeds vaker een soort PR-medewerkers van belangenclubs zijn, zodat je niet meer kan vertrouwen wat ze in publicaties roepen. Het maakt dat je het gros van ‘wetenschap’ ongelezen naast je kunt neerleggen. Want meer dan een ingewikkeld verbloemde schreeuw om zichzelf aan het werk te houden- danwel hun belangrijkste opdrachtgevers te vriend- zit er meestal niet in. Aan de andere kant is het eenvoudig om zin van onzin te scheiden: je kijkt alleen naar de data, en hoe ze die data verkregen.

En de rest is gewoon gelul.

RZ16.discards (45) Verse garnalen eindelijk in de winkel
Er is ander heuglijk nieuws te melden. Dankzij machinaal pellen door Telson in Lauwersoog kun je vanaf januari 2017 ook echt verse garnalen zonder conserveringsmiddelen in de supermarkt kopen. Door uitbreiding van de pelcapaciteit en onderzoek naar nieuwe technieken voor houdbaarheid (High Pressure Pasturization) is dat nu eindelijk mogelijk. Ik schrijf voor de Foodlog op papier, de VORK een verhaal over de garnalenvisserij. Beste vissers, er is al lang een veel beter alternatief voor producent en consument voor MSC, en dat heet Valduvis, ontwikkeld door het ILVO.

Daar heb je wel wat aan.

MSC hoort voor de rechter gesleept wegens overtreding van het consumentenrecht, en kartelpraktijken met CBL. Wat geeft deze Unilever-creatie het recht om garnalenvissers op te leggen wat wel en niet goed zou zijn voor de zee? Unilever is de grootste leegrover van natuurlijke hulpbronnen die in Nederland ongeveer is gevestigd, waarbij ze het Wereld Natuur Fonds gebruiken om zich groen te poetsen.

En WNF is gewoon de lange arm van Bilderberg, Rockefeller en multinationals, een buitengewoon onfrisse club, die met miljoenensubsidies van de EUSSR op de been wordt gehouden om ons mensvijandig beleid op te dringen. Zie daarvoor mijn onderzoek het Wereld Bestuur Fonds, maar kijk vooral ook de film van Wilfried Huisman ‘Der Pakt mit dem Panda\

Val je koud op ons blog na een dieet van massamedia, dan denk je: ‘nou nou, huhuh, hij is gek’. Maar jouw onkunde op dit vlak is niet mijn gebrek. Wanneer je wist wat ik hier al jaren beschreef zou je daar ook anders tegenaan kijken.

Iets geheel anders: ik drink voor het eerst nu een Amerikaans trappistenbier: Spencer. Wat een origineel en kruidig biertje! Proost en een goed weekend.