Wie met enige regelmaat vist met onze garnalenvissers op het Wad kent ook de smaak van verse Noordzeegarnaal (Crangon crangon): romig en zoet. Zonder de zeepsop-smaak van conserveermiddel benzoezuur (E210), dat nodig is om de reis naar pel-ateliers in Marokko mogelijk te maken. Via dit traject worden nog steeds de meeste van de 35 miljoen kilo gevangen Noordzeegarnalen per jaar gepeld, die over de afslag verhandeld worden.
De helft daarvan belandt in de maag van Belgen, Europa’s grootste garnalenliefhebbers. Zij hadden al 10 jaar dagverse garnalen van het merk Purus, die na aanlanding direct werden verkocht. Purus klinkt net als ‘Puurzaam’ van biermerk Gulpener minder zuur dan het gereformeerde ‘duurzaam’: openbaar moeder’s braafste zijn en zondigen in het geniep.
Slechts 1 Texelse visser levert nu dagverse ‘Texelse Garnaal’, direct tot 0 graden gekoeld en machinaal gepeld bij Telson in Lauwersoog. Maar verandering is op komst. Een product in de supermarkt met daarop een label ‘dagverse garnaal, zonder conserveringsmiddel’ ligt dankzij pelbedrijf Telson vanaf januari 2017 in de schappen van Albert Heijn. Dankzij machinaal pellen en hoge druk pasteurisatie dat houdbaarheid verlengt, verdwijnt de heen-en-weer-garnaal uit Marokko. En daarmee ook de zeepsopsmaak.
Telson breidde deze zomer haar machinale pelcapaciteit uit (eerder 2 procent van totale vangst). Zij gaat 30 procent van de totale vangst verwerken. Met uitbreiding van de verpakkingscapaciteit, kunnen ze de versheid ook via een label op de supermarkt-pakjes vermelden. ‘Als je nog een pakkender naam hebt dan ‘zonder conserveringsmiddelen’ houden we ons aanbevolen’, stelt directeur Rob Pikkert van Telson. ‘Of de consument het product uiteindelijk meer koopt moeten we nog maar afwachten. Sinds mensenheugenis zijn ze de smaak van conserveringsmiddel gewend. Er zijn ook mensen die dat lekker vinden. Benzoezuur is het zelfde als wat in veel frisdrank zit.
Lees de reportage in VORK verder op mijn website HIER
Wel bijzonder dat het nog steeds niet gelukt is een goed werkende pelmachine/robot te maken .
je bedoelt dat die Telson-directeur maar wat OHde?
nee, nee. Maar ik kan me herinneren dat er in het verleden heel veel pogingen zijn gedaan een machine te bouwen , wat maar niet lukte. Vandaar dat de Marocco connectie ontstond.
Aangezien ik halverwege Marokko en Texel woon zijn de Hollandse garnalen hier altijd een stuk goedkoper geweest.
Scheelde al gauw twee euro per ons of zo. Ik begrijp trouwens toch niet waarom de vis in Nederland ongeveer twee keer zo duur is als bij mijn visboer hier in Lyon. En bovendien van betere kwaliteit en veel meer keus. Mooie machine die garnalen pelmachine ik heb hem in de praktijk zien werken Wel jammer voor die meisjes in Marokko, daar leefden hele dorpen van.
Is er ook iets mis met steriliseren van de garnalen met gamma stralen? Nee dus, alleen politiek correct steriliseren/conserveren is het niet. je moet de consument overtuigen dat het eten echt niet radioactief wordt van de bestraling. Hoe zou het gaan met de firma Gammaster in Ede? .. Voor dit sterilisatie werk kun je RA-cesium uit RA kerncentrale”afval” gebruiken als bron. Een van de manieren voor het hergebruiken van RA”afval”.
Wellicht is de keuze voor pasteurisatie omdat de garnalen toch gekookt moeten worden. Volgens mijn bronnen , worden de garnalen bij het mechanisch pellen uit de pel gespoten met stoom, dus ook al onder kook temperatuur.