rz16-discards-31Wie met enige regelmaat vist met onze garnalenvissers op het Wad kent ook de smaak van verse Noordzeegarnaal (Crangon crangon): romig en zoet. Zonder de zeepsop-smaak van conserveermiddel benzoezuur (E210), dat nodig is om de reis naar pel-ateliers in Marokko mogelijk te maken. Via dit traject worden nog steeds de meeste van de 35 miljoen kilo gevangen Noordzeegarnalen per jaar gepeld, die over de afslag verhandeld worden.

De helft daarvan belandt in de maag van Belgen, Europa’s grootste garnalenliefhebbers. Zij hadden al 10 jaar dagverse garnalen van het merk Purus, die na aanlanding direct werden verkocht. Purus klinkt net als ‘Puurzaam’ van biermerk Gulpener minder zuur dan het gereformeerde ‘duurzaam’: openbaar moeder’s braafste zijn en zondigen in het geniep.

Slechts 1 Texelse visser levert nu dagverse ‘Texelse Garnaal’, direct tot 0 graden gekoeld en machinaal gepeld bij Telson in Lauwersoog. Maar verandering is op komst. Een product in de supermarkt met daarop een label ‘dagverse garnaal, zonder conserveringsmiddel’ ligt dankzij pelbedrijf Telson vanaf januari 2017 in de schappen van Albert Heijn. Dankzij machinaal pellen en hoge druk pasteurisatie dat houdbaarheid verlengt, verdwijnt de heen-en-weer-garnaal uit Marokko. En daarmee ook de zeepsopsmaak.

Telson breidde deze zomer haar machinale pelcapaciteit uit (eerder 2 procent van totale vangst). Zij gaat 30 procent van de totale vangst verwerken. Met uitbreiding van de verpakkingscapaciteit, kunnen ze de versheid ook via een label op de supermarkt-pakjes vermelden. ‘Als je nog een pakkender naam hebt dan ‘zonder conserveringsmiddelen’ houden we ons aanbevolen’, stelt directeur Rob Pikkert van Telson. ‘Of de consument het product uiteindelijk meer koopt moeten we nog maar afwachten. Sinds mensenheugenis zijn ze de smaak van conserveringsmiddel gewend. Er zijn ook mensen die dat lekker vinden. Benzoezuur is het zelfde als wat in veel frisdrank zit.

Lees de reportage in VORK verder op mijn website HIER

screen-shot-2016-09-29-at-13-40-23