Hear Hear!

Hear Hear!

George Monbiot- het Brits geweten der Duurzamen- vindt het nu wel eens mooi geweest. Hij stelt dat je- wanneer je klimaatafspraken serieus neemt- geen vliegvelden meer kunt uitbreiden. Immers, vliegtuigen zullen tot in lengte van jaren nog uitsluitend op fossiel vliegen. Meer vlieguren is meer emissies, terwijl je minder wilt. In zijn paradigma, van afknijpen en schaarste- dat van de zuurzame medemens- heeft Monbiot 100 procent onbetwijfelbaar gelijk.

Een alternatief is er eenvoudig niet. Wat regeringen vervolgens doen is een CO2-tax voorstellen EN tegelijk uitbreiden. Hoe logisch is dat, vraagt Monbiot zich terecht af…

Iets dergelijks hangt hier ook in de lucht. Zo krijgen we pal tegen natuurgebied de Oostvaardersplassen en de nieuw aan te leggen Marker Wadden een uitbreiding van Lelystad Airport, als ik mij niet vergis. De afdeling Birdcontrol kan overuren maken.

Waar mensen met economisch inzicht juist pleiten voor uitbreiding op Welschap bij Eindhoven. Hoewel je op 1 seconde vliegen boven Maastricht al Maastricht Aaken-airport hebt.

Wat je met meer belastingen krijgt is dat je een Jetset her-instelt. Je maakt vliegen weer duurder zodat de smalle beurzen weer afvallen die dankzij de budgetvlucht het luchtruim gingen vullen. Maar dan heeft uitbreiden dus geen zin, want je breidt uit omdat je MEER vluchten wilt…

Waarom naar Bangkok als je ook op de Hors kunt zijn?

Waarom naar Bangkok als je ook op de Hors kunt zijn? Wie wil hier windturbines? (Han Lindeboom)

Groene Ruimte fundamentalist
Geen menssoort vliegt zoveel van hot naar her als de duurzame medemens. Waar ik lekker op Texel bivakkeer gaan duurzame klimaatbestendige kennissen achtereenvolgens naar Bangkok en Israel. Terwijl je nergens zulke mooie luchten hebt als in NL. Het geluksgevoel – ha wat fijn dat ik leef, wat mooi dat ik hier ben- dat je daar ervaart kan toch onmogelijk beter zijn wanneer je ergens bivakkeert waarvoor je langer in een vliegtuig moet zitten. En dus heb ik al 6 jaar niet meer gevlogen.

Reizen kun je het ook niet noemen. Je drukt ‘confirm’ op internet, sluit aan in een rij, gaat zo’n lucht-tube in, en die braakt je ergens anders uit, waar je nuchter gezien weinig te zoeken hebt. Tenzij het voor echt belangrijke zaken is, je onderneming in Verweggie en de wereldhandel: zakelijk verkeer zie ik anders.

Maar de duurzame medemens is vaak rusteloos, heeft verstopte zintuigen, een sociaal gehersenspoeld gemoed: en is daarom altijd op wereldmissie, om daar te zoeken wat ze voor hun neus blijkbaar niet zien.

Neem onze klimaatgezant Maas Goote, het ene moment zit hij in Zuid Amerika, om dan weer in Zuid Afrika bij te komen, als het niet ergens in Azie is waar hij bij alweer een klimaatvergadering afspraken maakt over CO2-reductie.

Als het op ruimteverspilling aan komt in ons kleine landje, dan ben ik fundamentalistisch, en dus duimpjes omhoog voor Monbiot. Want die gaat ook in op het ruimte-aspect.

Daarom liever 1 kerncentrale op de Tweede Maasvlakte dan het hele land vol met zwaaipalen van Euromast-formaat die overal permanente onrust geven. Ook mag er best eens creatiever gedacht worden over wat economische groei nu inhoudt. Meer van het zelfde oude denken, het door permanente bankschuld en lastenverzwaring aangejaagde landjepik en grondstofjeslurp, is dat ook groei?

De hersens verstopt met subsidie: 'groene' energie dwars in een bos

De hersens verstopt met subsidie: ‘groene’ energie dwars in een bos

Duurzamen kun je geen microseconde serieus nemen, al doen ze dat zelf heel erg
De meeste duurzamen parodiëren zichzelf in daden en uitspraken. Neem hier Alfons Wispels, die zich ‘groen’ noemt met zijn ‘groene’ energie, een ordinaire marketingkreet voor verkoop van een inferieure energievorm qua ruimtebeslag, betrouwbaarheid en betaalbaarheid. Bij een plaatje van een windfarm die dwars in een bos is gemaakt, en waar de bomen zijn weggemaaid voor asfalt.

Wat is er groen aan een stalen zwaaipaal formaat Euromast? Laat staan ‘duurzaam’ als je ‘m vervangt zodra de SDE- subsidiestroom ophoudt?

Op Twitter heb ik Alfons Wispels daarom maar uitgescholden en een slecht mens genoemd. Wat kun je anders ook in 140 tekens doen, dan wat vogelkreten uiten. En dan….Met iemand bij wie de hersens zo verstopt zitten met subsidie, daar valt op inhoud niet mee te discussiëren. Want zouden ze in inhoud geinteresseerd zijn geweest, dan hadden ze hun standpunt niet. Dat is de cirkelredenering der duurzamen, een menssoort die door media- en sociale hersenspoeling tot haar standpunt kwam.

Die menssoort verlos je uit de – door afwezigheid van zelfreflectie en relativering- ontstane illusie dat zij beter zijn dan anderen.

Wispels zijn vermogen om in de subsidiepot te graaien, het gemak waarmee dat lukt in ons gecorrumpeerde intellectuele klimaat, dat verwart hij met zijn maatschappelijke waarde.

Komt het op natuur aan, dat is uiteindelijk pure emotie, inspiratie, het zintuiglijke waardoor je ervaart dat je leeft. Dan kun je wat primair reageren. Waaruit blijkt, dat ik alvast geen haar beter ben. Konden de duurzamen dat van zichzelf ook maar zien.