Je moet nog betalen ook voor deze hersenloze propaganda..

Vrij vertaald uit klimaatproza staat hier: wij willen uw geld, en eisen dat met overheidsgeweld!

Het Financieele Dagblad  jubelt 40 bedrijven na, die hopen dat met belastinggeld gefinancierde werkgelegenheid ter waarde van honderden miljarden euro’s wettelijk wordt verankerd. Een soort New Deal uit naam van het weer op aarde, waarbij burgers onder dreiging van overheidsgeweld de aandeelhouders van Shell, Van Oord en Eneco plezieren.

Wanneer deze bedrijven ‘garanties’ willen van de overheid bedoelen zij: garantie dat de overheid met miljarden over de brug komt. Als hier zonder gigabelasting-injecties een verdienmodel aan hing, dan waren ze er natuurlijk al lang zelf aan begonnen.

Sinds de jaren ’90 wentelde de lobby van het grootbedrijf klimaatlasten af op de burger (benzine-accijns ‘kwartje van Kok’ en Energiebelasting). Die lobby krijgt van het Financieele Dagblad opnieuw een kontje. Wij berichten al hoe de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid pleit voor een klimaatdictatuur, een Klimaatwet, op basis van de gebruikelijke rammelende logica en gammele bewijsvoering.

De 40 bedrijven echoden het rapport van de WRR maar dan zonder directe bronvermelding.

De bron zonder bronvermelding van de oproep van 40 bedrijven

De bron zonder bronvermelding van de oproep van 40 bedrijven

Dit is wat journalist (…) Bert van Dijk schrijft:.

‘Mensen verwachten misschien dat bedrijven de klimaatverandering als bedreiging zien, maar het schept juist een enorme kans voor economische groei, werkgelegenheid en innovatie

Alsof Willem Holleeder drugshandel, afpersing en geweld wettelijk laat verankeren. Waarna het Financieele Dagblad hem interviewt en stelt

Mensen verwachten misschien dat bedrijven de georganiseerde misdaad als bedreiging zien, maar het schept juist een enorme kans voor economische groei, werkgelegenheid en innovatie

'groene' energie: windturbines in gekapt bos

‘groene’ energie: windturbines in gekapt bos

Shell Capone 
Marjan van Loon van Shell, de CEO Van Oord en CEO’s van andere grootbedrijven willen overheidsgeweld gebruiken om aandeelhouders te plezieren. Het zelfde verdienmodel als Al Capone maar dan in corporate klimaatjasje.

‘Duurzame energie’ is niet meer dan een Hoera-woord voor wie daar via afpersing rijk van wordt. Er is niets duurzaam- woordenboek-definitie ‘van lange duur/lang goedblijvend’- aan windturbines in natuurgebied of op zee die je

  • a. niet zou bouwen zonder miljardensubsidies, te roven bij burgers
  • b. afbreekt zodra de subsidiestroom ophoudt
  • Ook wanneer we angstvallig de klimaatdiscussie mijden omdat wij anders worden weggezet als Holocaustontkenner, heeft het volzetten van Nederland met windturbines nul effect op het wereldklimaat.

Shell schuift de koningin vooruit in klimaatschaakspel
Shell en haar President-directeur Nederland Marjan van Loon: die maakt het olie- en gasbedrijf klimaatbestendig in media. En slaagt daar vooralsnog goed in, via kritiekloze jubelinterviews bij de mainstream-mediaprop, zoals bij Een Vandaag op 3 oktober. Het NOS Journaal jubelde vandaag vrolijk mee.

Tactisch van Shell, deze benoeming. In tijden waarin je op straffe van sociaal economische excommunicatie (via psychologisering en subjectivering) vrouwen op een voetstuk moet zetten en iedere vrouwenscheet parfum heet, schuif je in het klimaat-schaakspel de koningin vooruit. Zo werkt propaganda.

Tactische keuze van Shell. Wij documenteren opnieuw het falen van mainstream-media

Tactische keuze van Shell. Wij documenteren opnieuw het falen van mainstream-media

Stranded Assets, grapje
Klimaatbestendig Shell kan vrolijk haar gas blijven verpatsen zoals reeds door Jeroen van der Veer voorzien. De belastingbetaler loodst het bedrijf zo mooi door tijden met lage olieprijzen en kwakkeleconomie tot de tulpenmanieklimaatbubbel onvermijdelijk barst. En dan is Shell OOK spekkoper. Het is een win-win-strategie. Kustmatige schaarste afdwingen op de energiemarkt, nadat je met het Energieakkoord in de hand de goedkope kolenenergie uit de markt duwt.

Een zelfde verhaal met het sprookje van ‘Stranded Assets’: olievoorraden in de grond die waardeloos zouden zijn omdat de hele wereld zo gek werd als Greenpeace. Waardoor het hier reeds besproken CDA-gansje Corien Wortmann-Kool van ABP nu ‘fossielvrij’ wil beleggen.

Die olievoorraden worden alleen maar meer waard naarmate de voorraden slinken. Het is eeuwig zonde dat we ze in de fik steken. Want olie en gas zijn belangrijke grondstoffen voor de chemische industrie. Kunststof-composieten voor windturbinebladen bijvoorbeeld. Dus hoe meer Corien Worttmann-Koolgansjes op aarde, hoe beter bankiers straks kunnen cashen met door goedgelovigen gedumpte aandelen die onvermijdelijk weer in waarde stijgen.

Maar wat ik schrijf dat voelt niet goed. Dus kan het ook niet waar zijn. :-) In verwijfde tijden is ‘het voelt niet goed’ het zelfde als’ niet waar’. En dus heeft niemand de kloten om het gewoon hardop te zeggen.