Dag Opa

Hallo Elsa, wat leuk dat je ons komt bezoeken.

Ja, opa, ik moet een spreekbeurt houden voor de klas over klimaatverandering en mama zei dat jij daar alles van weet.

Tsja, Meisje dat is nu ook wat, en wat wilde je allemaal vertellen op die spreekbeurt?

Nou, gewoon, opa, zoals iedereen weet, krijgen we een grote klimaatverandering als we niet meteen stoppen met kolen en benzine verbranden. Dat heeft de juf zelf verteld.

En zou het kunnen zijn dat jouw juf het fout heeft?

Oh nee hoor, het is absoluut waar, iedereen zegt het, ook de geleerden en als je het niet geloven wil dan ben je een eh..eh.. dienaaier

Ah juist, hmmm hoe ga ik dat in hemelsnaam aanpakken. Kijk eens, meisje, dit is echt heel ingewikkeld en ik weet niet hoe ik het allemaal moet uitleggen. Eh, (…idee….) maar zeg eens, moeten we bang zijn voor die klimaatsverandering?

Oh ja Opa, we moeten heel erg bang zijn. Als we niets doen dan wordt het snikheet en al het ijs smelt en dan verdrinken de ijsberen en wij ook.

Ah juist, maar misschien moeten we eerst over iets anders praten om het te begrijpen. Weet je nog van vroeger toen je altijd met oma en je nichtje op het grote bed speelde? Jij was toen kapitein van het piratenbedschip en oma was de piraat.

Ja dat was heel leuk, maar wat heeft dat nu met klimaatverandering te maken?

Nou, weet je nog, dan zei jij altijd dat er een draak uit de zee kwam die jullie wilde opeten en dan dook je samen met oma en je nichtje onder het dekbed. Dat vond je altijd heel gezellig.

Ja dat weet ik nog best wel, maar waar gaat het nu over?

Daar gaat het nu precies over, Elsa. Het is heel gezellig als je samen ergens bang voor bent. Je krijgt dan geen ruzie, nee, want je moet samen iets doen tegen die draak, of waar je dan ook maar bang voor bent. Samen, met elkaar, daar gaat het om.

oh?

Stel je nu eens voor dat oma toen had gezegd: ja maar ik zie helemaal nergens een draak. Niks van waar, jij maakt grapjes, had je dat dan leuk gevonden?

Weet ik niet..

Dan was het hele spel bedorven toch? en dan kon je niet gezellig met oma en je nichtje onder het dekbed duiken en daarom moest de -doe alsof- draak waar zijn. Denk je dat grote mensen het ook heel gezellig kunnen vinden om samen ergens bang voor te zijn?

Weet ik niet..

Wat dacht je van al die griezelfilms, al die draken, trollen en monsters bij Harry Potter, Nadia, en bij de Lord of the Rings. Het gaat allemaal om gezellig samen te huiveren en ook om te zien hoe de grote helden gaan winnen. Dan moet er toch niemand gaan roepen dat het allemaal niet echt is, allemaal ‘doe alsof’?

…eh…nee

En bij klimaatsverandering? Hoe zou dat zitten? We moeten er bang voor zijn, Elsa, dat heb je zelf gezegd. Maar dat is precies wat de mensen willen, bang zijn om gezellig samen te griezelen. Het hoeft helemaal niet waar te zijn, we hoeven alleen maar te geloven dat het waar is en dat doen we net zo graag als dat kleine meisje dat heel erg wilde geloven dat de draak echt was. We willen absoluut niet dat iemand roept dat het niet waar is.

Zou je denken opa?

Weet je, meisje, als je zo graag wil geloven dat de draak waar was, terwijl dat helemaal zo was, hoe weten we dan zeker dat hele erge klimaatsverandering door de mensen net zo wel of niet waar is? Dat weten we niet en daarom heeft opa al heel lang geleden de onderzoeken van knappe geleerden bestudeerd, die allemaal niet al van te voren vonden dat die klimaatsverandering waar moest zijn omdat iedereen dat wilde. En die konden helemaal niets vinden van dat er klimaatsverandering door de mensen gebeurde. Er verandert wel van alles in het klimaat maar we weten nog helemaal niet waar dat door komt. Natuurlijk werden veel mensen heel erg boos op die geleerden want die wilden niet dat iemand zei dat hun draak niet waar was.

Daar wordt ik niet vrolijk van, Opa, hoe kan ik dit nu aan de klas vertellen? Dan wordt de juf ook boos op mij.

Oeps, heeft iemand nog betere tips voor Elsa?

Aldus André Bijkerk.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.