trumped_cs_ukscrIn de Amerikaanse verkiezingsstrijd heeft het thema ‘klimaat’ geen of nauwelijks een rol gespeeld. Dat is opvallend voor een onderwerp dat nog niet zo lang geleden door verschillende prominente poltici als de grootste bedreiging van de mensheid werd gezien.

De positie van Hillary Clinton was overigens duidelijk: de voortzetting van het beleid van president Obama, die een pro-actief klimaatbeleid als een belangrijk element van zijn beleid en politieke ‘erfenis’ zag. Met de komst van Donald Trump als zijn opvolger ziet het er naar uit dat de VS zijn positie van voorstander zal verwisselen voor die van tegenstander. Waarschijnlijk zal dit tot een aardverschuiving in de internationale klimaatonderhandelingen leiden.

Welke uitspraken zijn van Donald Trump bekend?

Onder de titel: ‘Where Hillary Clinton and Donald Trump stand on climate change’, schreef Rebecca Harrington:

The candidates’ positions on environmental issues are very different. While Hillary Clinton lists “Protecting animals and wildlife” and “Climate change” as two major topics on her campaign website, Trump doesn’t include anything about the environment. …

As many news organizations pointed out after the debate [September 26], Trump tweeted in 2012 that “The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make US manufacturing non-competitive.”

He has tweeted dozens of times about how he does not accept the overwhelming scientific evidence that climate change is real. You can read all of his tweets that have mentioned “climate change” or “global warming” here. ….

In contrast to Clinton, Trump also wants to dismantle the Paris Agreement.

In response to a question about his views on climate change on ScienceDebate, Trump implied that the US shouldn’t waste “financial resources” on climate change and should instead use them to ensure the world has clean water, eliminate diseases like malaria, increase food production, or develop alternative energy sources.

“There is still much that needs to be investigated in the field of ‘climate change,'” he said. “We must decide on how best to proceed so that we can make lives better, safer and more prosperous.”

Trump says clean water may be the “most important issue we face as a nation for the next generation,” and it will be a “top priority” for his administration.

“We must make the investment in our fresh water infrastructure to ensure access to affordable fresh water solutions for everyone,” he said on ScienceDebate. “We must explore all options to include making desalinization more affordable and working to build the distribution infrastructure to bring this scarce resource to where it is needed for our citizens and those who produce the food of the world.”

Lees verder hier.

In ‘The Independent’ schreef Ian Johnston:

Speaking at a campaign rally in North Dakota in May, Mr Trump made clear his opposition to the Paris Agreement, which was hailed as a breakthrough across the world.

“We’re going to cancel the Paris climate agreement – unbelievable – and stop all payments of the United States tax dollars to UN global warming programs,” he told supporters.

The Republican candidate has made repeated comments on Twitter spelling out his view that climate change is a massive conspiracy.

“The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make US manufacturing non-competitive,” he wrote in 2012.

He also claimed China was “so happy” that the US was spending money to “fight mythical global warming”.

And, in 2013, he wrote: “The problem w/ the concept of ‘global warming’ is that the US is spending a fortune on ‘fixing it’ while China & others do nothing!

“We should be focusing on beautiful, clean air & not on wasteful & very expensive GLOBAL WARMING bullshit! China & others are hurting our air.”

Despite this, Mr Trump denied holding such views when they were raised by Hillary Clinton during the presidential candidate debates.

Lees verder hier.

Welk land zal de leidersrol van de VS op klimaatgebied overnemen? Het Verenigd Koninkrijk? Dat is niet waarschijnlijk. Met de Brexit heeft Theresa May wel wat anders aan haar hoofd. Bovendien is er binnenslands groeiend verzet tegen het Britse klimaatbeleid. Duitsland dan? Daar bevindt zich de uitwerking van plannen voor de volgende fase van de Energiewende in een impasse. Waarschijnlijk mede in het licht daarvan heeft Angela Merkel besloten niet deel te nemen aan de huidige klimaattop in Marrakesh. Frankrijk dan met François Hollande? Hoe lang zal die nog aan de macht zijn? Bovendien heeft één van de kandidaten voor zijn opvolging, oud-president Nicolas Sarkozy, zich onlangs ook kritisch uitgelaten over het klimaatbeleid.

Hoe het ook zij, de 20.000 deelnemers aan de klimaatconferentie in Marrakesj kunnen misschien beter hun koffers pakken. De Amerikaanse ‘Environmental Protection Agency’, die een onwillige senaat omzeilend, via de achterdeur het strenge klimaatbeleid van Obama uitvoerde, zal aan invloed inboeten. In de VS zullen subsidies op hernieuwbare energie (zon en wind) worden gekort. De bijdrage van de VS aan de klimaatactiviteiten van de VN zal worden gestopt. De DiCaprio’s van deze wereld zullen een toontje lager gaan zingen. En zo zal een nieuw presidentschap nog tal van andere ingrijpende veranderingen opleveren, waarbij het klimaatkaartenhuis langzaam verder zal ineenstorten.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.