15095076_1129597483827450_1225880337608806004_n

Remco de Boer schrijft in Energia dat niet alleen alle provinciale VVD-fracties zich tegen windturbines op land keerden, dat wil zeggen: nadat de verdubbeling naar 6 Gieg heeft plaatsgevonden. Ook tuint hij in de PR-stunt van Natuurmonumenten, dat plots een bij voorbaat kansloos bezwaar maakt tegen de 89 windturbines van Windpark Friesland van klimaatboer Anne de Groot in het IJsselmeer, 800 meter van de Waddenzee.

Er is hier geen scheiding van geesten met Greenpeace, maar eerder sprake van slimme PR die ze een dubbelklapper bezorgt: dat legt dit blog verder uit. Nog genanter: die windfarm in het IJsselmeer komt er dankzij de oud-voorzitter van Natuurmonumenten, Pieter Winsemius (VVD). Hij moest het Energieakkoord in Friesland namelijk doordrukken, en daar is Windpark Fryslan het resultaat van.

Een goede daad voor de natuur, er zijn betere groene alternatieven

Een goede daad voor de natuur, er zijn betere groene alternatieven

Natuurmonumenten betaalt lobby voor windturbines
Zowel Greenpeace als Natuurmonumenten steunt het Energieakkoord, waaruit de windturbine-plicht voortkomt. Dat ze ZEGGEN windturbines in mooie landschappen een slecht idee te vinden is niet meer dan lege woorden om de achterban te sussen. Tenzij ze die steun opzeggen. Want in een overvol land, heeft die steun automatisch de consequentie dat de open groene ruimte er aan gaat.

Natuurmonumenten gaat alleen niet zo ver als Staatsbosbeheer, dat voor pachtsubsidies windturbines in natuurgebied zet.

Natuurmonumenten en Greenpeace zitten in de zelfde lobbycoalities, zoals de Groene 11 in Den Haag. Maar ook in de lobby voor het op slot zetten van 30 procent van de Noordzee voor visserij. Het zijn gewoon vriendjes die hun lobby op elkaar afstemmen. Sterker nog: Natuurmonumenten maakt jaarlijks nog 40-80 duizend euro over naar DE propagandisten van windturbines bij iedereen in de achtertuin: Stichting Natuur en Milieu van Tjerk LeugeWagenaar, de marketing-afdeling/groen vernisleverancier van Eneco.

Die Tjerk LeugWagenaar is nu ook voorzitter bij Stichting de Noordzee, de anti-visserijclub die windturbines op zee van groen vernis moet voorzien, gesubsidieerd door het Ministerie van Asfalt en Windmolens  (I&M) en EZ. Natuurmonumenten financiert die club samen met Greenpeace en WNF, waar Stichting de Noordzee anders failliet was gegaan.

Dus iets zegt mij dat Natuurmonumenten hartstikke pro-windturbine-overal is, want ze betalen mee aan de lobby voor die dingen. Om de prioriteiten van Natuurmonumenten te vergelijken. Voor de financieel noodlijdende heemtuin Thijsse’s Hof in Bloemendaal– erfgoed van hun oprichter en natuureducatie in Thijsse’s traditie- daarvoor heeft Marc van den Tweel niet meer dan 1000 euro per jaar over, en meestal gaf Natuurmonumenten niets.

Een beter doel dan Natuurmonumenten; Steun de actiegroep EMK tegen de voedselverspilling van de Aanlandplicht

Een beter doel dan Natuurmonumenten; Steun de actiegroep EMK tegen de voedselverspilling van de Aanlandplicht

Kansloos door Rijkscoordinatieregeling
Dan is er nog de Rijks-coordinatieregeling waarmee RVO Windpark Fryslan doordrukt. Die juridische uitzonderingspositie voor windturbine-plannen die verankerd zit in de Natuurbeschermingswet 1998, dat maakt de kans op succes bij een bezwaar op natuurgronden vrijwel nihil.

Het enige dat Natuurmonumenten kan lospeuteren, is dat klimaatboertje Anne de Groot van de vele honderden miljoenen euro’s subsidies die hij mag beuren, dan wat miljoentjes overschrijft naar de rekening van Natuurmonumenten. Voor compensatiesubsidie. Dan is op papier de natuurschade gecompenseerd, en kan Windpark Fryslan juridisch doorgedrukt.

Tegelijk scoort Natuurmonumenten nu mooi punten in media (Remco de Boer tuint er zelfs in, en hij is de domste niet).  Windturbines op land krijgen steeds meer tegenwind, niemand wil ze en de ergernis groeit, je kunt met een tegen-standpunt PR-matig scoren. Dus het is- conform de bedrijfsfilosofie van NM-directeur Mark van den Tweel en zijn VVD niets meer dan dit:

  • plat geldbelust opportunisme. 

Wie dat cynisch vindt klinken: schiet niet op de boodschapper maar kijk naar de realiteit. De werkelijkheid is cynisch. Ik ben toch ook geen bureaustoel als ik schrijf ‘kijk daar, een bureaustoel’. Procederen van milieuclubs is een ordinair verdienmodel.

Natuurmonumenten procedeerde ook tegen de kolencentrale in de Eemshaven van RWE samen met Greenpeace. Dat doen ze dan om compensatie-subsidies/zwijggeld los te peuteren, die RWE dan ook gaf, tenminste 1 miljoen euro. Daarmee takelt Natuurmonumenten nu de duinen van Schiermonnikoog toe. Onder andere met exotische bisons en design-runderen die er in een schrikdraad-omheining lopen. Ook zetten ze er een stuk adder-habitat bij het Fochtelooerveen mee onder water.

Waarschijnlijk wil Natuurmonumenten via Anne de Groot hier subsidies voor lospeuteren

Waarschijnlijk wil Natuurmonumenten via Anne de Groot hier subsidies voor lospeuteren.

Natuurcompensatie-geld
In alle hoeken en gaten zoekt en vindt Natuurmonumenten subsidies. Waarschijnlijk willen ze via bezwaar tegen de windfarm in het IJsselmeer compensatiesubsidies lospeuteren, voor hun Marker Wadden bijvoorbeeld. De 30 miljoen euro die ze voor dat muskieten-moeras kregen van het Ministerie van I&M en Economische Zaken- de zelfde steunpilaren als van Anne de Groot- die zijn bij lange na niet afdoende. Er moet meer geld bij. Het moet zelfs nog groter.

De VVD is Marc van den Tweel zijn partij. Die ziet een verkiezingsnederlaag aankomen, en uit opportunisme roepen ze nu plots dat ze tegen windturbines zijn. Terwijl deze leugenachtige Nijpelitaanse Maffia de kartrekker is van de grootste energielastenverzwaring uit de geschiedenis van Nederland. Met hun Ed Nijpels als voorzitter van de borgingscommissie en Henk Kamp als minister die het Parlement voorliegt over de kosten. Die kunnen wel 80 miljard euro hoger uitvallen dan hij zegt.

  • Laat je dus niet beetnemen door het valse establishment. Stem nooit meer VVD en zeg Natuurmonumenten lekker op. Er zijn voldoende alternatieven: steun bijvoorbeeld de actiegroep EMK van de vissers, die actie voeren tegen de voedselverspilling van de Brusselse aanlandplicht. Die bizarre aanlandplicht, ook Discardban genoemd, die kwam er mede dankzij Greenpeace en Stichting de Noordzee, de vrienden van Natuurmonumenten die ook nog geld van ze krijgen.
Een goede daad voor de natuur, er zijn betere groene alternatieven

Een goede daad voor de natuur, er zijn betere groene alternatieven

Wordt vandaag nog ex-lid van Natuurmonumenten
Bij het bezwaar tegen de zoutwinning onder de Waddenzee ging Natuurmonumenten ook al het schip in. En daar maken ze verder geen werk van. Want hun hoofd-financier (50 miljoen euro per jaar) is het Ministerie van Economische Zaken, dat die zoutwinning doorduwt omdat dit geld oplevert. Het enige waarin Natuurmonumenten nog goed is, dat is subsidies binnenhalen. En de zwakst georganiseerde partijen verjagen van hun land en traditionele visgronden, omdat dit makkelijk scoort in media.

Krijgt u ook al zo’n misselijk gevoel? Goed zo, dan hebt u nog principes en ethiek!

Als ex-lid van Natuurmonumenten moet ik dit met pijn in mijn hart schrijven, en daarom dus een stevige toonzetting. Het raakt mij emotioneel. Maar het is niet anders. Tenzij Marc van den Tweel morgen onder een auto met chauffeur komt, is dit de koers van de club. Het is wel slim en strategisch in communicatie- en financieel opzicht, deze actie. Maar je kunt het ook leugenachtig en doortrapt noemen.

Gadverdamme Natuurmonumenten. Waarom moesten jullie zo diep zinken, waar je ooit een mooie sjieke club was…