Arjan Berkhuysen sjoemelt met boekhouding Waddenvereniging

Waddenvereniging Jaarverslag 2015

Waddenvereniging Jaarverslag 2015

De Waddenvereniging boekt onder directeur Arjan Berkhuysen jaarlijks anderhalve ton euro af uit het Bestemmingsfonds Vismigratierivier voor reguliere bedrijfslasten. Dit om een jaarlijks ingeboekt kastekort van een half miljoen euro te dekken. Daarmee overtreden ze de eigen voorschriften, want een Bestemmingsfonds is een specifiek voor een doelstelling gewaarmerkt fonds.

screen-shot-2016-12-18-at-19-00-35screen-shot-2016-12-18-at-19-23-10De Postcode Loterij deed in 2013 een extra donatie van 2,07 miljoen euro voor die Vismigratierivier in dat Bestemmingsfonds. Het benutten van dat Bestemmingsfonds voor algemene schulden is niet nodig, omdat de Waddenvereniging op 31 december 2015 nog over een financiële reserve beschikte van 3,7 miljoen euro.

Het exacte schuldbedrag van reguliere lasten, gedekt met Bestemmingsfonds

Het exacte begrote schuldbedrag 2015 van algemene lasten, deels gedekt met Bestemmingsfonds

Uiteindelijk bleek in 2015 minder geld uit het Bestemmingsfonds Vismigratierivier van (nog) 1,7 miljoen euro onttrokken te worden (77 duizend euro) dan de ingeboekte 140 duizend. Maar ook voor 2016 boeken ze weer anderhalve ton euro uit het Bestemmingsfonds Vismigratierivier voor dekking van algemene onkosten/schulden.

Een mooie duit van de Waddenvereniging en subsidie van Ministerie van EZ: Het Linksche Thuigh...

Een mooie duit van de Waddenvereniging en subsidie van Ministerie van EZ: Het Linksche Thuigh…

Zoals de kosten van 37 duizend euro voor Coalitie Wadden Natuurlijk. Die zullen het salaris bedragen Taco van den Heiligenberg, die de Waddenvereniging inhuurt voor Coalitie Wadden Natuurlijk. Van den Heiligenberg van de Drentse Milieufederatie wordt ook voor programma Rijke Waddenzee door het Ministerie van EZ betaald als Werelderfgoed-recreatiemarketeer.

Het Waddengasgeld is binnen bij de Waddenvereniging, kunnen ze nu voor de buhne schoppen tegen gaswinning

Aardgasbaten van het Waddenfonds betalen het prestigeproject van Arjan Berkhuysen en de overheid (provincies) De Waddengasvereniging

De Waddengasvereniging
Terwijl Arjan Berkhuysen de Vismigratierivier uitvent als eigen prestigeproject, dragen ze dus geen enkele euro uit eigen fondsenwerving bij aan het project. De overheid en het Waddenfonds- van de aardgasbaten van Waddengaswinning- moeten alle kosten dekken. Zoals nu voor de tweede fase die uit het Waddenfonds wordt gefinancierd, kosten 28,6 miljoen euro.

screen-shot-2016-12-18-at-20-03-44
Wervingskosten ver boven CBF-norm

Daarnaast besteedt de Waddenvereniging 36 procent (803k) van haar baten (2,2 miljoen eu)  aan fondsenwerving en donateurswerving, 30 procent van de totale uitgaven (2,7 miljoen eu). Ze zitten dus 11 procent boven de CBF-norm (25 procent) als percentage van de baten, als percentage van de lasten op 5 procent boven CBF-norm. De Waddenvereniging geeft zelf op dat ze 15,5 procent besteedden in 2015 aan fondsenwerving.

Maar het CBF-keurmerk stelt haar 25 procent-norm voor WERVING in algemene zin, niet enkel directe fondsenwerving.

Berkhuysen voert wervingskosten op als 'doelstelling' met 'op naar 50 duizend ambassadeurs' voor 478 duizend euro

Berkhuysen voert wervingskosten op als ‘doelstelling’ met ‘op weg naar 50 duizend ambassadeurs’ voor 477,9 duizend euro

Wervingskosten opgevoerd als doelstelling
Arjan Berkhuysen vond een truukje, om toch aan de CBF-norm te voldoen op papier. Door donateurswerving ‘op naar 50 duizend ambassadeurs’ te hernoemen, valt deze kostenpost voor donateurswerving (478 duizend euro) plots onder een ideële doelstelling. Zo kunnen ze voor kosten fondsenwerving 12 procent opvoeren en inclusief beheer en administratie 8 procent.

Daarnaast drukt hij het percentage fondsenwerving op papier, door niet het percentage over de INKOMSTEN te berekenen (zoals CBF voorschrijft), maar over de veel hogere uitgaven. Dus de door mij berekende 36 procent klopt, en Arjan Berkhuysen is dus niet het CBF-keurmerk waard.

Meer dan helft budget naar reclame voor zichzelf
De grootste uitgavenpost van de Waddenvereniging staat ingeboekt als ‘bevorderen van de belangstelling’. Dat kost 43 procent van het budget, 1,1 miljoen euro. Dat is dus belangstelling voor de Waddenvereniging/werving en marketing via personele bestedingen (4,2 ton euro) en ‘communicatie’/reclame (5,6 ton).

Send me your money, de idealist Berkhuysen

De idealist Berkhuysen

Kortom: het gros van tijd en geld bij de Waddenvereniging gaat naar het krijgen van meer geld en reclame voor zichzelf. Daarin lijkt de Waddenvereniging sterk op de vorige werkgever van Arjan Berkhuysen, het Wereld Natuur Fonds, zoals ik in mijn onderzoek het Wereld Bestuur Fonds beschreef.

Zoals de ouders zongen, zo piept de Berkhuysen-jongen

Zoals de ouders zongen, zo piept de Berkhuysen-jongen

Dat WNF besteedde ook het grootste aandeel van haar budget aan reclame voor zichzelf. Zo lijkt het WNF-geldvirus via Marc van den Tweel (ex-WNF) op Natuurmonumenten over te slaan, en via Berkhuysen op de Waddenvereniging.

Arjan Berkhuysen zijn vorige werkgever

Arjan Berkhuysen zijn vorige werkgever, de groenwasserette van multinationals uit het netwerk van Prins Lockheed-affaire

Dit was Waddenleaks deel 11.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
I Accept

PS
De schellen vielen mij voor het eerst van de ogen, toen ik op kosten van Natuurmonumenten-donateurs naar Warschau vloog.

IN het vliegtuig wilde ik een broodje eten, en na het graven in plastic rotzooi kwam nog meer plastic wegwerp-rotzooi boven: reclame van WNF in samenwerking met KLM. Het kost een aantal jaren voor je door de leugens en propaganda prikt van milieuclubs, omdat die propaganda zo sterk is.

Door |2016-12-19T06:55:31+00:0019 december 2016|7 Reacties

7 Comments

 1. Wiersma 19 december 2016 om 05:34 - Antwoorden

  Puik artikel weer Rypke!

  Aan de schandpaal met die graaiers.

  We zijn in een wereld terecht gekomen waarin talent geen enkele rol meer speelt.

  Je hoeft alleen maar tegen: discriminatie, Wilders, abortus, klimaat opwarming, Co2 uitstoot, Putin, Assad, zwarte piet, etc te zijn
  en voor : vrouwenrechten, dierenrechten, homo’s, transgenders , windmolens, ‘schone energie’ , schone waddenzee, asielzoekers etc etc en dan ben je in deze tijd al een ‘hele piet’.

  Dan bén je iemand!
  Ook al heb je het IQ van een amoebe.
  zie: van Nieuwkerk, Pauw, Witteman, NPO en overige zelfbenoemd GoedVolk.

  Zelf kunnen ze nog geen schilderijtje aan de muur hangen, maar hun ‘morele superioriteit’ klotst tot boven de plinten uit.

  Kennis is zo.. ja wat eigenlijk… vorige eeuw, het gaat er om dat je aan de goede kant van de streep staat!

  Het is ook niet zo dat de wereld is verrechtst, maar links is veel linkser geworden.
  Nieuw linksch is minimaal twee keer modaal, maar komt in de praktijk toch al gauw boven de 3,4,5 ton uit. Zonder ook echt arbeid of creativiteit te verrichten.
  Zitten, lullen, ‘plannen schrijven’, papieren tijgers. En anderen het werk laten uitvoeren. Linksch lullen, rechts vullen.

  ‘Oud linksch’ (en rechts) echter, ligt in verzorgingshuizen te creperen. Tot de enkels in de pis. Gaan ze klagen over touwtjes uit brievenbussen.

  Zelf bedachte morele superioriteit scoort gigantisch veel beter dan echte kennis.

  Hoe lang houdt dit nog stand? Want is Darwinistisch gezien niet duurzaam.
  Dieren doen ook aan groepsdenken, maar wel tot bepaalde hoogte.

  Op een gegeven moment krijgen haringen ook wel door dat de ‘integratie en opvang van vluchtende haaien’ als ‘mislukt’ kan worden beschouwd.

  Voor wie het wil zien: door die ‘Global Warming’ is een totaal nieuwe soort ontstaan:
  de klimaat en planeet ‘redders’. Dit is dan weer wél 100% Darwinistisch verklaarbaar: je bent gek als je geen misbruik maakt van subsidie potten/gratis energie.

  Alles draait om energie, en (gratis) geld is (gratis) energie.
  Parasiteren op andermans energie gaat soms lang goed, maar op een gegeven moment is het feestje toch echt gebeurd.
  En dan zijn de parasieten als eerste de klos.
  Dan vindt het systeem een vaccin uit en is`t in een keer klaar.
  Weg ermee. Bij het vuilnis.

  Als het namelijk NIET zo was, zou de aarde wel bevolkt/bewoond zijn door parasieten.
  Maar dat zijn ze niet. Wel in aantal, maar niet in hoeveelheid biomassa.
  Parasieten zijn ook meestal maar eencelligen he?

  En waarom zijn ze eencellig?
  Omdat ze niet de ware intelligentie bezitten om meercellig te worden.
  Zelfstandig denkende/opererende wezens. Die hun broek ook op kunnen houden als er niet ergens zoiets als een ‘ever lasting free lunch’ bestaat.

  Je hoort mij niet zeggen dat er in bepaalde regio’s best controle en beheer mag zijn op landschap en natuur. Door de belastingbetaler betaald.
  Maar het kan ook te gek/ doorschieten he?

  En dit is een doorgeschoten systeem.
  Weg met die papieren tijgers en spindoctors. Zoals gezegd: bij het oud vuil er mee.

  NL is mede groot geworden door ingenieurs.
  DIE moeten terug. Mensen die écht iets kunnen en niet deze bovengenoemde fop-redders waar je je als mens helemaal kapot voor schaamt.

  Hooguit tiener meisjes met een ernstig verstandelijke beperking trappen in deze nep-alchemisten. Nou ja, en de overheid.

  Ps: Overigens las ik vandaag dat de russen in staat waren atomen te manipuleren.
  Protonen wegschieten, nieuwe moleculen maken, dat soort dingen.
  Zoiets als licht al doet bij een plant om CO2 af te breken, te ‘splitsen’, door elektronen uit hun baan te schieten.
  Tja. Als een simpele brandnetel al moleculen kan splitsen, waarom zou de mens dan geen atomen/moleculen kunnen fuseren?

  Wie weet. Kun je van lood toch goud maken.
  En stel je eens voor dat dit dus écht kan: wat zou dit gaan betekenen voor de wereld orde? Wat als de Russen écht in staat zouden zijn om van lood goud te maken?
  Of van een hoopje grafiet diamant? (nou ja dan kan al maar dan anders)

  Is hier een computer model van? Van de effecten hiervan?
  Zo niet, zou ik hier maar eens gauw werk van maken!

 2. Guus Derksen 19 december 2016 om 10:28 - Antwoorden

  Rypke,
  Mijn laatste rapportcijfer vroeger voor boekhouden was een 3; daarom ben ik zo blij met dit werk wat jij doet!
  Heb ik al eens eerder gezegd, ik val in herhaling, dat heb jij niet graag…

 3. Rypke
  Rypke 19 december 2016 om 17:49 - Antwoorden

  Arjan Berkhuysen reageerde net per SMS:

  ‘Zo je bent weer op dreef Rypke. Klopt niet maar goed, wel goed te zien dat er iemand ook echt naar de jaarverslagen kijkt, Houdt ons scherp. Moi 🙂 Arjan

  Vervolgens wil hij niet zeggen WAT er niet klopt behalve dan dat hij op de persoonlijke toer gaat

  Ergo: het klopt dus gewoon, dat kan ook niet anders want ik laat het hierboven zwart op wit zien
  a. ze onttrekken geld uit een bestemmingsfonds voor algemene middelen
  b. ze schuiven fondsenwerving onder ‘ideele doelstelling’ om binnen CBF te blijven

  Dat is onbetwijfelbaar controleerbaar waar.

  Arjan Berkhuysen onthult zo de eigen lage standaarden. Hij verwacht dat toch niemand de jaarverslagen leest en dat hij dus lekker kan aanrommelen

 4. Rypke
  Rypke 19 december 2016 om 18:11 - Antwoorden

  …en van mijn kant Arjan was het in aanzet niet persoonlijk, al was het hotel dat je voor mij betaalde op Terschelling op de Dellewal ongastvrij voor Trudy

  Ik ben ook niet boos hoor, hooguit een beetje teleurgesteld in je. Hoop je dat er in groene hoek eindelijk iemand opstaat die redelijk is, blijkt het van een zelfde leugenachtig graaikaliber te zijn. Ik had het kunnen weten, maar soms wil je graag ‘positief denken’, oftewel: jezelf voor de gek houden…

  Jammer, het had zo mooi kunnen zijn

 5. Jan 19 december 2016 om 20:26 - Antwoorden

  “Vervolgens wil hij niet zeggen WAT er niet klopt behalve dan dat hij op de persoonlijke toer gaat”.
  Een beroeps-subsidieslurper die inhoudelijk gaat reageren op kritiek…
  When pigs fly. Misschien.

  • Rypke
   Rypke 20 december 2016 om 16:19 - Antwoorden

   Met subsidies valt het tot nu toe mee bij de Waddenvereniging, als je het vergelijkt met hun geestverwanten: ‘slechts’ 40 duizend euro, waar bij milieuclubs normaliter pas bij miljoenen de teller loopt

   • Jan 20 december 2016 om 19:57 - Antwoorden

    Valt reuze mee inderdaad. Subsidie voor milieuclubs vindt ik in het algemeen gesproken trouwens prima. Discutabel wordt het natuurlijk in het geval van milieuclubs die dit (publiek) geld vervolgens besteden aan buitensporige directiesalarissen en onzinnige projecten onder het mom van natuurherstel of iets dergelijks. Wat dat laatste betreft is het lezen van jouw blogs af en toe amusement op niveau. Variërend van ernstig om te lachen (langharige koeien-projecten, hele stukken natuur onder water zetten) tot aan ronduit hallucinant (bos kappen in nederland omdat het geld opbrengt, en dan zeggen dat je het doet omdat dat veiliger is of zo).
    Geen waardeoordeel over de waddenvereniging voor het ontvangen van subsidie op zich dus, al klonk dat wel een beetje zo.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK