Dreigende plaatsing van 200 m hoge windmolens in Drentse Monden en Oostermoer

protestborden

Een open brief van Hans Zabel.

Verslag van een bezoek aan de Tweede Kamer in den Haag

Meer dan veertig organisaties sloten in september 2013 het Energieakkoord voor duurzame groei. Gezamenlijk gaan zij voor verduurzaming van onze samenleving en economie. De ondertekenaars zetten zich de komende jaren in voor: Zo is het akkoord ooit geformuleerd.

Afgelopen donderdag 24 november 2016 vond van 16.00 -1 8.00 uur in de Tweede Kamer in Den Haag een algemeen overleg ‘Energie’ plaats. Bij deze vergadering was een grote groep belanghebbende aanwezig o.a. twee mensen namens de initiatiefnemers en zo’n 30 verontruste inwoners uit De Drentse Monden en Oostermoer.

De heer Kamp begon de zitting met een verhaal over hoe hij kon meevoelen met de verontruste bewoners uit Drentse veenkoloniën, waarbij de windmolens in de voor- en achtertuin komen te staan. Maar ja, een energieakkoord is nu eenmaal een energieakkoord! Daar kun je als mede verantwoordelijk aandeelhouder/deelnemer en volksvertegenwoordiger niet zomaar van afwijken. Zijn verhaal was er één voor de bühne en van een stuk papier opgelezen en niet rechtstreeks van uit het hart gesproken, dat kon iedereen voelen!

Hoe je dit als mens kunt volhouden is voor mij een raadsel! Bestaat er bij deze politicus dan geen echte democratische instelling meer en ben je dan alleen nog maar een ‘onderdeel’ van een technocratische bureaucratie?

Dat werd bevestigd in het vervolg van de vergadering, minister Kamp stelde zich op als een uitstekend en betrouwbaar machine onderdeel van het Energieakkoord, waaraan alle zwaar gesubsidieerde groene- organisaties, energie bedrijven en initiatiefnemers hun ziel en zaligheid hebben verkocht. En voor geld en of je EGO doe je alles. Je dekt zo’n plan zo goed mogelijk af met je eigen regels en wetten. En wie kan je dan nog wat maken?

Minister Kamp toont zich als een stevige en ongevoelige sjofel. Hij stopt procedureel op het juiste moment, houdt volgens de procedures zich even stil en gaat vervolgens verder en schuift als een sjofel alles aan de kant wat niet in “de regeringskraam” te pas komt. Zonder ook maar enigszins serieus te luisteren en echt open te staan voor gedegen argumenten van tegenstanders, techneuten en economen. Hij vervolgt vervolgens zijn rechtlijnige koers alsof er niets gezegd is . Ook tijdens de commissie vergadering waren we hiervan getuige. Kritische kanttekeningen van een aantal kamerleden, zoals van de heer E. Smaling, mevr. A. Mulder, mevr. S. van Veldhoven en mevr. R. Klever werden aangehoord en vervolgens achteloos en als niet terzake doende ter zijde geschoven. Technisch, en economisch inhoudelijke kritiek en ook een draagvlak onderzoek hebben geen enkel effect op het niet-democratisch realiseren van dit Energieakkoord. Of deze minister weet wat zelfreflectie is en of hij over echte empathische gevoelens beschikt daarvan heb ik als betrokken burger nu en in het verleden niets bemerkt.

Als minister wil hij, zo lijkt het, trouw als echte bureaucraat het systeem dienend voor zijn afscheid van de Tweede Kamer alle van te voren ‘theoretisch’ bepaalde en niet bewezen doelen halen, zonder naar de kosten/schade en het rendement ervan te kijken. Dit ondanks de te verwachten sociale, landschappelijke en economische schade ( LOFAR, huizenmarkt. Geopark de Hondsrug, etc. ) die de weinig 45 renderende 200 meter hoge windmolens gaan veroorzaken. Als het aan deze ´neo-liberale´ minister ligt komen zij er! Deze minister lijkt op de mensen die eind 19de en begin 20ste eeuw geboren werden. Een generatie die in een keurslijf , van regels/gewoontes etc. opgesloten zaten en waarbij vader’s of opa’s wil wet was! De gevolgen daarvan kennen we: heel veel lijden, ellende, verdriet en trauma’s .

Wat kunnen wij als verontruste bewoners straks levend/wonend in een 21ste ‘concentratiekamp’ doen tegen deze niet-democratisch en tevens in het geheel niet rendabele plannen? De energie kosten gaan omhoog! Welk doel wordt er nu eigenlijk nagestreefd? Wat zijn de kosten en schade hiervan? De verkiezingen komen eraan? Wie weet?

Of de afgevaardigden van de burgers in gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal nog iets kunnen betekenen voor de actie voerende bewoners, weet ik niet. Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben hun ziel en zaligheid reeds verkocht aan dit zeer kostbare en niet renderende Energieakkoord. Ondanks de vele aangedragen technisch en economisch onderbouwde argumenten die laten zien dat windenergie op land niet rendeert en helemaal geen verbetering betekent van ons leefmilieu. Zie o.a. hier.

Wilt u deze brief delen met anderen, dan juich ik dit van harte toe.

Ees, 30 november 2016

Hans Zabel

Exloërweg 13

9536 PJ Ees

 

Door | 2016-12-04T10:39:42+00:00 4 december 2016|10 Reacties

10 Reacties

 1. Sunshine 4 december 2016 om 13:08- Antwoorden

  De ellende in de politiek is altijd dat ze bijna niet op gang te krijgen zijn, maar o wee áls ze op gang zijn. Dan zijn ze niet meer te stoppen.
  Opeens ziende blind en horende doof.
  En dat alles vanwege de CO2-fictie.
  In ons buurland Dld, stoppen ze in 2019 met de bouw van windmolens. Waarom? Omdat de beloofde gouden bergen onzin blijken te zijn. Ze draaien op subsidies, zijn stinkend duur en milieuvervuilend om te produceren en veel te duur om te onderhouden.
  Over 20 jaar zie je overal windmolen-kerkhoven in het landschap staan.
  Maar tja, wat is makkelijker dan beslissen over een omgeving waarvan je het bestaan amper weet. Wat ver van je bed is en waar je niets mee te maken hebt.

 2. Werff 4 december 2016 om 13:31- Antwoorden

  Ik kan 100% invoelen met wat U schrijft meneer Zabel. Het is om woest van te worden als je met dit soort autisten te maken krijgt. Misschien moeten de mensen ter plekke maar eens een voorbeeld nemen aan de (linkse) activisten en hun methodes (blokkades van wegen, belemmeren transporten etc. etc.) om de bouw van die ondingen te voorkomen. En natuurlijk opzeggen van het lidmaatschap van die zichzelf groen noemende natuurclubs.

 3. Karin 4 december 2016 om 14:20- Antwoorden

  Wat een indrukwekkende brief van Hans Zabel.
  Daar kan mister Candlelight Jan Terlouw nog een voorbeeld aan nemen. Met zijn tranentrekkende, naïeve en tenenkrommende speech in DWDD over het gemis van het touwtje-uit -brievenbus- vertrouwen in onze samenleving.
  Wat Kamp de bewoners van de Drentse Monden aandoet is onmenselijk en dictatoriaal.
  Ik leef vanuit de Randstad met jullie mee en zal zeker niet op de VVD stemmen.

  • Turris 4 december 2016 om 15:00- Antwoorden

   Enige echte waarheid in Terlouw’s emotionele zwanenzang was het touwtje uit de brievenbus, bij ons thuis dus ook. Maar werkelijk alles ALLES is nu beter dan de jaren 40 ~ 50 ~ 60 van Terlouw, zelfs hoe nu de democratie functioneert in Nederland. Vertrouwen nu in de gevoerde politiek/politici is heel wat anders dan vertrouwen in de democratie. De democratie floreert in NL juist als nooit tevoren. En Terlouw heeft aan het heden keihard/bewust meegewerkt.

 4. Rypke
  Rypke 4 december 2016 om 15:32- Antwoorden

  @Hans Zabel en activisten: Het is Taco van Heiligenberg- tevens Programma Rijke Waddenzee- die namens de publiek gefinancierde Drentse Milieufederatie die publiek betaalde windturbines in uw private achtertuin wil, terwijl zijn maatje van Programma Rijke Waddenzee Titian Oterdoom op publieke kosten jullie kwam pacificeren, door te lonken met omkoping met belastinggeld: ‘meeprofiteren’.

  Taco woont op
  Holthe 45,
  9411TP Beilen

  Zijn telefoonnummer is:

  0593-525277

  Je kunt ‘m eens bellen en vragen waarom hij als oud activist van Milieudefensie vindt dat jullie omgeving vernield mag worden. Terwijl je met windturbines geen deuk in een pakje klimaatboter slaat, en ook het Energieakkoord geen miljoenste graad verschil maakt.

  Waarom hij zo tegen effectief milieubeleid is kun je Taco dan vragen. Waarschijnlijk wordt hij dan hautain en arrogant van ‘nou wat bij je ongenuanceerd’ (= ik heb de beschaving in pacht, IK, Beter dan Gij) maar je hebt een kans van moleculaire grootte dat het geen linkse verwaande kwast is die een pak op zijn publiek gesponsorde broekje verdient, maar een normale boeren-Nederlander waarmee zaken valt te doen

  Momenteel hangt Taco op publieke kosten een beetje de Wad-recreatieondernemer uit met Programma Rijke Waddenzee, anderhalf miljoen euro per jaar van het Ministerie van EZ voor ‘aanjagen van projecten’ waarmee hij zelf weer werk houdt

 5. dwk 4 december 2016 om 15:48- Antwoorden

  Bij ons thuis hing nooit een touwtje uit de brievenbus. Mijn moeder werkte namelijk.
  In de straat hingen hier en daar WEL touwtjes uit de bus behalve als de moeder van dienst naar de markt was.
  Wij aten tussen de middag thuis met het hele gezin. Dan kwam de aardappelboer terwijl wij aan tafel zaten achterom, stortte zijn mud af in de kelder en – zo ontdekten wij op een kwaad moment – ging zijns weegs met een blik ham in de leeg gewaande zak.

  Mooie tijden waren dat. Maar laat u door die Terlouw geen zand in de betraande ogen strooien.

 6. Hans de Pater 4 december 2016 om 17:30- Antwoorden

  Dwk
  Een dag later kwam mevrouw nooteboom vertellen dat het ijs op de noordpool in 2017 verdwenen zal zijn. Het ijs was nog niet bevroren was haar boodschap.
  Kijk eens naar deze link van het Arctic Regional Ocean Observing System http://arctic-roos.org
  En dat wordt op de publieke omroep uitgezonden.

 7. Rypke
  Rypke 4 december 2016 om 19:46- Antwoorden

  Dus laat ze bij Taco van Heiligenberg in de achtertuin zetten aan de Holthe 45 te Beilen. Hij wil ze immers, als je op FUnda kijkt zie je dat er daar vooral forse woonboerderijen staan met riante achtertuin in de categorie van 7 ton euro vraagprijs

  • Hugo Matthijssen 4 december 2016 om 21:26- Antwoorden

   Rypke

   Liever niet
   Een zwart schaap is genoeg.
   Het leven is goed in Beilen en dat willen we graag zo houden.

 8. Grieko ten Cate 4 december 2016 om 19:54- Antwoorden

  Groen?? Energie?? Luchtkwaliteit?? Dat zijn toch linkse groeperingen die zich daar druk over maken?? Op zo’n manier valt er niets meer te kiezen.
  Er zijn landen waar een windmolen 6000 meter van de bewoning af moet staan omdat hij anders hinder en mogelijk schade veroorzaakt. Hier mag hij gewoon in je voor of achtertuin staan. Mits die tuin maar niet in de Haag of omstreken is.
  De politiek staat ver af van de burger en is niet te begrijpen. Als je het niet meer kunt begrijpen dan blijft er slechts een mogelijkheid over, wat is het voordeel van de politicus die volhoudt in onzin?

Geef een reactie