Alleen te betreden met bulldozer, cyclomaaier en kettingzaag

Alleen te betreden met bulldozer, cyclomaaier en kettingzaag. Hoezo grenzeloos hypocriet?

Dit weekende liep ik het nieuwe on-officiele wandelpad dat Natuurmonumenten/Van den Tweel BV baande op Schiermonnikoog. Met cyclomaaiers en kettingzagen, dwars door de wildernis van Schiermonnikoog: de IJzeren Gordijn-route. Een kilometers lange en kale bulldozerbaan met dubbel schrikdraad.

De natuurprutsers hakten een kloof uit door vogelhabitat  met subsidie/RWE-compensatiegeld voor ‘natuurherstel’. En op het eind een hypocriet bordje: ‘Kwetsbaar gebied, niet betreden’.

..of zo een beetje voor lul fietsen, vastgebonden aan je hond

..Voor lul fietsen doe je zo! Vastgebonden aan je hond, op de paden blijven, hond aanlijnen, ook ’s winters, anders ‘verstoor je de natuur’. Natuurbezoek, het mag alleen maar suf en volgens de regels

Je mag natuur buiten de donateurspaden op tandemfiets niet betreden. Is dat omdat je dan ziet wat een vernieling Van den Tweel BV aanricht? Met gemeenschapsgeld en zelfs onder de vlag van Natura 2000-doelen. Terwijl ze de boeren op Schier lopen te koeioneren over ‘stikstofdepositie’.

Een hoax, want de meeste stikstofdepositie op de eilanden komt van zee, niet van die paar koeien van de boer. En juist al die ganzen dragen aan vermesting bij.

Operatie Eilandstorm: een elektrische verbindingszone van subsidiepot naar natuurcompensatiegeld

Operatie Eilandstorm: een elektrische verbindingszone van subsidiepot naar natuurcompensatiegeld

rz16schier-24

Operatie Eilandstorm

Operatie Eilandstorm dwars door broedgebied blauwe kiekendief, die ze zogenaamd met deze operatie zouden ‘herstellen’

Het IJzeren Gordijn, kilometers lang uitgehouwen bulldozerbrede kloof voor schrikdraadbanen

Het IJzeren Gordijn, kilometers lang uitgehouwen bulldozerbrede kloof voor schrikdraadbanen

rz16schier-22

Vulgair Natuurmonumenten in marketingjas valse beschaving
Liegen onder dekking van pseudowetenschap op bestelling/ecologische clientèle – zie Sjoemelnatuur- daarin is Natuurmonumenten wel goed. Natuurbeheer en eerlijke voorlichting ietsje minder. Maar marketing is hun bescherming. Natuurmonumenten is ge-etst als ‘Algoedheid’ in je brein, voor 30 miljoen euro media- en lobby-investering per jaar.

Dus als je het tegendeel toont in woord en beeld, dan roept dat een afweermuur op. Waar zij met 1 persberichtje kunnen volstaan, daar kan van jouw kant geen tienvoudig tegendeel tegenop. De ruimte in de hoofden van ‘goedwillend’ NL is verhuurd aan het Goede Doel. Dat lobbiet en leeft op het geld van het rundvee/klapvee dat Postcode-loten koopt..

Dus: Dan komen Jan Terlouw-types je Freudianiseren. Je ‘wantrouwen’ moet je iets aan doen. Die geestelijke afwijking van ‘boosheid en frustraties’, die  ‘gevoelens en emoties waar je niettemin wel begrip moet tonen’. Niet de valse elite liegt. Jij moet beter op de leugen reageren.

Of als dat niet werkt, dan kruip je in de slachtofferrol en roept ‘Stomme Henk Bleker’, de CDA-boeman van ‘Het Groene Thuigh’. Het kan immers niet aan je zelf liggen, wanneer je Goedmensch bent, de vanzelfsprekende ontvanger van grond en geld.

rz16schier-20screen-shot-2016-11-29-at-15-44-58rz16schier-26

Wilfred Alblas is hier verantwoordelijk voor als kersverse Regio-directeur Noord-af. Hij heeft De Hogere Beschaving in pacht, en trekt nu fronsend zijn wenkbrauwen of wendt zijn hoofd in afschuw af: ‘nou, aan deze ongenuanceerde discussie wens ik niet deel te nemen.’ Het is een  Goedmensch, dat zijn de ergsten, want zij laten zich niet hinderen door hun geweten. Omdat zij uit Goed Geweten geloven te handelen.

rz16-schier-19rz16schier-25

Natuurmonumenten, als je van schrikdraad houdt
Alblas mag na dit spoor van vernieling nu in Limburg helpen om de houtoogst voor Van den Tweel BV op te krikken. Ook onder het mom van …natuurherstel. Dan krijg je zowel SNL-subsidie en/of LIFE+-subsidie voor bos kappen als voor je ‘herstel’; het verpatsen van hout. En dat is beschaafd… met ‘Red de Aarde’-retoriek omgordde geldzucht.

Noem een lul gewoon een lul, maar dan zonder marketing-masker? Dan diskwalificeer je jezelf.

Het ligt vaak niet aan het grondpersoneel. Het zijn meestal de hogere echelons van dure marketing-jongens en subsidiemagneten waar de rotzooi begint: een dialectische combinatie van VVD’-achtig graaien onder Links Geweten. In het Fochtelooerveen stelden boswachters al dat ze verplicht worden zoveel mogelijk bos te kappen, dat moet van het hoofdkantoor in ’s Graveland. Van den Tweel BV wil geld zien, ook al krijgt hij nog evenveel subsidie als tevoren: 40-50 miljoen euro per jaar.

Opzeggen van Natuurmonumenten, dat kan HIER. Van een mooie sjieke club die ‘natuureducatie zoals Thijsse dat bedoeld heeft’ doceerde,  degradeerde Natuurmonumenten tot Agenda 21-vehikel (globalistisch milieugedram) en leugenachtige geldmachine. Zo intens jammer dit.

rz16schier-27

...nou ja, de ijsvogel heeft er een vis-stek bij: een loze schrikdraad-versperring met vis-zitstok

…nou ja, de ijsvogel heeft er een vis-stek bij: een loze schrikdraad-versperring met vis-zitstok. Hij vloog weg met dat typische harde ‘fiet’-geluid. Op mijn beste vogelfoto’s is ie vaak net weggevlogen

Natuurmonumenten, als je van klaphekjes en schrikdraad houdt

Natuurmonumenten, als je van klaphekjes en schrikdraad houdt

...dat leidt uiteindelijk weer naar hier....

…dat leidt uiteindelijk weer naar hier….

Het voor Hermann Goering opgerichte Wisent-denkmal (1934) in Eichhorst

Het voor Hermann Goering opgerichte Wisent-denkmal (1934) in Eichhorst. De Nazi’s waren pionier in ‘natuurlijke begrazing’ met oerdieren die het Germaanse karakter verbeelden

Operatie Eilandstorm
Deze eco-militaire operatie Eilandstorm tegen ‘de verbossing’ (= tegen de natuurlijke loop der dingen) was bedoeld voor de Wadden-wisenten Hermann und Heini met dochters Edda en Gudrun. Natuurmonumenten wilde die wisenten uitzetten, exoten die donateurs zouden trekken.

Dat is geen Godwin- nou ja, een klein beetje dan voor de lol van het schrijven- maar de ironie van de geschiedenis, zoals hier beschreven na bezoek aan Schorfheide.

Die oerkoeien/donateurtrekkers kwamen dankzij Hermann Goering weer op de kaart van natuurbeheer in 1934. Je kunt Goering’s Wisent-denkmal nog in Eichhorst bezoeken. Nu reden ze ook Mercedes, en niet alle Mercedes-rijders zijn dus … (‘schuld door associatie) Alleen achter Mercedes (en Adidas) zit niet de zelfde ideologie die wel achter dit natuurbeleid zit: natuurzuiverheid.

Dus die vergelijking is historisch functioneel. Ik heb eigenlijk ook geen flauw idee wie Godwin is, heb nog nooit iets van ‘m gelezen. Maar je krijgt het al snel om je oren als je niet bij de Publieke Omroep werkt of ‘kwaliteitsmedium’. (Lugenpresse) Waarschijnlijk van mensen die ook nooit iets VAN Godwin lazen, maar alleen OVER Godwin, en ontdekten dat dit een behulpzaam debat-instrument was om zichzelf te verkopen.

OK: Goedmensen hebben het patent op loze Nazi-vergelijkingen, ik blijf historisch en het is hier slechts Spielerei. En de variant van Natuurmonumenten is eindeloos truttiger.

Door de zus van Hermann Goering geschoten trofee-Wisent. Het wisentenplan van NM is voorlopig afgeschoten

Door de zus van Hermann Goering geschoten trofee-Wisent. Het wisentenplan van NM is voorlopig afgeschoten

Miljoen euro door het putje
Die beeltenissen van de Germaanse Ziel komen voorlopig niet op Schier. Omdat deze grote graasmachines mensen aanvallen in natuurgebied. Een beetje zoals Duitsers doen, wanneer ze de zelfde natuurzuiverheids-idioterie op de heupen krijgen. Sturm und Drang.

Dat wil Natuurmonumenten de brave donateurs nog niet aandoen. Sterker nog, die gigakoeien voeren ze in, om zelfs de meest bijziende naturofabeet nog het gevoel te geven dat ie ‘echte natuur’ heeft gezien/donateur wordt van ‘Beweging zijn voor de natuur’.

Waarom zou je deze wildernis niet gewoon met rust laten?

Waarom zou je deze wildernis niet gewoon met rust laten?

Ook de eilanders kijken Operatie Eilandstorm met argwaan aan. De Duitsers hadden met de Atlantikwall al de nodige rotzooi nagelaten. Laat ze dan tenminste hun biologische Blut und Bodem-tuingereedschap opruimen.

Dit is dus gedaan met ondermeer de compensatiegelden die RWE aan Natuurmonumenten uitbetaalde, omdat de club procedeerde tegen hun kolencentrale in de Eemshaven. Daarnaast zal de Bende Van Tweel ongetwijfeld een pot met LIFE-subsidies en SNL-subsidies hebben aangesproken. De operatie kan wel een miljoen euro hebben gekost, dat is het minimumbedrag dat ze van RWE kregen.

Hup, zomaar door het putje. Zo ga je met geld om dat je aan komt waaien, en met Eilandnatuur die je om niet in handen kreeg.

Spaanse compromiskoe model Generaal Franco, met op de achtergrond restanten Atlantikwall

Spaanse compromiskoe model Generaal Franco, met op de achtergrond restanten Atlantikwall. Een rundvlees-fokkerij van Van den Tweel BV

Generaal Franco
In plaats van wisenten kozen de natuurprutsers van Van den Tweel BV een Spaanse compromiskoe, het Generaal Franco-rund. Om natuurhistorisch gezien toch accuratesse te handhaven, introduceren wij deze met Goering’s Luftwaffe in het zadel gehouden meneer als naamgever van dit donateurs-rund.

Het is de Natuurmonumenten-versie van de Nazikoeien (Heckrunderen) die Groninger graas-ecoloog Harm van de Veen ooit naar Nederland haalde. Waarna de Nazi-koeien onder Freiherr Franz von Vera op zijn oerboerderij de Oostvaardersplassen/Serengeti Hollandaise naam en faam verwierven, onder zijn strenge doch 100 procent natuurlijke (= goede, rechtvaardige) Kadaverdisziplin.

De Vallei der Paarden. De resultaten van begrazing zijn zeer voorspelbaar....

De Vallei der Paarden. Waarschuwing: De resultaten van begrazing zijn zeer voorspelbaar en teleurstellend….

..op de boerderij kunnen ze het ook 'integraal in de begrazing gooien', allen dan zonde het gelul. Of is die ponyweide ook van Natuurmonumenten?

..op de boerderij kunnen ze het ook ‘integraal in de begrazing gooien’, alleen dan zonder het gelul. Of is die ponyweide ook van Natuurmonumenten? Nee zonder geintje: dat is ‘kwetsbaar natuurgebied’. hahahaha

Ennimul Iekologie: Nijntje voor volwassenen met publiek betaald topsalaris
Dit vindt vanzelfsprekend plaats onder goedkeurend oog van de Groninger graas-sekte van Han Olff en de zijnen. Ideologisch gedreven babbelwetenschappers die  ‘als je koeien laat grazen wordt het een weiland/golf course’ via academisch Engels verheffen tot

‘Ecosystem grazing makes sustainable biodiversity strategies for climate change impact reduction, replacing browsercommunities foraging effects on herbacious regime shifts’. :-)

Bij het Waddenfonds krijgen ze er een harde van. Dat publiceren ze dan in 1 van die opgedirkte dierenblaadjes van ze als Animal Ecology. Dat is Nijntje voor volwassen hoog-van-de-torenblazers met publiek salaris boven de ton euro . Zo kunnen ze in gecodeerde taal bestuurders hun ideologie opdringen. En wie op basis van boerenverstand en waarneming hun ideologie betwijfelt is ‘populist’ en ’tegen DE wetenschap’.

Omdat bij ons laag intelligente bestuurdersvolk – niettemin bedreven in sociale manipulatie- en journaille ‘ik snap het niet’ dan gelijk wordt aan ‘het zal wel heel knap en wetenschappelijk zijn, dus waar’. Het is bruikbaar voor je politieke agenda, en daarin vinden ook Ed Nijpels en de Waddenacademie elkaar.

Het Dal der Troosteloosheid, typsisch begrazingslanschap. Moeten we hier aanbellen of zo?

Het Dal der Troosteloosheid, typisch begrazingslandschap. Moeten we hier aanbellen of zo?

Kwelderbegrazing heeft alvast een averechts effect. De meeste dichtgroei vindt plaats door het exotische Engels slijkgras, en daar zetten die koeien hun kaken niet in. Dus gaat de rest er aan, en net als in de Oostvaardersplassen vertrappen ze de broedgelegenheid. Wat ooit vogelgebied was, met jagende kiekendieven, dat wordt dan Vallei van de Paarden. Zo broedden voor die massale begrazing van Friesland Buitendijks omvangrijke kolonies kokmeeuwen en sterns vlakbij Zwarte Haan. Die zijn nu ook verdwenen.

..met ganzenplaag

..met ganzenplaag

Graaslandschap met pitrustreurnis en een smelfie van Generaal Franco-koeien

Graaslandschap met pitrustreurnis en een smelfie van Generaal Franco-koeien, in de Vallei der Falende Grazers

Even uitzoomen, met ganzenplaag er voor. Dit zijn brandganzen en rotganzen. Voor de boeren zijn het allemaal rotganzen

Even uitzoomen, met ganzenplaag er voor. Dit zijn brandganzen en rotgans (uiterst rechts). Voor de boeren zijn het allemaal rotganzen

Het dal der Troosteloosheid; voorspelbaar kaal landschap bij begrazing
Op de bordjes van Van den Tweel BV staat dat die ‘dieren onvoorspelbaar kunnen reageren’. Maar het resultaat van die begrazing is altijd het zelfde landschap. Je loopt langs het Dal van Troosteloosheid naar de Vallei der Paarden en ziet die gemillimeterde golfcourses. Met daartussen pitrus- en disteltreurnis. Geen verschil met ieder kaal weiland. Bij de boer is de grond beter onderhouden en hij levert ook nog voedsel op. Maar dan zonder het slap geouwehoer van die natuurclubs.

Wildernisvlees van Generaal Franco-runderen met geel oormerk

Wildernisvlees van Generaal Franco-runderen met geel oormerk. Op de achtergrond het resultaat: kale golfcourse zonder dekking voor dieren

...en de koeien van de boer. Wel de melk en het vlees, maar dan zonder het gelul

…en de koeien van de boerman van Natuurmonumenten. Wel de melk en het vlees, maar dan zonder het gelul

Wildernisvlees verpatsen met donateur-dompteur
Wisenten kunnen gevaarlijk zijn. Die Franco-stieren van Van den Tweel BV zijn tamme, schrikachtige beesten met geel oormerk- net als bij de boer om de hoek. Maar dan met voldoende wildernisvlees om de lendenen. Dat vlees wil Van den Tweel BV aan de toeristen gaan verpatsen. Althans, dat vertelden eilanders.

Op de boot maakt Van den Tweel BV al reclame voor dit wildernisvlees, maar dan ‘Een lieve moedur met un jonkieee, och wat schattug en zielug’ en aankondiging: ‘Komt dat zien, stoere grazers’.

Ach gossie, een echtuh grazur met een lief jonkie!!! Das zeg maauh echte natuuurrr

Ach gossie, een echtuh grazur met een lief jonkie!!! Invasieve exoten loslaten en verpatsen voor commercieel gewin, het mag wanneer je 30 miljoen euro per jaar in lobby en marketing steekt en goede connecties met de overheid hebt

Heb je 78 fte reclamepersoneel in dienst. En kun je nog niets beters verzinnen dan ‘Komt dat zien’. De kreet van een werkeloos geraakte dompteur die na het verbod op Circusdieren maar bij Natuurmonumenten aan de slag ging. Donateurs lokken met dieren voor Marc van den Tweel zijn 187k-salaris.

Meer dan een miljoen euro verdampen, krijg je zo'n landschap

Meer dan een miljoen euro verdampen, krijg je zo’n landschap. Visionair natuurbeheer. Het oogt even levendig als de opkomst bij een informatie-avond voor jeugdleden van Natuurmonumenten

Kattenprobleem oplossen met Diego
Ik -overtuigd ex-lid van Natuurmonumenten- nam terrier Trudy mee, na lezen van de VU-scriptie ‘Spatial Ecology and prey choice of tagged feral cats on Schiermonnikoog’.. Natuurmonumenten heeft een kattenprobleem. Katten vreten alle jonge haasjes op. Natuurmonumenten weigert hier iets aan te doen, want katten zijn zo zielug. En het kost maar geld.

Trudy haat de poesjes, en jaagt ze in de hoogste boom. Dus ik haal Trudy uit de Reddingstas, zo was de gedachte, wij redden de zieluguh lievuh haasjus. Net als Diego!

Natuurclubs en ecologen hebben geen baat bij effectieve oplossingen. Als je problemen effectief oplost kunnen Groninger ecologen niet langer ‘meer onderzoek’ doen op groene vakantie-locaties. Om zich af te vragen: hoe kunnen we zo lang mogelijk in het vage houden wat evident is wanneer je niet moeilijk doet. Want duidelijkheid en nuchterheid, dat noem je dan ‘ongenuanceerd’.

Wij beter dan Gij. Al die ecologen stemmen ook PvdA of erger.

Maar….Geef mij een brigade jagers, lichtbak-ontheffing, wat honden met de zelfde voorjagers-mentaliteit als Trudy.  En binnen twee weken hebben we al die katten van het eiland. Maar nee, ‘jacht is onnatuurlijk’, waarmee ze bedoelen ‘jacht is on-donateurlijk’.

Schiermonnikoog heeft een wilde kattenprobleem, invasieve exoten die Natuurmonumenten weigert te bestrijden

Schiermonnikoog heeft een wilde kattenprobleem, invasieve exoten die Natuurmonumenten weigert te bestrijden

Dus dan maar op de biologische manier. Zeg ‘Waar zijn de Poesjes Trudy’, en ze slaakt een woeste terrier-oorlogskreet. Het ene oor dat anders voor charme-offensief omlaag hangt gaat gespitst de lucht in. En als een vos op zoek naar muizen springt ze door de vegetatie om deze plaagdieren te vinden, en tot in de hoogste bomen te jagen.

Maar er waren geen bomen meer.

Zijn dat de poesjes Trudy!

Zijn dat de poesjes Trudy!

Grrrrrrrrrrr.Buiten de broedtijd kan het geen kwaad, zolang ze onder toezicht staat en ook onder appel. Wij leven naar de geest der wet, niet de letter. Misschien wel net als Natuurmonumenten. Ach, zijn wij allen geen zondaars? Als ze dat ook maar eens bij zichzelf willen inzien.

Waar zijn de poesjes Trudy?

Waar zijn de poesjes Trudy? Oh, die zijn hier al verjaagd door het visionaire geklepelmaai van Natuurmonumenten voor hun elektrische verbindingszone.

Trudy in Animal Ecology
En ja, ga mij dan berispen dat het hondje losloopt buiten de broedtijd. En de konijntjes jaagt die onder dekking van de vegetatie huizen, begroeiing die Natuurmonumenten via Hermann en Heini-begrazing wilde elimineren. Verstoring zeker?

Wat als ik Trudy een zendertje omhang en voor de duur van mijn proefschrift ga volgen, tot de onderzoeksubsidie op is. Dan noem ik dit:

‘Dog-induced plague reduction enhancing coping strategies of browser communities through predator-elimination’.

En ik schrijf er over in 1 van die Groninger dierenblaadjes. Plots is ‘je hond los laten’ dan een hoogstaande ecologische strategie geworden. Krijg je subsidie! Laat ik zo de hond uit in de winterkou en slaat het weer om, stop dat in de Academische Mode-Proza-generator:

Dog adaptation under Climate Change Scenario’s in the Anthropocene in regime shift earthsystems sustainablity change

Ja je weet nooit, hoe Trudy daar in het jaar 2050 op zal reageren.

Iek weet war jouw hois wont fokking bitsj

Iek weet war jouw hois woont

Wie van die natuurvernielers van Natuurmonumenten gaat nu wagen daar iets van te zeggen. Dan is mijn antwoord gelijk aan die van de Marokkaanse medelanders (respect weetje):

Iek weet waar jouw hois woont.

 

Waar de grazers niet komen, heb je dekking voor vogels als deze rietgors

Waar de grazers niet komen, heb je dekking voor vogels als deze rietgors

..of deze fazant. Het wemelt nog van de fazanten op Schier. De afwezigheid van vossen moet hier een rol spelen

..of deze fazant. Het wemelt nog van de fazanten op Schier, althans, in onbegraasde delen. De afwezigheid van vossen moet hier een rol spelen. Op het boerenland kunnen de weidevogels ook nog relatief ongestoord broeden

 • parental advisory, contains explicit lyrics.
 • Aan alle Goedmenschen van ‘Hogere Beschaving BV’. Dat jullie geen zelfrelativering kennen, is nog geen vrijbrief om jullie enige sociale troefkaart ‘Ik Beter Dan Gij’ uit te spelen door de algemene observaties meteen in het persoonlijke te trekken. Waar ik personen noem, is dat omdat ze verantwoordelijk zijn. Ik ben nog niet zo grof als ‘kwaliteitsmensen’ zijn bij de NPO over hun politieke tegenstanders. Die plakken overal Godwin op, maar dan zonder de bovenbeschreven historische accuratesse.
 • Ik schrijf columns om grenzen te verkennen. De werkelijke macht/het machtsmechanisme is datgene wat geen kritiek verdraagt.
 • Voor braaf gebabbel langs open deuren, rondje eigen navelstreek en sociale gemeenplaatsen lees je maar een vrouwencolumn. Zo’n Aaf Brandt Corstius/Rosanne Hertzenberg/NRC Damesblad-babbeltje: ‘ik fietste naar de Albert Heijn, en toen had ik zoiets van, je moet iemand zijn mening respecteren, en toen zelfvertrouwen zus, babbelbabbelzo…zzzzz’
 • Personeel van Natuurmonumenten is zo achterbaks, dat zij critici valselijk beschuldigen in strafrechterlijke zin (‘brandstichting en vernieling kwetsbare natuur’), om ze zo via de politierechter stil te krijgen. Je kunt  overtuigd Ex-lid van Natuurmonumenten Hans Keuper daar over vragen, en zijn groeiend populaire Facebook-pagina lezen. De mentaliteit van een feodale landheer, die onder het mom van herstel de subsidiepot aanspreekt en zo bestaande natuur vernielt.
 • Ik kies hier de openbaarheid als bescherming, opdat deze hypocrisie en gekte mag omgezet in iets beters voor mensen. Natuur is er voor ons plezier, niet voor de subsidie. Geld corrumpeert, wat een liefhebberij moet zijn.
 • Alleen met spot kun je omschrijven wat eigenlijk een beetje droevig is, maar niet gezegd mag worden.Deze club staat door propaganda en marketing boven de wet,  en in media buiten alle verdenking. Ik ben hier een tegenwicht bij al te roze wolken rond het ‘groene doel’.
 • Ze kregen 800 miljoen euro subsidie sinds 2000, ondermeer voor aankoop en ‘inrichting’ van liefst 20 duizend hectare grond. Subsidie is een 3 maal grotere inkomstenbron dan ledenbijdragen.
  Brave donateursfile, blijf op de gebaande paden zodat je niet ziet wat Van den Tweel BV doet

  Brave donateursfile, blijf op de gebaande paden zodat je niet ziet wat Van den Tweel BV doet. Volgzaam klootjesvolk, dat wil Van den Tweel binnen de deur hebben

  Bram van de Klundert bewandelt het Pad der Verlichting in de verte. Plots hoort hij het geluid van 1 klappende hand. ... :-)

  Bram van de Klundert bewandelt het Pad der Verlichting in de verte. Plots hoort hij het geluid van 1 klappende hand. … :-)