schermafdruk-2016-12-02-15-07-07

Welnu ik ben los met permacultuur op Climategate.nl. Nu Steve Bannon, Myron Ebell, Ted Cruz en Donald Trump de klimaatpolitiek gaan slopen, moeten we met een nieuwe utopie komen. Een nieuw verbindend verhaal zoals Al Gore dat noemt. En nu eens een met een stukje waarheidsgehalte. En we noemen haar: PERMACULTUUR. Er is maar één all gain, no pain “remedie” tegen met onze heerlijke uitstoot van CO2 en dat is opslag van koolstof in levende bodems door planten! Wil je eens een video met een mindblowing proefje met een kluit aarde? Draal dan niet langer en klik…

Als je hiervan niet steil achterover slaat, dan mis je waarschijnlijk het gen van de natuurliefhebber en het gen van de verwondering koesterende filosoof. Op zich zie je in deze video nog niets van CO2 opslag. Maar dat is het hem nu juist. Permacultuur landbouw heeft zo oneindig veel voordelen die helemaal niets met opslag van CO2 te maken hebben dat je het sowieso zou doen als weldenkende boer. Misschien een leuk nieuw TV programma: “boer zoekt hersens”. Wereldwijd zijn bovengemiddeld slimme boeren bezig met een bottom up (klimaat)revolutie waarvoor geen global governance voor nodig is. Niet eens state governance. Al waren we pure anarchistische libertariërs op stukjes met 2nd amendment beschermde (lees: je eigen dubbelloops jachtgeweer) eigen grond, dan nog zou je kiezen voor permacultuur.

https://www.youtube.com/watch?v=gd7nOwsDU9E

En geloof het of niet: als alleen al alle Amerikaanse boeren (America first) zouden overstappen, maak je ten eerste half Amerika weer groen en sla je ten tweede de hele CO2 op die heel China en India emitteren zelfs als hun economische groei ongebreideld voortgaat. En op die polyfaces farm van übergoeroe Joel Salatin zie je ook wat het mooiste bijeffect is van deze revolutie: mensen, gezinnen, gemeentes komen weer in aanraking met hun voedselproductie doordat op een permacultuur vele handen licht werk maken. Universeel basisinkomen zou een mooie voorwaarde zijn dat elke boer een beroep kan doen op tientallen vrijwilligers om de handen uit de mouwen cq. in de klei te steken. Heb je meteen een knoeper van een gezondheidseffect te pakken.