Ultiem proefje met kluit aarde toont waanzin klimaatpolitiek

schermafdruk-2016-12-02-15-07-07

Welnu ik ben los met permacultuur op Climategate.nl. Nu Steve Bannon, Myron Ebell, Ted Cruz en Donald Trump de klimaatpolitiek gaan slopen, moeten we met een nieuwe utopie komen. Een nieuw verbindend verhaal zoals Al Gore dat noemt. En nu eens een met een stukje waarheidsgehalte. En we noemen haar: PERMACULTUUR. Er is maar één all gain, no pain “remedie” tegen met onze heerlijke uitstoot van CO2 en dat is opslag van koolstof in levende bodems door planten! Wil je eens een video met een mindblowing proefje met een kluit aarde? Draal dan niet langer en klik…

Als je hiervan niet steil achterover slaat, dan mis je waarschijnlijk het gen van de natuurliefhebber en het gen van de verwondering koesterende filosoof. Op zich zie je in deze video nog niets van CO2 opslag. Maar dat is het hem nu juist. Permacultuur landbouw heeft zo oneindig veel voordelen die helemaal niets met opslag van CO2 te maken hebben dat je het sowieso zou doen als weldenkende boer. Misschien een leuk nieuw TV programma: “boer zoekt hersens”. Wereldwijd zijn bovengemiddeld slimme boeren bezig met een bottom up (klimaat)revolutie waarvoor geen global governance voor nodig is. Niet eens state governance. Al waren we pure anarchistische libertariërs op stukjes met 2nd amendment beschermde (lees: je eigen dubbelloops jachtgeweer) eigen grond, dan nog zou je kiezen voor permacultuur.

En geloof het of niet: als alleen al alle Amerikaanse boeren (America first) zouden overstappen, maak je ten eerste half Amerika weer groen en sla je ten tweede de hele CO2 op die heel China en India emitteren zelfs als hun economische groei ongebreideld voortgaat. En op die polyfaces farm van übergoeroe Joel Salatin zie je ook wat het mooiste bijeffect is van deze revolutie: mensen, gezinnen, gemeentes komen weer in aanraking met hun voedselproductie doordat op een permacultuur vele handen licht werk maken. Universeel basisinkomen zou een mooie voorwaarde zijn dat elke boer een beroep kan doen op tientallen vrijwilligers om de handen uit de mouwen cq. in de klei te steken. Heb je meteen een knoeper van een gezondheidseffect te pakken.

Door | 2016-12-02T15:18:55+00:00 2 december 2016|13 Reacties

13 Reacties

 1. Rypke
  Rypke 2 december 2016 om 17:50- Antwoorden

  Las je al eens ‘The Omnivore’s Dilemma’? Michael Pollan bezoekt ook een christelijke boer die permacultuur-achtig in de weer is

 2. Leo Bokkum 2 december 2016 om 23:21- Antwoorden

  Terug in de tijd om net als je voorvaderen met je jatten in de klei te ploeteren? Dat kan alleen verzonnen worden door een romantische geest die zijn leven voornamelijk met lettertjes bezig is geweest ipv zijn lijf te slopen met harde lichamelijke arbeid.
  Kun je niet iets praktisch bedenken ipv dit zweefteven-gedoe?

  Mvg Leo, tractor-aanbidder.

  • Raphaël 3 december 2016 om 23:42- Antwoorden

   “Terug in de tijd om net als je voorvaderen met je jatten in de klei te ploeteren? Dat kan alleen verzonnen worden door een romantische geest die zijn leven voornamelijk met lettertjes bezig is geweest ipv zijn lijf te slopen met harde lichamelijke arbeid.
   Kun je niet iets praktisch bedenken ipv dit zweefteven-gedoe?”
   Zucht, wat een oordelen zeg.
   In de klei ploeteren hoeft heus niet naar te zijn als je maar slim bent. Om dit in te zien hoeft men niet romantisch te zijn.
   Ik heb zelf een volkstuin gehad. Het werk was heerlijk, ontspannend, gezond en dankbaar. Mensen zoals jij zijn een schoolvoorbeeld hoever ‘we’ van onze ware natuur ontaard zijn.
   Weet je, wij zijn OOK natuur. De natuur is niet alleen buiten of binnen (je planten enzo) maar wij, mensen zijn ook natuur. En als je wilt eten (dat is naast water het enige dat je nodig hebt) dan zul je toch enigszins naar buiten moeten gaan, al was het alleen maar om de appels en peren, pruimen en bessen, druiven en passiebloemen te plukken. Dát is pas een Paradijs. Gewoon naar buiten (onder je dak vandaan) en maar plukken.
   Daar is niets zweverigs aan. Dat is eerder met beide beentjes op de aarde staan. Aarde, daar zijn wij uit ontstaan (naar men stelt in de theorie).
   En terug in de tijd? Je moest een weten hoe wijs sommige mensen heel vroeger waren! Waren we maar terug in zekere tijden.
   Weet dat uw geest een rad voor de ogen gedraaid wordt door de indoctrinatie van vele jaren ‘scholing’. Volgens mij zijn de mensen een beetje ‘de draad’ kwijt.
   Maar ja. Laten we meer door blijven prutsen en de domheid regeren en het geld.
   Het wordt tijd voor een nieuwe verlichting.

   • Leo Bokkum 4 december 2016 om 01:22- Antwoorden

    “Zucht, wat een oordelen zeg” …
    Om vervolgens over mij te oordelen. En helaas oordeel je finaal verkeerd.
    Ik ben in de gelukkige omstandigheid van een halve hectare waar ik pluk wat je opnoemt. Sterker nog, ik maak het spul ook nog op de ouderwetse manier in. Ook maak ik mijn eigen zuurkool, zoute snijbonen etc etc.
    De rest van die halve hectare is een vogel & beestjesparadijs zónder dat het er voor de buitenwereld uitziet als een verlopen bende.

    Aan bovenstaande heb ik met m’n gedeeltelijk versleten lijf werk zat. Dus teel ik niet mijn eigen groenvoer. Hoeft ook niet, want mijn buren telen duizenden tonnen voedsel, daarvoor hoef ik niet m’n rug te verpesten met het omspitten van een stukje weerbastige grond. Dat volkstuintjesgeklooi laat ik aan pennenlikkers over die het als een gezonde ontspanning zien.

    Tijd voor een nieuwe verlichting á la Hajo?
    Laat me toch niet lachen man. De idioterie van gesubsidieerde klimaatmaffia inruilen voor een idioterie van met basis-inkomen gesubsidieerde (dus blijkbaar onrendabele) groenvoertuintjes zie jij als een verlichting?

    Ga eens écht met je poten in de klei staan, letterlijk en figuurlijk. Want die blije vrijwilligers met basis-inkomen van Hajo zullen dat lichamelijke werk snel zat zijn. En dan is het voor een overheid maar een klein stapje naar gedwongen werkverschaffing, zoals in de jaren 30. Voorwaar een hele vooruitgang hoor…

    Verlichting my ass. Ik zie dat soort zweefteverige ongein duister in. Hoef ik alleen maar de geschiedenisboeken voor open te slaan.

    Zo, binnenkort maar even een week of drie snoeien en hakselen en zagen en kloven en sjouwen en brandhout stapelen enz enz enz enz. Want leuk zo’n verlichtende oase, maar je werkt jezelf wel in het zweet om het een oase te laten blijven.

    • Raphaël 4 december 2016 om 02:20- Antwoorden

     Ja, we willen natuurlijk geen slaven zijn, dat spreekt. Mooi trouwens dat je een stukje land ter beschikking hebt. En nee, het is inderdaad niet goed om ons lichaam stuk te werken, dat spreekt.
     We zullen eerst van de grootgrond-bezitters afmoeten. Daar ligt één van de kernen van al de ‘problemen’, de diefstal van de aarde. Weet je, de aarde is zó vreselijk groot, als we haar (?) eerlijk verdelen dan hebben we allemaal heel veel grond en water ter beschikking. Vergelijk: alle mensen passen makkelijk in Australië, dan hebben ze allemaal een huis met een tuin. Alleen al in Australië past de totale wereldbevolking.
     Maar ja.
     Zo is het hè? Je doet er niks an. Want zij hebben de wapens enzo.

 3. Wiersma 3 december 2016 om 03:54- Antwoorden

  Problemen met posten dus dit maar eens proberen:

  Backyard aquaponics: DIY system to farm fish with vegetables

  Rob Torcellini bought a $700 greenhouse kit to grow more vegetables in his backyard. Then he added fish to get rid of a mosquito problem and before long he was a committed aquaponic gardener. Now his 10 by 12 foot greenhouse is filled with not only vegetables, but fish. And the best part is: the poo from that fish is what fertilizes his garden. Aquaponics combines fish farming (aquaculture) with the practice of raising plants in water (hydroponics). It’s organic by definition: instead of using chemical fertilizers, plants are fertilized by the fish poo (and pesticides/herbicides can’t be introduced to kill pests because they could harm the fish). Since the plants don’t need dirt, aquaponics allows gardeners to produce more food in less space. And in addition to the vegetables they can grow, most aquaponics gardeners cultivate edible fish as well. In this video, Rob shows us the aquaponics greenhouse in his Connecticut backyard, that he built mostly from scavenged parts, as well as his DIY indoor system where he’s growing lettuce under a grow light.

  https://www.youtube.com/watch?v=VBspR2p0YYM

  • maup 3 december 2016 om 11:52- Antwoorden

   Leuk dat je het benoemd Wiersma,
   ben ik al een tijdje mee aan de slag zie
   mijn systeem op solar.

   http://laerhout.nl/laerhout-aquaponics.html

   • Wiersma 4 december 2016 om 02:18- Antwoorden

    Goed bezig Maup! 🙂

    Wie weet biedt CG je een keer de kans hierover een gastblog te schrijven? Zou wel leuk zijn, veel mensen kennen dit nog niet.
    Succes!

 4. Wiersma 3 december 2016 om 03:56- Antwoorden

  Tjeempie, posten werkt weer lijkt het.

  Hier nog een paar lezenswaardige links:

  ‘Solar panel farm grows 17,000 tons of food without soil, pesticides, fossil fuels or groundwater A new agricultural technique may have just solved the problem of growing food in some of the world’s most inhospitable places – locations that don’t currently support traditional agriculture.’

  http://www.naturalnews.com/056192_solar_panels_food_production_clean.html

  http://www.sundropfarms.com/

  En verder een aardig filmpje over meer CO2= meer plantengroei.

  “Seeing is believing.

  Isolated for 42 days in chambers of ambient and elevated CO2 concentrations, we periodically document the growth of cowpea plants (Vigna unguiculata) via time-lapse photography.”

  https://www.youtube.com/watch?v=P2qVNK6zFgE

 5. Wiersma 3 december 2016 om 03:57- Antwoorden

  Hier nog een paar lezenswaardige links:

  ‘Solar panel farm grows 17,000 tons of food without soil, pesticides, fossil fuels or groundwater A new agricultural technique may have just solved the problem of growing food in some of the world’s most inhospitable places – locations that don’t currently support traditional agriculture.’

  http://www.naturalnews.com/056192_solar_panels_food_production_clean.html

  Sundrop farms.

 6. Conno 3 december 2016 om 23:11- Antwoorden

  Hajo, permacultuur is boeiend evenals de mechanismen zoals koolstofopslag in de bodem (toename organische stof gehalte), bodemleven en waterbergend vermogen die eraan gekoppeld kunnen worden. Voor de gangbare akkerbouw is het echter niet mogelijk hiermee een boterham te verdienen omdat hakvruchten opgenomen moeten worden in de gewasrotatie om voldoende rendement te halen. Zie je mogelijkheden voor de gangbare Nederlandse akkerbouw om permacultuur of agroecosystemen die in die richting gaan te introduceren met voldoende rendement?

 7. Wiersma 4 december 2016 om 02:23- Antwoorden

  Ik snap er niks van.. post ik iets.. zegt ie dat het gepost is, maar verschijnt vervolgens niet. Wat is dat??

  Hier nog een paar lezenswaardige links:

  ‘Solar panel farm grows 17,000 tons of food without soil, pesticides, fossil fuels or groundwater A new agricultural technique may have just solved the problem of growing food in some of the world’s most inhospitable places – locations that don’t currently support traditional agriculture.’

  http://www.sundropfarms.com/

 8. André van Delft 4 december 2016 om 15:43- Antwoorden

  Goed vervolg op je artikel “Ultrahardcore milieuactivisten kiezen voor vlees” van twee jaar geleden (http://climategate.nl/2014/10/13/ultrahardcore-milieuactivisten-kiezen-voor-vlees/). Daarin haalde je ook Allan Savory aan.
  Hier een TED talk van Savory – “Hoe je de woestijn tot leven wekt en klimaatverandering omkeert”:
  https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=nl

Geef een reactie