Een vraag voor de lezers: via Facebook kwam deze advertentie naar voren met jubelproza over zonne-energie dat het helemaal gaat worden, om ‘de olie te verslaan in 2025′. Niet Greenpeace was de bron, De Morgen in Vlaanderen, het NOS Journaal of zo’n ander idioot propaganda-kanaal. De uitspraken komen van Achmea en Jos Keurentjes (TNO): Chief Scientific Officer schijnt hij te zijn. Dus dan ben je niet zomaar iemand, wil Achmea suggereren. Met beroep op autoriteit verkopen zij een gedroomde realiteit, net als Rijksoverheid.nl

Hier de beweringen:Screen Shot 2017-01-13 at 08.04.52

En hier nu bij schrijven de realiteit zoals Energieopwek die toont, vanochtend, blauw is wind, groen is biogas, oranje is zon. U ziet geen oranje. Ik zie ook geen zon bij moment van schrijven:
Screen Shot 2017-01-13 at 08.20.21

Die 2000 MW wind: bij 3500 MW huidig opgesteld vermogen (land+zee) leveren windturbines dus 57 procent van hun volle vermogen. Maar dat wisselt per minuut, per uur en per dag.

12 januari, gisteren dus

12 januari, gisteren dus

En dit is van gisteren de hele dag het gemiddelde. Het waaide keihard, en dus draaiden die windturbines bijna op vol vermogen, ongeveer 85 procent daarvan. Er kwam zelfs een beetje zonne-energie-vermogen bij. Ongeveer 1/12de van de taartpunt.

En hier een afbeelding van ’s lands grootste ‘zonnepark’ bij Delfzijl.rz16-nam-33

Nu is bovenstaande 3.3 gieg alvast niet meer dan 1 procent van de Nederlandse energiebehoefte.

Neem daar een twaalfde van, en plaats de uitspraak van Keurentjes dan in context:

  • verwacht TNO de Engel Gabriel in het jaar 2025 die dag en nacht licht zal geven? Zon sta stil boven Gideon
De Morgen afgelopen week

De Morgen afgelopen week

Het is alvast niet dat je het niet WILT geloven. Maar je moet het ook KUNNEN geloven. Dus is dit

a. liegen

b. wensdenken

c. positief denken

Een beetje Mark Rutte-achtig en NLP van ‘denk je eigen realiteit en dan wordt het vanzelf zo’. Jezelf voorliegen tegen de natuur in. Mij dunkt dienen al die managers weer eens een cursus nuchterheid en realiteitszin te krijgen door een gezonde Friese boer: it kin net.

Hier nog eens het aandeel ‘duurzaam’ op 10 januari. Het waaide nauwelijks. En dan lijkt het oranje (zon) deel groter, maar dat is enkel omdat ‘duurzaam’ bijna niets leverde

10 januari

10 januari

Het heeft toch wel iets beangstigends, wanneer je eigen elite zich gedraagt als een stel uit de gesloten TBS-afdeling ontsnapte gekken. Dus dat ook mensen die jouw ‘verzekeren’ je gewoon keihard oplichten en voorliegen.Of heet dat gewoon ‘marketing’?Screen Shot 2017-01-13 at 08.11.22