argo-navis_med1488br_cmyk_croppedfordatasheet_forweb

Onder de titel, ‘Nieuwe analyse metingen zeetemperatuur bevestigt: aarde warmt sneller op’, schreef Martijn van Calmthout onlangs in de Volkskrant:

Lang waren metingen vanaf schepen alles wat klimaatonderzoekers wisten over de temperatuur van de oceaan. Volgens experts waren die temperatuurgegevens zo hoog, dat het leek alsof het meeviel met de stijging. Wetenschappers hebben de data bijgesteld, en zien bevestigd wat ze al dachten: de aarde warmt sneller op.

Klimaatwetenschappers van het Amerikaanse overheidsbureau NOAA hebben twee jaar geleden terecht oude meetgegevens over de zeetemperatuur aangepast, wat leidde tot de conclusie dat de aarde sneller opwarmt dan daarvoor gedacht. Dit zeggen onderzoekers van de Universiteit van Berkeley na een nieuwe analyse van de metingen, die woensdag in het tijdschrift Science Advances is gepubliceerd.

‘NOAA heeft niet gerommeld met data, zoals wel de suggestie is geweest’, zegt Berkeley-onderzoeker Zeke Hausfather. ‘Door instrumentele problemen is de temperatuur van het zeeoppervlak tussen 1950 en 1980 systematisch overschat. De echte opwarming is daardoor onderschat.’

Destijds leidde de officiële aanpassing van de zeewatertemperaturen tot vragen in de Amerikaanse Senaat en kregen betrokken NOAA-onderzoekers dagvaardingen om hun boeken en e-mails openbaar te maken, om te zien of er wellicht politieke motieven een rol speelden.

Volgens Hausfather waren de verdenkingen misplaatst. Zijn team vergeleek temperatuurdata van verschillende meetsystemen en concludeert dat de zee sinds 1997 gemiddeld met 0,12 graad per decennium opwarmt. Dat is de waarde die NOAA sinds 2015 ook gebruikt, en bijna een verdubbeling van de oude schatting van 0,07 graad opwarming per decennium. Andere instituten, zoals het invloedrijke Hadley Climate Centre in Exeter, werken met schattingen van rond de 0,1 graad per decennium.

Het probleem met de zeewaterdata is terug te voeren op metingen vanaf zeeschepen, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Die nemen koelwater in voor de machinekamers, waarbij ook de temperatuur wordt geregistreerd. Voor die tijd waren er alleen grove metingen met thermometers in emmers opgehaald zeewater.

Met de opkomst van metingen vanaf boeien op volle zee, satellieten en speciale oceaansondes is echter duidelijk dat die scheepsmetingen niet erg betrouwbaar zijn. Schepen meten watertemperatuur vaak pas in de machinekamer, die relatief warm is. Daardoor wordt de opwarming sinds de jaren vijftig niet goed opgemerkt, doordat boeien koeler water meten. …

Aldus Martijn van Calmthout, die hiermee – zoals gebruikelijk – het politiek correcte opwarmingsvuurtje weer aanwakkert.

Lees verder hier.

Maar het betreft hier aanpassingen van oude metingen. Wat laten de nieuwste metingen zien?

Onder de titel, North Atlantic Cooling Has Plunged Below 1950s (And 1800s) Levels – And Scientists Project More Cooling’, schreef Kenneth Richard op de website ‘NoTricksZone’, van Pierre Gosselin.

duchez-et-al-knipsel

Duchez et al., 2016

While it has understandably not received much, if any, media attention, the North Atlantic Ocean has been rapidly cooling since the mid-2000s, or for more than 10 years now. The longer the cooling trend continues — and scientists are projecting more cooling for the coming decades — the more difficult it will be to ignore. The North Atlantic Ocean is, after all, a key trend-setter for hemispheric- and perhaps even global-scale climate changes.

In their new paper, for example, Reynolds and colleagues (2017) point out that natural fluctuations in heat transport initiated by the Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) are “directly linked” to precipitation and warming/cooling temperature trends in Africa, Brazil, North America, and Europe. Not only that, but the authors explain that a centennial-scale reduction in surface heat transport (AMOC) can explain the dramatic reduction in surface temperatures from the warmth of the Medieval Warm Period to the frigid Little Ice Age, which, of course, could imply that centennial-scale increases in surface heat transport could explain warming periods. …

Lees verder hier.

Maar aan dit soort artikelen schenkt Martijn van Calmthout in de Volkskrant stelselmatig geen aandacht. Want ze passen niet in het opwarmingsevangelie. Dat neemt niet weg dat ik hem graag lees en een wetenschapsjournalist van niveau vind. Ik zou hem met nóg meer plezier lezen als hij niet steeds met nepnieuws (belegen en suggestief) c.q. verkapte klimaatpropaganda zou aankomen. Wat klimaat betreft plukt hij te veel warme kersen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.