Millennial artist Nienke werkt hier aan haar kritiek op het populisme van Trump getiteld 'World, do not stare'

Millennial artist Nienke werkt hier aan haar kritiek op het populisme van Trump getiteld ‘World, do not stare’

..uit de Catalogus van het Van Abbe Museum voor moderne kunst in Eindhoven, ziet U hier het werk van Millennial Artist Nienke Zeilmaker (2014- ). Haar laat impressionistische werk toont een rauwe vitaliteit waarmee zij een maatschappijkritiek lijkt te geven op het populisme van Trump, de onderdrukking van vrouwen en racisme.

'World Unity'

‘World Unity, Gender Equality’

'Racism, Beat it'

‘Racism, Beat it’

Nienke haar werk laat zich moeilijk vangen in een categorie, maar rode draad vormt haar maatschappelijke ge-engageerdheid.

Haar meest recente werk ‘zonder subsidie’/’we are alone’ verbeeldt met 1 blauw kleurvlak in een ijl wit medium een appel aan de mensheid, waarmee zij de kijker op indringende wijze confronteert met de ecologische crisis en klimaatverandering, om hem in verwarring achter te laten.

'Zonder titel'

‘Zonder subsidie’/’we are alone’

In het Stedelijk Museum voor Moderne Kunst in Amsterdam exposeert Sofie Zeilmaker (2012-) nieuw werk, waarin zij breekt met de abstractie uit haar peuterpuberteit en meer figuratieve uitingsvormen kiest. De ecologische crisis blijft ook hier het alomvattende thema.

'Three flowers in a breakaway'

‘Three flowers in a breakaway’, een venijnige kritiek op klimaatgenderongelijkheid en de ecologische crisis die door patriarchale onderdrukking en religieuze uitbuiting in stand blijft met het populisme van Trump

Het werk ‘Three Flowers in a breakaway’ confronteert de kijker met de naaktheid van het bestaan in relatie tot zichzelf als middelpunt, waarbij existentie niet langer een vanzelfsprekendheid is maar deelgenoot wordt van een grotere relatie tot de ecologische crisis en klimaatverandering, die een radicale omslag in onze levenswijze vraagt.

'One star, beloved'

‘One star, be loved’, zeggingskracht in expressie en venijnige kritiek op het racisme van Wilders en populisme

Het werk ‘One Star be loved’ is ontroerend in haar eenvoud en zeggingskracht, een ster van plastic met lijm op roze papier geplakt tussen glitters van plastic-sterretjes.

Zo drukt Sofie het isolement van de mensheid uit in de kosmos en onze verantwoordelijkheid de cliche-meningen van politiek correcte academie-kunstenaars, en PvdA-of-erger-journaille met de moraal in pacht met tonnen zeezout tot ons te nemen..

'Behold Coffeebar Opinion' heeft het isolement van de mensheid in de kosmos als thema

‘Behold Coffeebar Opinion’ heeft het isolement van de mensheid in de kosmos als thema

En alsof de Duvel er mee speelt, wat zie ik op 21 maart in De Volkskrant, om je te bescheuren.

Een karikatuur van zichzelf...

Een karikatuur van zichzelf…

Print Friendly, PDF & Email