
Millennial artist Nienke werkt hier aan haar kritiek op het populisme van Trump getiteld ‘World, do not stare’
..uit de Catalogus van het Van Abbe Museum voor moderne kunst in Eindhoven, ziet U hier het werk van Millennial Artist Nienke Zeilmaker (2014- ). Haar laat impressionistische werk toont een rauwe vitaliteit waarmee zij een maatschappijkritiek lijkt te geven op het populisme van Trump, de onderdrukking van vrouwen en racisme.

‘World Unity, Gender Equality’

‘Racism, Beat it’
Nienke haar werk laat zich moeilijk vangen in een categorie, maar rode draad vormt haar maatschappelijke ge-engageerdheid.
Haar meest recente werk ‘zonder subsidie’/’we are alone’ verbeeldt met 1 blauw kleurvlak in een ijl wit medium een appel aan de mensheid, waarmee zij de kijker op indringende wijze confronteert met de ecologische crisis en klimaatverandering, om hem in verwarring achter te laten.

‘Zonder subsidie’/’we are alone’
In het Stedelijk Museum voor Moderne Kunst in Amsterdam exposeert Sofie Zeilmaker (2012-) nieuw werk, waarin zij breekt met de abstractie uit haar peuterpuberteit en meer figuratieve uitingsvormen kiest. De ecologische crisis blijft ook hier het alomvattende thema.

‘Three flowers in a breakaway’, een venijnige kritiek op klimaatgenderongelijkheid en de ecologische crisis die door patriarchale onderdrukking en religieuze uitbuiting in stand blijft met het populisme van Trump
Het werk ‘Three Flowers in a breakaway’ confronteert de kijker met de naaktheid van het bestaan in relatie tot zichzelf als middelpunt, waarbij existentie niet langer een vanzelfsprekendheid is maar deelgenoot wordt van een grotere relatie tot de ecologische crisis en klimaatverandering, die een radicale omslag in onze levenswijze vraagt.

‘One star, be loved’, zeggingskracht in expressie en venijnige kritiek op het racisme van Wilders en populisme
Het werk ‘One Star be loved’ is ontroerend in haar eenvoud en zeggingskracht, een ster van plastic met lijm op roze papier geplakt tussen glitters van plastic-sterretjes.
Zo drukt Sofie het isolement van de mensheid uit in de kosmos en onze verantwoordelijkheid de cliche-meningen van politiek correcte academie-kunstenaars, en PvdA-of-erger-journaille met de moraal in pacht met tonnen zeezout tot ons te nemen..

‘Behold Coffeebar Opinion’ heeft het isolement van de mensheid in de kosmos als thema
En alsof de Duvel er mee speelt, wat zie ik op 21 maart in De Volkskrant, om je te bescheuren.

Een karikatuur van zichzelf…
Heel erg grappig…..!
Ik zat me ook te bescheuren bij het schrijven. Ook handig, als je jezelf zo lollig vindt, altijd wat te lachen met jezelf, hier haha, nu ook :-)
En niks ook zo lollig als de spontaniteit van die kleintjes, je ligt er ook continue van in de lach, mini-mensjes. Machtig mooi
Terwijl de boze mopperaars elkaar onder de blog van Jeroen Hetzler weer voor rotte vis uitmaken, dat ze nooit genoeg krijgen daar van zichzelf. Nou ja, nog 1 maandje en dan zijn we hier weg
Ik heb nog even wat kunstkenners geraadpleegd. Zij zijn er van overtuigd dat het werk van de Zeilmakers juist typische produkten zijn van de Homeland generatie, al zie je duidelijk de beïnvloeding met name in hun kleur en compositie van de milleniums waar zij in paradoxale zin trouwens weer direct in al hun kinderlijkheid tegelijk de volwassen en serieuze opvolgers van zijn.
Feitelijk is hun teruggrijpen op sterren en de al pril aanwezige fallussymbolen uiting van het feit dat ze zich krachtig verzetten tegen hun era, die gekenmerkt wordt door digitale mobiele technologie, psychologische software en monitoring, die elke vorm van ongepast entertainment onmogelijk maakt.
Het werk van de Zeilmakers roept verbazing en verwondering op en vooral de vraag hoe zij zich op zo jeugdige leeftijd reeds hebben weten te onttrekken aan ‘het dociele, brave, welopgevoede kind’ dat nu juist de homeland generatie kenmerkt.
Toch zullen ook zij zich in hun verdere werk zorgen moeten gaan maken over hun onschuld, hun gebrek aan risico-inschatting en emotionele fragiliteit. Aanzetten daarvan zijn al direct aanwijsbaar in met name de werken van Nienke 2014 ‘gender equality’, die haarscherp bijdraagt aan het maatschappelijke debat. Dit meesterwerk zou in het debat wel eens als kantelpunt kunnen gaan functioneren. Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat juist kunstenaars in hun expressie hier de ’toon gaan zetten’ en de bakens zullen verleggen.
Gerard, geniaal: een van de leukste reacties op mijn blogs tot nu toe :-)
Hahaha
Hahahahahaha!
Nou , je kunt zo aan de slag bij een of andere moreel superieure linksche courant als kunst recensent! :)
Overigens foto 4 doet mij denken aan windmolens van bloemetjes.
Die is ECHT briljant!
Groener krijg het niet: never, ever, nooit niet!
Nobel prize: kom der mar in!