File photo dated 24/11/10 of electricity pylons, as National Grid has unveiled plans to remove electricity pylons from the Lake District as part of a £2.8 billion power connection project. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Monday October 24, 2016. See PA story ENVIRONMENT Pylons. Photo credit should read: Andrew Milligan/PA Wire

In een vlaag van burgerlijk ongehoorzaamheid pleit de Duitse VNO/NCW (‘Deutscher Arbeitsgeber Verband’, DAV) voor de modernisering van fossiele brandstofcentrales en uitstel van de buitengebruikstelling van kerncentrales. Aldus een publicatie van Dr. Björn Peters (‘Ressortleiter Energiepolitik’, DAV) in de rubriek ‘Die Energiefrage’ op de website van de DAV.

Nee, het staat er niet met zoveel woorden! Maar tussen de regels door kan men dat er wèl degelijk in lezen. In het huidige Duitse politieke klimaat dient een dergelijke boodschap echter in omfloerste bewoordingen te worden gebracht ten einde hysterische reacties van groenbevlogenen te voorkomen.

Onder de titel, ‘Stromausfall nach Dunkelflaute?’ (‘Dunkelflaute’ = de winterperiode waarin er een tekort aan zon en wind is) schreef Peters:

Vor einigen Wochen geschah etwas im Stromsektor, das vielerorts in den Zeitungen aufgegriffen wurde: Während einer zehntägigen “Dunkelflaute” lieferten Solar- und Windkraftwerke so gut wie keinen Strom, während die Verbraucher ein Maximum an elektrischer Energie anforderten. Traditionelle Kern-, Kohle- und Gaskraftwerke übernahmen die Stromproduktion, ein Blackout blieb aber aus. Nur wenige Tage später fiel auch in der Provinz Südaustralien die Windkraft wegen einer Hitzewelle weitgehend aus, doch dort kam es zu flächendeckenden Stromausfällen. Was sind nun die Unterschiede zwischen den beiden Regionen und was lernen wir daraus?

In Duitsland ging alles net goed. Maar in Australië moesten grote groepen verbruikers van het net losgekoppeld worden en kwamen daarmee zonder stroom te zitten. Dat zou in de toekomst ook in Duitsland kunnen gebeuren als de Energiewende volgens plan wordt gerealiseerd en de tekorten niet door buurlanden kunnen worden aangezuiverd, wegens gebrek aan capaciteit aldaar. De Duitse kerncentrales zouden alle in 2022 dienen te zijn gesloten, maar de hoogspanningsleidingen die de stroom van Noord naar Zuid moeten brengen, zullen dan nog niet klaar zijn.

Peters:

Die Tatsache, dass wir im Januar 2017 während einer längeren Dunkelflaute noch genügend Reservekapazitäten abrufen konnten, um einen großflächigen Stromausfall zu umgehen, heißt nicht, dass wir dies auch noch im Winter 2023 tun könnten. Denn bis dahin läuft in Deutschland kein Kernkraftwerk mehr, viele Kohlekraftwerke werden so verschlissen sein, dass sie nicht mehr sicher betrieben werden können, und einige Gaskraftwerke werden wegen mangelnder Profitabilität demontiert sein.

Aldus Björn Peters.

Bron hier.

Zal het zover komen? Of zal het gezond verstand uiteindelijk zegevieren en zal de Energiewende geleidelijk worden teruggedraaid? Ik denk en hoop het laatste. Dat is ook goed voor Nederland, want het is niet in ons belang dat Duitsland als economische motor van de EU in de versukkeling raakt. Maar het zal niet de eerste keer zijn in de Duitse geschiedenis dat ideologische bevlogenheid – dit keer een minder kwaadaardige, maar toch erg schadelijke groene bevlogenheid – het land in ellende stort.

Zoals Pogo zei:

We have met the enemy and he is us.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.