Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei bij Bol.com

Screen Shot 2017-04-17 at 12.13.18De nieuwe gids voor een groenere wereld met stralende toekomst verschijnt 29 april, met de koele blik van Marcel Crok op het klimaat, en 3 hoofdstukken van mijn hand over een menselijker natuur en een zee vol vis in 2048.  Je kunt ‘m nu al bestellen bij Bol.com.

Op Interessante Tijden leg ik meer uit over de toedracht en samenstelling van ons Dreamteam.

Je kunt 2 mei bij de presentatie van ons boek aanwezig zijn in De Zwijger in Amsterdam, de Dolle Dinsdag voor de oude milieubeweging en de bevrijding van ons land van hun achterhaalde dogma’s. Kom ons versterken, want er komen nogal wat donkergroene Goedmenschen op af, wiens subsidiëring op de tocht komt wanneer ons boek momentum krijgt.

Screen Shot 2017-04-15 at 17.53.45Veruit de grappigste recensie van Ecomodernisme is al door Simon Rozendaal gegeven, en die hebben we dan ook voor in het boek op genomen:

Je geeft iets een ander etiket en niemand proeft dat het oude wijn in nieuwe zakken is

Er is niets nieuws onder de zon. Toen ik ‘The Closing Circle’ van Barry Commoner las uit 1972 over het milieudebat na de eerste Earth Day. Het lijkt een kopie van nu. Of van 1992, zoals Aaron Wildavsky het beschreef in But is it True. Voor sommige mensen biedt Ecomodernisme een vorm van tactical retreat: ze kunnen met ons boek nu zonder gezichtsverlies erkennen dat ze de plank mis sloegen.

Wat wel nieuw is: mensen als Simon Rozendaal waren naar eigen zeggen ‘roepende in de Woestijn’. En dan geven 7 mensen van vroege dertiger tot zestig-plusser nu ieder hun eigen antwoord op dat geroep vanuit de eigen expertise.

Wat mij betreft gaat het niet om een serie standpunten, maar een manier van denken waarbij bewijs, rede en logica je tot een standpunt leiden. In plaats van soms vrij fascistoïde ideologie (hoofdstuk 9 van mijn hand, hoofdstuk 13 van Marco Visscher en Ralf Bodelier, aiaiai…), dogma’s en miljoenensubsidie.

Door | 2017-04-17T12:42:31+00:00 17 april 2017|4 Reacties

4 Reacties

 1. Harry van den Berg 17 april 2017 om 13:10- Antwoorden

  € 19,99
  Gratis verzending vanaf € 20,00
  Humor!

 2. Sunshine 17 april 2017 om 13:58- Antwoorden

  Pakhuis de Zwijger is me net iets te ver van huis, maar ben benieuwd naar het boek.
  Wat mij betreft moet het hele huidige systeem nodig op de schop. Zolang economie bovenaan staat zal de natuur (zijn o.a. wij) altijd het onderspit delven.
  Het vreemde is dat mensen niet eens antwoord kunnen geven op mijn vraag waarom ‘wij’ moeten concurreren met China de US etc. Ze blaten na wat ze op school hebben geleerd.

  Er is niets zinnigers dan zelfvoorzienend te leven. Dat geldt voor ieder huishouden, ieder dorp, stad, provincie en land. Zelfvoorzienend maakt vrij en weinig kwetsbaar en spaart een heleboel rondzeulen met dingen die we zelf kunnen maken/verbouwen.
  Ben blij te horen dat het idee nu groter publiek lijkt te krijgen. Maar eigenlijk is dat ook niet vreemd omdat iedereen weet dat wat we nu doen onhoudbaar is, en we geen keuze hebben dingen anders aan te pakken.

  • David 17 april 2017 om 18:41- Antwoorden

   [Er is niets zinnigers dan zelfvoorzienend te leven.]
   Precies, wij bereiden hier al jaren ons eigen staal met hout van eigen bomen.
   Bakken onze eigen klinkers wederom met eigen bomen.
   Alleen ons vliegtuig wil maar niet van de grond komen…..

 3. David 17 april 2017 om 18:44- Antwoorden

  [er komen nogal wat donkergroene Goedmenschen op af]

  inderdaad, de discussie duidt daar al op……..

  https://dezwijger.nl/programma/de-ecomodernisten

Geef een reactie