Corset

Onder de middelpuntvliedende krachten binnen de EU, zoals de Brexit, het vluchtelingenvraagstuk en de Euro, behoren ook de CO2-reductiedoelstellingen te worden genoemd. Deze worden door het uittredende VK en Polen als een toenemend knellend korset ervaren. Beide landen proberen zich onder de eerder gemaakte afspraken uit te wurmen. Polen wordt hierin gesteund door zijn Visegrad-partners.

Onder de titel, ‘UK looking to renege on climate goals post-Brexit – reports’, rapporteerde Ian Clover voor ‘PV Magazine’:

The British government is assessing ways to scrap pledges made to hit 2020 clean energy targets without incurring any penalties, reports Bloomberg, in a first sign of the country reneging on mandatory environmental action made under EU membership.

The U.K.’s treasury and business department is seeking ways to scrap the country’s binding EU target of sourcing 15% of its energy from renewable sources by 2020, reports Bloomberg.

Citing an anonymous individual with knowledge of the matter, Bloomberg says that officials are hopeful that a post-Brexit Britain can avoid the fines and penalties associated with missing its EU target if they can find ways to abandon the goal – a goal that the country is unlikely to hit either way.

Fines could run into the tens of millions, and officials believe that rather than fall short and face the penalty, the far easier option for Brexit Britain is to take its foot off the clean energy accelerator, rather than press ahead with scaling up investment in wind and solar power.

If the U.K. is successful in wriggling out of its obligations, it would be another tangible sign that the country is increasingly out of step with the majority of mainland Europe. …

According to the National Grid, the U.K. will hit 15% renewable penetration no earlier than 2022 based on current projections. The wider 2030 goal agreed by the EU at the COP21 summit in Paris in 2015 is also in doubt from a British perspective, with the government official revealing that the country wishes to “avoid further constraints on its energy mix stemming from the EU”.

Lees verder hier.

Het VK was, net als Nederland, in het verleden een van de meest fervente voorstanders van een ambitieus Europese CO2-reductiebeleid. Daar komt nu de klad in. Het laaghangend fruit is geplukt en additionele inspanningen op dat terrein gaan hoe langer hoe meer pijn doen.

Vanwege hun grote afhankelijkheid van steenkool was er geen laaghangend fruit in Polen en andere Visegrad-landen te plukken. Zij hebben zich dan ook voortdurend tegen de aanscherping van het Europese CO2-reductiebeleid verzet. Daar is tot op heden weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Het is met de Europese mantel der liefde bedekt. Maar de laatste tijd zijn de breuklijnen duidelijker aan de oppervlakte gekomen.

Onder de titel, ‘Poland not agree with introduced EU climate norms: PM’ rapporteerde ‘Global Times’.

Poland doesn’t agree with the introduced European Union (EU) climate policy norms, Polish Prime Minister Beata Szydlo announced Wednesday.

“As for climate policy, our position is clear: we do not agree with the norms that have been introduced. We will be consistent in protesting and looking for new solutions,” Szydlo said.

She made the remarks at a press conference when asked about Poland’s strategy towards the EU climate directive, considering that the country’s power industry is based mainly on coal.

Szydlo referred to an amendment to the National Emission Ceilings Directive (NEC) that aimed at reducing emissions from industry, traffic, power plants and agriculture. National emission commitments concern the period after 2020, but targets after year 2030 are also set.

The prime minister added that the EU climate norms were not only a problem to the Polish economy but to the other central European countries as well. “We will protect our economy,” Szydlo said.

Asked about her statement that she was immune to “blackmail and pressure, which are also used in Brussels,” Szydlo explained that she was talking about a pressure in the EU, a good example of which were the climate solutions. She said that according to the treaties, the solidarity within the EU should be respected and interests of every country, not just the strongest ones, should be taken into consideration. …

Lees verder hier.

De Polen staan bekend als harde onderhandelaars, zeker wanneer het hun vitale (energie)belangen betreft. Het is dus weinig waarschijnlijk dat zij zullen inbinden. De Britse beleidswending en Poolse vastberadenheid (gesteund door de andere Visegrad-landen) zullen de druk op de cohesie van het Europese CO2-reductiebeleid verhogen.

Deze ontwikkelingen op het inter-Europese diplomatieke vlak, de groeiende twijfel binnen de wetenschap over het temperatuurverhogend effect van CO2, alsmede het uitblijven van statistisch significante opwarming sinds 1998 (de afgelopen maanden is de gemiddelde wereldtemperatuur met ongeveer 0,65 graden C gedaald!),

Spencer March_2017_v6-550x317

zouden de komende jaren wel eens tot het uiteenvallen van het Europese klimaatbeleid kunnen leiden. Daarmee zou de EU dan een voorbeeld nemen aan het klimaatbeleid van de regering Trump, en niet andersom.

Climategate.nl! Onthullend over nieuwsfeiten die nog niet hebben plaatsgevonden (grapje)!

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.