PenelopeandtheSuitors(1912)

Het klimaatbeleid doet denken aan het beroemde verhaal van Penelope, de echtgenote van Odysseus, die tijdens diens omzwervingen een aantal aanbidders van het lijf moest houden, die in de veronderstelling dat Odysseus nooit zou terugkeren, naar haar hand dongen. Hopend op de terugkeer van Odysseus, weigerde zij een nieuwe verbintenis te sluiten. Om aan de onstuimige aandrang van de minnaars te ontkomen, beweerde zij dat zij bezig was een lijkkleed te weven voor haar schoonvader Laërtes en geen keuze kon doen, vóórdat dit was voltooid. ’s Nachts trok zij echter wat zij overdag had afgewerkt weer uit.

Met de komst van de regering Trump is de ontrafeling van het klimaatbeleid begonnen, niet alleen binnen de VS, maar ook internationaal.

Onder de titel, ‘G7 energy ministers fail to agree statement on climate change because of ‘US reservations’ as Trump dismantles Obama’s ‘clean power plan,’ schreef Julian Robinson voor ‘MailOnline’.

G7 energy ministers have failed to agree a statement on climate change this afternoon because of ‘US reservations’, it has emerged.

Top officials from the Group of Seven industrial nations gathered in Rome, Italy today amid growing concerns over the US administration’s moves to unravel policies aimed at stalling global warming.

Environmental activists fear US President Donald Trump is dismantling Barack Obama’s Clean Power Plan, which aimed at reducing carbon pollution from power plants.

However, the US ‘reserved its position’ on the text about commitments made by G7 countries under the Paris accord, said Carlo Calenda, the Italian minister for economic development, who chaired the meeting in Rome.

The ministers’ agenda had called for discussion of energy security, policies to move away from coal, natural gas routes and supply, sustainable development of electricity sources, alternative fuel scenarios and energy access and investments in Africa.

Lacking unanimity, Italy, which currently presides the Group of Seven, decided against proposing the joint statement, Calenda said. …

In March, President Donald Trump signed an executive order rolling back some of the previous Democratic administration’s policies on carbon emissions and climate change.

Experts have said his plan, which eases emissions limits for coal-fired power plants and scraps more stringent vehicle pollution standards, almost guarantees that the US will fail to meet its commitments under the Paris Agreement.

Trump has also said he does not intend to honour promises made by the administration of his predecessor, Barack Obama, to provide financial aid under the Paris accord.

However, Trump’s team is also deeply divided on whether to withdraw from the pact, according to US media reports.

On March 30, the White House said a decision on whether to withdraw would be made ahead of the G7 summit in Italy in late May.

The Group of Seven, gathering the biggest western democracies, comprises Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United States.

Zie verder hier.

Een van de deelnemers aan deze conferentie was Fatih Birol, uitvoerend directeur van het ‘International Energy Agency’ (IEA) te Parijs en voordeurdeler van de OESO aldaar.

In het verleden was hij een krachtig propagandist van de opwarmingshysterie. Hij heeft een aantal jaren geleden in de media veel aandacht getrokken met zijn doemscenario’s. In 2015 bracht het IEA een rapport uit waarin werd gesteld dat toezeggingen die Europa en landen als de Verenigde Staten, Rusland, Mexico en China in petto hadden voor het nieuwe klimaatverdrag van Parijs, alsnog in een gevaarlijke temperatuurstijging op aarde van 2,6 graden C aan het eind van deze eeuw zouden resulteren.

Zonder veel verdergaand beloften is de veilige grens voor klimaatopwarming al in 2040 bereikt en stijgt de temperatuur aan het einde van de volgende eeuw (2200) door tot 3,5 graden. ‘Daarmee zeggen we gedag tegen de planeet zoal we hem eeuwenlang gezien hebben’, aldus Fatih Birol bij de presentatie van het rapport.

Het IEA heeft klimaat niet in zijn oorspronkelijke mandaat staan en beschikt evenmin over enige deskundigheid ter zake. Maar dat weerhoudt het er niet van om al kersenplukkend daarover paniekverhalen te verspreiden.

Zie hier.

De VS hebben een sterke positie binnen het IEA. Verwacht dat zij deze in de komende tijd zullen gebruiken om Fatih Birol terug te fluiten.

Climategate.nl! Onthult de nieuwsfeiten voordat zij hebben plaatsgevonden (grapje).

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.