De Britse industrie van zonnepanelen gaat moeilijke tijden tegemoet door het ineenzakken van de vraag als gevolg van vermindering van subsidies en nieuwe belastingheffingen. Het bevestigt maar weer eens het risico van investeringen in industrietakken die voor hun winstgevendheid afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Immers, indien de politieke wind uit een andere hoek gaat waaien, kan de subsidiestekker er zo maar uit getrokken worden.

Onder de titel, ‘Solar power crisis blamed on Tory Government as number of new installations plummets 80%’, schreef Ian Johnston voor ‘The Independent’:

The number of people putting solar panels on their homes is now at a six-year low.

The number of solar panels being installed in the UK has fallen by more than 80 per cent, according to an analysis of new figures in the latest sign that the industry is being strangled by government policies despite being one of the cheapest sources of electricity.

Noot HL: Dit is niet juist. Elektriciteit op basis van zonne-energie is véél duurder dan die op basis van bruinkool, steenkool olie, gas en kernenergie. Bovendien leveren zonnepanelen aanbodgestuurde stroom in plaats van vraaggestuurde stroom, waardoor er altijd back-up van traditionele elektriciteitscentrales nodig is. Ook is de EROEI van zonnepanelen belabberd laag.

The Solar Trade Association (STA), which produced the figures based on recently released government statistics, found the first three months of this year had seen a catastrophic collapse in the number of solar panels being put up following the withdrawal of virtually all subsidies, a stunning business rate hike of up to 800 per cent and the imposition of “red tape”.

Independent grafiek solar panels

No form of energy generation – renewable or fossil fuel – can currently be built without some form of subsidy and the STA stressed it was simply seeking a “level-playing field”.

Overall, there was an 81 per cent decline in new solar panel capacity compared to the average over 2016. …

And the number of people putting solar panels on their homes is now at a six-year low.

E.e.a. heeft tot noodkreten uit de sector geleid en geknars van tanden vanuit de milieubeweging. Maar de regering is niet van plan het beleid aan te passen.

Lees verder hier.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhierhierhier en hier.