Duits Waddeneiland Pellworm: verlaten proeftuin voor energieautarkie

Pellworm BMWi_SmartRegionPellworm_6_Anlagenuebersicht_III

Pellworm! Klinkt grappig! Ik had er nog nooit van gehoord. Totdat ik las dat dit kleine Duitse Waddeneiland, een van de tien armste gemeenten van Schleswig-Holstein, door E.on tot proeftuin van energie-autarkie was uitverkoren. Daar zou het bewijs worden geleverd dat een regio, ja heel Duitsland – dank zij elektriciteit uit wind-, zonne-energie en biogas – zelfvoorzienend zou kunnen worden op energiegebied. Maar het experiment mislukte en E.on heeft zich eruit terug getrokken.

Onder de titel, ‘Einmal Energiewende und zurück’, rapporteerde Birger Nicolai in ‘Die Welt’ over het project. Ik pik enkele krenten uit zijn verslag.

Damals hatte der E.on-Ableger ein aufsehenerregendes Energievorhaben auf der Insel gestartet. Es sollte zeigen, dass sich die rund 1200 Bewohner komplett allein mit Energie aus Windkraft, Sonnenkollektoren und Biogas versorgen können. Dieses Autarkieversprechen wurde durch allerlei Prominenz aus Wirtschaft und Politik flankiert. Schließlich ist ganz Deutschland auf der Suche nach Erfolgen in Sachen Energiewende. Und da wäre es doch toll, die Energie aus erneuerbarer Stromerzeugung, die es im Norden der Republik im Überfluss gibt, über das ganze Land zu verteilen.

Davor jedoch muss das große Problem der Speicher gelöst werden. Denn weil der Strom nicht nur dann verbraucht wird, wenn sich die Windräder drehen, müssen riesige Speicher entwickelt werden, um eine gleichmäßige Energieversorgung sicherzustellen. Wie unter dem Brennglas sollte Pellworm den Beweis dafür antreten, dass das gelingen kann.

Die Insulaner waren damals stolz auf das Projekt. Es gab eine nie gekannte Aufbruchstimmung. Pellworm als Blaupause für ganz Deutschland, vielleicht sogar für die ganze Welt. Das klang gut.

Zu gut, wie sie heute wissen. Das Ziel der Autarkie wurde verfehlt. E.on hat das Projekt abgeschlossen und wird bald weiterziehen. Zurück bleibt eine Insel, der große Hoffnungen und Versprechungen gemacht wurden, die sich ganz und gar nicht erfüllt haben. Für die Pellwormer stehen schwere Zeiten an.

Der Knackpunkt des Projekts, die Selbstversorgung Pellworms mit Energie, wird in dem kürzlich veröffentlichten Ergebnispapier nur nebenbei erwähnt: “So können 97 Prozent des Verbrauchs auf Pellworm aus vor Ort erzeugter erneuerbarer Energie gedeckt werden”, heißt es dort. Diese Zahl zeigt das Dilemma der Energiewende: Pellworm erzeugt mit dem Bürgerwindpark, der Biogasanlage und der Fotovoltaikanlage dreimal so viel Energie, wie die Inselbewohner selbst verbrauchen – Tendenz steigend. Größte Energieabnehmer sind das Schwimmbad und die Landwirtschaftsbetriebe. Die teuren Batteriespeicher sollten nun zusammen mit den dezentralen Speichern in den Haushalten erreichen, dass dieser gewaltige Energieüberschuss an 365 Tagen im Jahr zur Selbstversorgung ausreicht.

Genau das aber funktioniert nicht: An jedem Tag bleiben auf Pellworm rein rechnerisch für 43 Minuten die Lichter aus oder die Melkmaschinen stehen. Um auch diese letzten drei Prozent der Vollversorgung zu erreichen, müsste die Zahl der Batterien vervielfacht werden. Dafür wären viele zusätzliche Millionen Euro nötig. Dabei besagt der Bericht schon für die jetzige Ausstattung, dass “derzeit keines der Modelle die Investitionskosten der Großspeicher deckt”. Die Stillstände der Anlage – weil ein Sensor kaputt oder die Klimaanlage ausgefallen war – sind dabei noch gar nicht eingerechnet.

Er is zo’n tien miljoen in het project gestoken.

Was die Pellwormer am meisten schmerzt, ist die Tatsache, dass mit dem vielen Geld kein einziger Arbeitsplatz auf der wirtschaftlich darbenden Insel entstanden ist. Die Handwerksarbeit wurde an Betriebe auf dem Festland vergeben. Die Softwareentwicklung und Auswertung der Messdaten übernahmen beteiligte Projektpartner etwa an der Universität in Aachen oder im Fraunhofer-Institut. Für die Pellwormer hat sich der Auftrieb nicht ausgezahlt. Die Installationen in ihren Häusern, die Stromspeicher und die Stromzähler, sind inzwischen wieder abgebaut worden.

Lees verder hier.

Op Pellworm vond een miniEnergiewende plaats, die mislukte. Dat experiment leverde waardevolle ervaring op voor de heel Duitsland omvattende Energiewende. Zullen de Duitsers daar de juiste lessen uit trekken? Ik ben er niet gerust op. Ik denk dat er jaarlijks nog vele tientallen miljarden in een bodemloze put zullen verdwijnen voordat men op zijn schreden terugkeert. Geen enkel land heeft het Duitse voorbeeld gevolgd. Nou ja … Nederland heeft tot een Energiewende ‘light’ besloten – ondanks de rampzalige praktijkervaringen in ons buurland. Hoe onverstandig kun je zijn?

In tegenstelling tot VNO/NCW is de weerstand van de Duitse werkgevers (Deutscher Arbeitsgeber Verband) tegen de Energiewende groeiende. Er is zelfs een speciale directeur aangesteld om de activiteiten terzake te coördineren: Björn Peters.

Aan de aankondiging van zijn aanstelling ontleen ik het volgende:

Dr. Peters wird die Positionen des Deutschen Arbeitgeber Verbands im Bereich der Energiepolitik schärfen, die Aktivitäten im Verband hierzu koordinieren und den energiepolitischen Positionen des Verbands ein Gesicht verleihen. Es wird in den nächsten Monaten darauf ankommen, die Effekte steigender Energiekosten aus Sicht der Wirtschaft herauszuarbeiten und in die politische Debatte einzubringen.

Zou zich daarmee dan toch de Wende van de Wende aankondigen?

Voor mijn eerdere …..

Door |2017-05-09T12:58:35+00:0010 mei 2017|36 Reacties

36
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
14 Reacties
21 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
17 Auteur reacties
HetzlerBoelsHans LabohmHans Errenhenkie Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Boels
Gast
Boels
Offline

En nu de werkgever bobo’s en de groene brigade even naar Spellworm laten afreizen wink
Hier een brochure van de Smart Region Spellworm:
http://www.smartregion-pellworm.de/fileadmin/smartregion/user_upload/PDF/SmartRegion_Pellworm_Ergebnisse.pdf

Rijp voor virtuele pek en veren.

Leen
Gast
Leen
Offline

Vanochtend op NOS.nl: “Volgens het rapport Toekomst Waddenzee loopt het natuurgebied nog voor het eind van deze eeuw kans op grootschalige verdrinking. De delfstofwinning in het Waddengebied zorgt ervoor dat de bodem sneller zakt dan normaal. Volgens de onderzoekers is te weinig rekening gehouden met de langetermijneffecten van gasboringen, zelfs al zijn ze inmiddels stopgezet. Alleen onder optelling van de meest optimistische scenario’s voor zeespiegelstijging, sedimentatie en bodemdaling kan verdrinking worden voorkomen en de Waddenzee ook op lange termijn behouden… Lees verder »

Guus Derksen
Gast
Guus Derksen
Offline

Eerder waren er al eilanden waar ze het ook probeerden:
Helgoland primitief ergens in de jaren 90, Tasmanië, Hierro; zie

of

David
Gast
David
Offline

Wat een droefenis. En dat is nog maar een eiland met een paar agrariërs. Geen transport (dat komt per boot met dieselmotoren) geen (staal, chemie..) industrie, geen steenbakkerijen….En het meest onthutsende: er wordt geen enkele lering uit getrokken.
Het struikelblok is de energie opslag. Energietransitie = voorraadtransitie. Zonder massa opslag van stroom geen transitie.

dwk
Gast
dwk
Offline

Nooit van klimaatgeneraal Middendorp gehoord zeker?
Hijzelf heeft overigens erg makkelijk praten want het NL leger geen centen meer om peut te kopen. No peut, no uitstoot!

Wat een totaal gestoorde wereld leven we in! Als je dit allemaal zou vertellen aan zo’n bleekneusje die rond deze tijd in ’45 de smaak van die rauwe tulpenbollen nog stond weg te spoelen: … gekkenhuis!

Anton Smit
Gast
Anton Smit
Offline

Waarom lezen we hierover niets in de traditionele media? Climategate heeft z’n bestaansrecht andermaal bewezen. Erg leerzaam. Dank..!

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Opmerkelijk en leerzaam bewijs dit experiment. Zelfs in zo’n relatief primitieve maatschappij lukt het al niet. Dit vormt het bewijs dat het zeker niet zal lukken in onze moderne complexe maatschappij. Zie verder de figuur over EROI (energy return on energy invested) http://theenergycollective.com/barrybrook/471651/catch-22-energy-storage

Ronel
Gast
Ronel
Offline

Waarom dit soort experimenten mislukt wordt weer even pijnlijk duidelijk gemaakt door het gloednieuwe windpark Gemini. Totaal 150 turbines met een geïnstalleerd vermogen van 600mW. Op dit moment een output van 40mW…..
Ik hoor het de Bobo van van Oord nog zeggen; “het waait hier altijd!”… ja, dat wel, maar niet altijd hard genoeg.
http://livemegawatt.com/gemini

Frans Dijkstra
Gast
Frans Dijkstra
Offline

Zijn ze op Ameland ook niet zoiets van plan? Het Deense eiland Fyn beweert ook klimaatneutraal te willen zijn, met veel halleluja in groene kringen. Op een eiland kun je met weinig autokilometers uit de voeten. Dat kan betaalbaar met 2e hands Opel Ampera’s. Stroom haal je uit zonnecellen en windmolens. Als zon/wind het niet doen koop je zgn. groene stroom van de wal. Verwarmen kan zonder gas. Kost stroom maar het kan. Het is allemaal mogelijk als grijze energie… Lees verder »

bart
Gast
bart
Offline

geniale rypke en andere intelligenten…partij tegen de windmolens: Don Quichote… weer er n partij erbij?….de enige die zinvol beter is voor het volk dan welke ook….wie helpt me?..bart.

Anton Smit
Gast
Anton Smit
Offline

Ik noemde dit artikel bij een kennis die zich voor het onderwerp interesseert. Die kwam met het Deense eiland Samsø (pakweg twee keer zoveel inwoners als Pellworm) waar de alternatieve “energietransitie” wel geslaagd zou zijn. Hans Labohm weet meer?

henkie
Gast
henkie
Offline

Het is natuurlijk duidelijk dat windmolens nooit een stabiele basis kunnen zijn voor een elektriciteitsnet gebaseerd op zekerheid van aanbod 24/7/365. En toch worden er alsmaar meer molens geplaatst, nu zelfs voor kWh prijzen die met kool, gas en nucleair kunnen concurreren. Hoe is dit mogelijk? Omdat kool, gas en nucleair afgerekend worden op geleverde kWhs, en windmolens op kWhs die ze zouden kunnen leveren,als daar de infrastructuur (kabels) voor geweest zou zijn. En kool, gas en nucleair uit de… Lees verder »

Hans Erren
Gast
Hans Erren
Offline

In de film the Uncertainty has Settled wordt duidelijk gemaakt hoe de energiepolitiek een desastreus effect heeft op de voedsellandbouw. Duitsland is een voedselimporteur geworden omdat de gewassen in de biobrandstof verstookt worden, dit is niet opschaalbaar en ook niet duurzaam, en kost een mega areaal aan perfect landbouwgebied, het gevolg is dat elders oerwouden gekapt moeten worden.

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

@Ronel Deze is ook een aardige http://energieopwek.nl/
Sinds 1 januari tot nu is de gemiddelde prestatie van wind + zon 1,9% van het NL-energiegebruik. Als we € 73 miljard verder zijn, is dit 3% van het totaal en 24% van alleen de stroomproductie. Dit schiet lekker op als men 16% totaal in 2023 wil halen. Als ik dan denk aan de slotceremonie van Parijs dan zie ik het vrolijke orkest aan boord van de bijna gezonken Titanic voor me.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK