Sietske Veenman over klimaatbeleid in de toekomst bij KIVI

Sietske2

Bijgaand bericht ontving ik van Arnold Fellendans, lid van het Netwerk Toekomstverkenningen (NTV).

Wil je dit bericht doorgeven aan mogelijk geïnteresseerden: er is nog plaats aanstaande vrijdag in Den Haag, KIVI gebouw, 15.00 uur, Prinsessegracht 23. Aanmelden onder vermelding van mijn naam Arnold Fellendans (lid van het Netwerk Toekomstverkenningen) via ntv@stt.nl

De spreekster toont interesse in afwijkende meningen over het klimaat. Voor haar is de ‘science not settled’.

Vriendelijke groet,

Arnold Fellendans

– – –

From: NTV

Sent: Monday, May 15, 2017 12:41 PM

To: NTV

Subject: Reminder NTV-bijeenkomst 19 mei a.s.

Geachte NTV-deelnemers,

Graag stuur ik u hierbij nog een reminder voor de bijeenkomst van aanstaande vrijdagmiddag 19 mei over Klimaatbeleid in de toekomst. Opgeven kan nog via ntv@stt.nl

Misschien wel het belangrijkste onderwerp van onze huidige tijd is het klimaat in brede zin. Bijvoorbeeld hoe we de dreigende klimaatsverandering tegen kunnen gaan, welke transformaties er in ons huidige sociale en institutionele systeem nodig zijn en welke er gaande zijn op het terrein van adaptatie, energie, technologie. Het zijn urgente kwesties voor zowel burgers, bedrijven als politici, en een uitermate interessant onderwerp voor toekomstonderzoekers vanwege het lange termijn aspect.

Sietske Veenman is universitair docent aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar toekomsten en lange termijn onzekerheid in het milieubeleid, zowel vanuit de overheid als vanuit de markt en de civil society. Sietske was een van de auteurs van het WRR-rapport ‘Uit zicht – toekomstverkennen met beleid’ (2010). Momenteel werkt Sietske aan verschillende onderzoeken in het genoemde veld, met name over framing futures (zie bijvoorbeeld http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016328715300616) en hoe verschillende groeperingen, ook in de politiek, denken over en omgaan met klimaatbeleid-gebonden onderwerpen in de context van een onzekere toekomst. Sietske heeft in het verleden ook bijgedragen aan het Anticipation-project van de Unesco (http://www.projectanticipation.org/) en gaat ook dit jaar er weer heen.

Plaats: Grote Zaal KIVI, Prinsessegracht 23, Den Haag
Datum: vrijdag 19 mei 2017
Tijd: 15.00-17.00 (na afloop is een borrel)

Inschrijven voor deze bijeenkomst kan door een berichtje te sturen naar ntv@stt.nl

Met vriendelijke groet,

Patrick van der Duin
Voorzitter NTV

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)
tel. 070-3029830
Bezoekadres: Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Postadres: Postbus 30424, 2500 GK Den Haag
Aanmelden voor de nieuwsbrief van STT kan op de website: www.stt.nl

 

Door | 2017-05-16T17:09:09+00:00 16 mei 2017|11 Reacties

11 Reacties

 1. Scheffer 16 mei 2017 om 16:14- Antwoorden

  KIVI, focus vooral op de effectiviteit van “duurzaamheid”, op de EROEI en op de energiedichtheid van energie typen. Overgrote deel van zgn. duurzaam politiek beleid is niet effectief, zowel niet voor het klimaat als het milieu. Betrek Thorium-MSR in het oplossingsdenken en verval niet in de politiek-dogmatisch gedreven pseudo-wetenschappelijke discussie over CO2-“vervuiling”.

 2. Max van de Stadt 16 mei 2017 om 16:46- Antwoorden

  Deze brief aan het KIVI gaat er van uit dat AGW bewezen is en dus een vast uitgangspunt. Zo’n bijeenkomst wil ik niet bijwonen.

  Max

  • Andre Bijkerk 16 mei 2017 om 17:40- Antwoorden

   Maar eh..
   De spreekster toont interesse in afwijkende meningen over het klimaat. Voor haar is de science not settled.

   Elke opening is er één. Ik heb me aangemeld.

 3. Hetzler 16 mei 2017 om 17:47- Antwoorden

  Ik vind het bedenkelijk telkens te lezen of te horen over dreigende klimaatverandering met alle connotaties van dien (het is onze schuld; uniek in de geschiedenis; komt door het kapitalisme; komt door fossiele brandstoffen; en bovenal: altijd rampzalig). Kan men nu nooit eens het gezonde verstand gebruiken en de ketenen van het groepsdenken afwerpen? Er is geen bewijs voor de AGW-hypothese, integendeel. Er is geen bewijs voor toename van rampzalige weersextremen, integendeel. Er is geen bewijs voor versnelde zeespiegelstijging, integendeel. De lijst is lang. Waar komt die aan suïcide grenzende drang toch vandaan? Een ding is zeker dat je met bluf nog geen bewijs levert. Ik vrees dat bluf, tezamen met het onwetenschappelijke autoriteitsargument van de 97% consensus, het belangrijkste argument. Zie hoe deze bluffer geen antwoord kan geven op de kernvraag die hem wordt gesteld.
  http://climategate.nl/2017/03/07/66716/

 4. Hans Labohm 16 mei 2017 om 17:54- Antwoorden

  Wegens technische moeilijkheden namens Jeroen Hetzler.
  Ik vind het bedenkelijk telkens te lezen of te horen over dreigende klimaatverandering met alle connotaties van dien (het is onze schuld; uniek in de geschiedenis; komt door het kapitalisme; komt door fossiele brandstoffen; en bovenal: altijd rampzalig). Kan men nu nooit eens het gezonde verstand gebruiken en de ketenen van het groepsdenken afwerpen? Er is geen bewijs voor de AGW-hypothese, integendeel. Er is geen bewijs voor toename van rampzalige weersextremen, integendeel. Er is geen bewijs voor versnelde zeespiegelstijging, integendeel. De lijst is lang. Waar komt die aan suïcide grenzende drang toch vandaan? Een ding is zeker dat je met bluf nog geen bewijs levert. Ik vrees dat bluf, tezamen met het onwetenschappelijke autoriteitsargument van de 97% consensus, het belangrijkste argument. Zie hoe deze bluffer geen antwoord kan geven op de kernvraag die hem wordt gesteld.

  http://climategate.nl/2017/03/07/66716/

 5. C.W. Schoneveld 16 mei 2017 om 20:36- Antwoorden

  Jeroen Hetzler
  Grammaticaal schrijft u iets anders dan u bedoelt.U geeft iedere keer aan dat er het “tegendeel” van “geen bewijs” aanwezig is !!

  • bart 16 mei 2017 om 23:17- Antwoorden

   als we maar begrijpen wat er bedoeld wordt. Dat is t belangrijkste … maar bedankt voor de taalscherpte … ik moest t ook nog 3x herlezen… btje t probleem van de dubbele ontkenning … altijd lastig … zoals feyenoord thuis … welterusten.

 6. bart 16 mei 2017 om 23:26- Antwoorden

  met nog 1 vraagje voor t slapen gaan….wie betaalt uiteindelijk de borrel aan t eind van de dag…..wijn uit eigen (subsidie)glas?….benieuwd!

  • Hans Labohm 16 mei 2017 om 23:29- Antwoorden

   Bart,
   Ik ben ook lid van het Netwerk Toekomstverkenningen. De leden betalen contributie. De borrel wordt door de leden betaald.

 7. bart 16 mei 2017 om 23:51- Antwoorden

  jou geloof ik hans…nu kan ik gerust slapen..

 8. bart 16 mei 2017 om 23:58- Antwoorden

  en sorry….in mn slaperigheid vergat ik je nog te zeggen: bedankt!

Geef een reactie