Na de koele ontvangst in het Witte Huis heeft Bondskanselier Angela Merkel nu opnieuw een afwijzing moeten incasseren van Donald Trump, die ondanks massale druk van zijn G7-collega’s weigerde zich te committeren aan de klimaatovereenkomst van Parijs. Dit deed denken aan de beroemde uitspraak over Margaret Thatcher, die vaak in haar kabinet een soortgelijke positie innam: ‘The majority of one.’

Merkel noemde de discussie daarover ‘sehr unzufriedenstellend’.

Zie hier (vanaf 1 minuut).

Trump heeft echter nog geen definitieve beslissing genomen. Hij houdt de spanning er nog een beetje in. Maar …

Onder de titel, ‘Trump tells confidants U.S. will quit Paris climate deal’, schreven Jonathan Swan en Amy Harder voor Axios:

President Trump has privately told multiple people, including EPA Administrator Scott Pruitt, that he plans to leave the Paris agreement on climate change, according to three sources with direct knowledge.

Publicly, Trump’s position is that he has not made up his mind and when we asked the White House about these private comments, Director of Strategic Communications Hope Hicks said, “I think his tweet was clear. He will make a decision this week.” …

Although Trump made it clear during the campaign and in multiple conversations before his overseas trip that he favored withdrawal, he has been known to abruptly change his mind — and often floats notions to gauge the reaction of friends and aides. On the trip, he spent many hours with Ivanka Trump and Jared Kushner, powerful advisers who back the deal.

De nieuwe directeur van de ‘Environmental Protection Agency’, Scott Pruitt, een fervent klimaatscepticus, heeft van het Witte Huis het verzoek gekregen niet publiekelijk te lobbyen voor uittreding uit ‘Parijs’. Kennelijk wil Trump zich hiermee persoonlijk profileren en niet de indruk wekken dat hij aan de leiband van zijn medewerkers loopt.

Juridisch-technisch zitten er overigens nogal wat haken en ogen aan uittreding. Er zijn theoretisch drie opties.

Trump could announce he is pulling the U.S. from the deal, which would trigger a withdrawal process that wouldn’t conclude until November 2020 at the earliest. Under the deal’s terms, any country can’t send notice of its intent to withdraw until three years after the deal entered into force, which was Nov. 4, 2016. The actual process of withdrawal would then take one year. In this time, it’s feasible Trump could change his mind, the administration source said.

Trump could declare that the Paris deal is actually a legal treaty that requires Senate approval. Such a vote would fail, and then Trump would have Senate backing to not abide by the deal, which he deems a treaty. …

Trump could withdraw the U.S. from the treaty that underpins the Paris deal, which is called the United Nations Framework Convention on Climate Change. This would be the most extreme option because it would take the U.S. out of all global climate diplomacy. This process would take just one year.

Lees verder hier.

Al deze opties kosten tijd. Ondertussen zullen de pleitbezorgers van ‘Parijs’ zich luidruchtig blijven roeren. De aarde warmt niet of nauwelijks op (de laatste tien maanden daalde de temperatuur zelfs met een halve graad C – maar, toegegeven, die periode is te kort om er vèrgaande conclusies aan te verbinden). Maar verwacht een stijging van de temperatuur van het klimaatdebat, al was het alleen maar omdat Amerikaanse uittreding uit ‘Parijs’ een aanslag betekent op het verdienmodel van de talloze organisaties die op de bres staan voor het ‘redden van onze planeet’.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.