Omroepwest complot Knipsel

Op de website van OmroepWest.nl verscheen een opvallend bericht.

VVD Zuid-Holland: ‘Klimaatverandering is complottheorie’

DEN HAAG – Volgens VVD-Statenlid Frits Paymans wordt klimaatverandering niet veroorzaakt door de mens. De wetenschappers die het tegendeel beweren zijn in zijn ogen niet te vertrouwen. ‘Net zoals in alle andere complottheorieën kan dat georkestreerd zijn,’ vertelt Paymans.

Hij is van mening dat multinationals achter het complot zitten. ‘Shell en Heineken zijn voor niets aan het vergroenen, want dat is waar de subsidies te halen zijn.’

Paymans is niet de enige bij de VVD die hier zo over denkt. Ook fractievoorzitter Tiemen Brill sluit een klimaatcomplot niet uit. ‘Dat zou zomaar eens kunnen,’ stelt hij. ‘Er zijn signalen die die kant op wijzen.’ Ook hij is van mening dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is waaruit zou blijken dat klimaatverandering door de mens te beïnvloeden is.

Duurzame projecten

De provincie heeft de ambitie om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met twintig procent terug te brengen. Zo geeft Zuid-Holland elk jaar miljoenen uit aan duurzame projecten, zoals het bouwen van windmolens. Weggegooid geld vindt Paymans: ‘Het is hard nodig als onderzoek laat zien dat het [de klimaatverandering] zo is en dat is nog niet aangetoond.’ Gek genoeg maakt de VVD zelf deel uit van het provinciebestuur die dit beleid uitvoert.

Paymans liet woensdag, tijdens een vergadering van de provincie, al duidelijk zijn ongenoegen horen over de duurzaamheidsambities van Gedeputeerde Staten. ‘Een dissonant die we bijna bij iedere nota hebben is dat ook hier weer eerst de klimaatbeker moet worden leeg gedronken.’ Hiermee wil hij zeggen dat het klimaat niet in elk beleidsstuk hoeft terug te komen.

Oorzaak

Fractievoorzitter Brill staat nog wel achter het beleid van het provinciebestuur. ‘Zolang je niet zeker weet wat de oorzaak is van de opwarming van de aarde moet je deze lijn volgen,’ vindt hij, ‘maar als het anders blijkt te zitten dan moet je het beleid ook aanpassen.’

Lees verder hier.

Beluister ook de audio waarin de interviewer Frits Paymans op nogal suggestieve wijze ondervraagt.

Zonder even te controleren op het wel juist was, heeft ook Trouw het bericht overgenomen. Zie hier.

Ja zo gaan die dingen. Nepnieuws verspreidt zich razendsnel.

Maar ik kon mij niet voorstellen dat dit artikel recht deed aan de opvattingen van Frits Paymans. Even navragen dus.

Antwoord Frits Paymans:

Dank voor je reactie.

Misschien begrijp je dat de vergelijking die gemaakt is met een complot volstrekt uit zijn verband is geciteerd. Ik heb die term gebruikt in de zin van ‘als je de blokkade tegen een beschaafde klimaatdiscussie analyseert, zou je dat met een complot kunnen vergelijken’.

Voorts meld ik dat het klimaat verandert, de aarde opwarmt (heel langzaam) en dat we meer geld moeten besteden aan degelijk wetenschappelijk onderzoek om de waarheid te achterhalen.

En ja, ook ik zal meewerken aan de democratisch tot stand gekomen besluiten. Maar kritisch blijven op alle ontwikkelingen is de taak van een volksvertegenwoordiger. Bij in verhouding mini uitgaven moet alles eerst tot in detail en tot op de bodem worden uitgezocht, bij miljarden investeringen en belastingen zou ik dat niet mogen vragen?

Voor 0,35% aandeel van Nederland in de mondiale emissies voor 0.000045 °C graad minder opwarming, voor 200 miljard aan gemeenschapsgeld voel ik mij gelegitimeerd de discussie gaande te houden.

Aldus Frits Paymans.

Maar toch was hiermee de knuppel in het hoenderhok geworpen. Zie de reactie van partijgenoten van Frits Paymans hier.

Frits Paymans is voormalig verkeersvlieger. Het valt mij op dat piloten, die in hun opleiding een behoorlijke portie meteorologie hebben meegekregen, vaak kritisch staan tegenover de menselijke broeikashypothese.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.