En toen was er sneeuw … ja heel veel sneeuw

Ap11Bernice Notenboom bezocht onlangs Spitsbergen met een groep CEO’s om hen bewust te maken van de gevolgen van de verschrikkelijke opwarming. En de NOS schonk er uitgebreid aandacht aan. Ab Cloosterman en zijn echtgenote bezochten onlangs de Noordkaap. Zij beleefden uitzonderlijke kou … en er was in geen velden of wegen een cameraploeg te bekennen.

Een verslag van Ap Cloosterman.

Het klimaat wordt bepaald door omgevingsomstandigheden wat betreft temperatuur, windsnelheid en neerslag. Meteorologische instituten hanteren een periode van 30 jaar om gemiddelden te berekenen. (Grote) afwijkingen gedurende een korte periode komen hierdoor nauwelijks in beeld. Toch is het interessant om dergelijke afwijkingen eens nader te belichten.

In het volgende reisverslag geef ik u hiervan bericht.

Vanaf maandag 22 mei 2017 hebben mijn vrouw en ik een OAD-busreis gemaakt naar de Noordkaap, Lapland en de Lofoten. In Kiel werd ingescheept op de Stena Line voor de nachtelijke overtocht naar Göteborg in Zweden. Vanuit Stockholm vond er een tweede nachtelijke overvaart plaats naar Turku in Finland. Via Helsinki volgden we de E75 naar het noorden van Finland en zijn overgestoken naar Noorwegen.  Op maandag 29 mei 2017 bereikten we het plaatsje Honningsvåg. Van daaruit zouden we ’s avonds om 21 uur de 30 km lange bustocht gaan maken naar de Noordkaap. Het weer was slecht: storm en sneeuw.

Om 18 uur kregen we het bericht, dat de tocht naar de Noordkaap was afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Zie webcam beeldopname:

Ap1

Om 20 uur kwam er een reddingsploeg in actie om gestrande inzittenden van campers en personenauto’s, die op de Noordkaap waren ingesneeuwd, te evacueren.

De volgende ochtend (dinsdag 30 mei 2017) kregen we toestemming om met de bus in de richting van de Noordkaap te gaan. Na 10 km zouden we ons moeten invoegen bij een konvooi, waarbij een kolossale sneeuwschuiver voorop zou rijden om de weg enigszins sneeuwvrij te maken. Op het verzamelpunt stonden reeds zo’n 30 campers in de rij.

Alle campers werden teruggestuurd omdat ze niet over winterbanden beschikten. Onze bus werd v.w.b. de winterbanden goedgekeurd en wij konden als eerste achter de sneeuwschuiver aanrijden. Daarna nog slechts enkele auto’s.

De sneeuwschuiver wierp een enorme wolk sneeuw van de weg.  Zie onderstaande foto, die vanuit de bus is genomen:

Ap2
Sneeuwvrij ziet het er zo uit:

Ap3Op de Noordkaap aangekomen waren wij vrijwel de enige bezoekers, waar het normaal stampvol van de toeristen is.
Ap4De gemiddelde temperatuur op de Noordkaap ligt voor de maand mei op 7 ⁰C en voor de maand juni op 12 ⁰C.  Vandaag lag dat duidelijk anders en dat kreeg ik ook te horen van een medewerkster van de informatie balie. Zij had een dergelijke overlast van sneeuw in de periode eind mei/begin juni nog nooit meegemaakt.

Na 12 dagen (11 juni 2017) is de situatie licht verbeterd, maar heeft nog niet het normale niveau bereikt.

Vanuit de Noordkaap werden we in konvooi, achter de grote sneeuwschuiver aanrijdend, teruggebracht naar het verzamelpunt en van daar uit zijn we vertrokken naar Starslett, een plaats zo’n 400 km ten zuidwesten van de Noordkaap. We reden door een spierwit landschap en onderweg werden we blootgesteld aan forse sneeuwstormen.

We weten dat de gemiddelde temperatuur van de Aarde in de afgelopen 18 tot 20 jaar niet is toegenomen, maar voor mij had er hier best sprake moge zijn van een lichte opwarming. De rit is veilig verlopen, dankzij de zeer kundige chauffeuse mevrouw Riek Rensen: een superkanjer.

Riek Rensen: een kanjer van een chauffeuse.

Ap8
Bij aankomst in het hotel in Starslett wachtte ons een tweede koude verrassing. Het hotel was praktisch geheel ingesneeuwd. De hoteleigenaar vertelde desgevraagd: “Dit heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt. Soms sneeuwt het nog wel eens begin juni, maar die sneeuw blijft nooit lang liggen. Dit is extreem”.

Ap9

Ap10

Een derde koude verrassing overkwam ons op zondag 4 juni 2017, toen we de poolcirkel op 64⁰ en 29′ NBr passeerden. In april van dit jaar lag er enorm veel sneeuw. Voor de ingang van het Poolcirkel Museum lag een 4 meter hoge muur van sneeuw. Dit was nog nooit voorgekomen. Ook nu, begin juni, lag er nog veel sneeuw. Niet normaal!

Tot slot
Vanaf het begin van de industriële revolutie (1850) is de temperatuur van de Aarde toegenomen met 1,2 ⁰C. De invloed van CO2 was hierbij slechts 0,23 ⁰C. De hoeveelheid infrarood straling, die de Aarde uitzendt en welke wordt geabsorbeerd door CO2 is beperkt en wordt door het huidige gehalte aan CO2 (= 400 ppm = 0,04%) reeds geheel ingevangen. Een toename van het CO2 gehalte heeft dus geen of nauwelijks effect op de opwarming.

Zolang de Aarde bestaat zijn er klimaatwisselingen geweest, die in het verleden altijd door natuurlijke oorzaken zijn aangestuurd. Het is sowieso al de vraag of de mens in staat is om het klimaat te beheersen.

De klimaatverandering, waar veel mensen zich zorgen over maken betreffen vooral regionale verschillen. Uit bovenstaand artikel moge dit blijken. De overheid dient zich hiervan bewust te zijn en maatregelen te nemen tegen de mogelijke gevolgen hiervan. De geldverslindende maatregelen om CO2-emissies tegen te gaan zijn nutteloos.

Onderzoek en implementatie op het gebied van duurzame energie is een goede zaak en wel op grond van het feit dat fossiele brandstoffen eens zullen opraken en we moeten af zien te geraken van onbetrouwbare leveranciers.

Het wordt tijd, dat de overheid serieus kennis neemt van de alternatieven op het gebied van klimaatverandering. Zolang dit niet het geval is, citeer ik hierbij de boodschap van Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig:
Het universum en de menselijke domheid.
Van het universum weet ik het niet zeker.

Door |2017-10-06T16:51:07+00:0014 juni 2017|37 Reacties

37 Comments

 1. Harry van den Berg 14 juni 2017 om 08:15 - Antwoorden

  U begrijpt het verkeerd: 3 dagen 30 graden in juni hier is “klimaatverandering”, uw sneeuwavontuur is “weer”

 2. Jacques Hagoort 14 juni 2017 om 08:50 - Antwoorden

  Kan de heer Cloosterman uitleggen waarom volgens hem “De invloed van CO2 was hierbij slechts 0,23 ⁰C.” ?
  Veel dank.

 3. Bart Vreeken 14 juni 2017 om 09:11 - Antwoorden

  Wat jammer dat de vakantie zo tegenviel!
  Volgende keer toch maar voor een zonzekere bestemming kiezen. In het Middenlandse Zeegebied zijn de temperaturen een stuk aangenamer, tenminste als het er niet te heet is.

  • Lo 14 juni 2017 om 10:01 - Antwoorden

   Dankzij Al Gore’s waarschuwing is de heer Cloosterman juist ontsnapt aan de oprukkende malaria en dengue muggen, maar het UV licht ziet er niet ongevaarlijk uit, daar op de Noordkaap.

 4. Scheffer 14 juni 2017 om 09:26 - Antwoorden

  Natuurlijk is weer geen klimaat, Ap. En natuurlijk, dat weet iedere echte IPCC-kritische klimaatwetenschapper, het klimaat laat zich ook niet inperken door “duurzaam” bevlogenen met een ambtenarenstatus of door beleggers in windhandel met miljarden groene rijkssubidies. Dat zou een beter vertrekpunt zijn voor het actuele klimaatdebat, debat dat langzaam steeds meer de kant van het IPCC-sceptische kamp uit gaat, omdat de opwarmingsfeiten continue worden overdreven door de partijen die hun nkomen afhankelijk zijn van het rondtoeteren van het catastrofale klimaatalarmisme, zoals Bernice Notenboom. En dan blijkt het te sneeuwen op de Noordkaap……. Misschien is dit betere inspiratie; http://www.elsevierweekblad.nl/kennis/article/2015/12/klimaatverandering-zin-en-onzin-over-het-broeikaseffect-2727594W/

 5. David 14 juni 2017 om 10:23 - Antwoorden

  Net terug van vakantie Zwitserland. Hittegolven, die het wandelen beperken.
  Opvallend wel dat , ook onderweg, alles prachtig groeit en bloeit.
  Dat afsmeltende ijs van Noteboom komt door warmte van onderen.
  Op Newfoundland, iets verderop, ook recordhoeveelheid ijs en sneeuw.

 6. gerard d'Olivat 14 juni 2017 om 10:51 - Antwoorden

  Inderdaad steeds meer extremen, dat is voorspeld. Zo hadden wij gisteren een onweerscomplex waar in twee uur 214 mm!!! regen uitviel. Nog nooit vertoond….De maanden mei en juni zijn in Frankrijk sowieso veel warmer dan normaal.
  Ook al geen cameraploegen gezien. Het weer op de Noordkaap is trouwens al weer normaal en alle sneeuw is zo goed als weg.
  Verdwenen als sneeuw voor de zon zullen we maar zeggen.https://www.francebleu.fr/infos/climat-environnement/orages-violents-la-haute-loire-placee-en-vigilance-orange-1497387523

  • Chemical 14 juni 2017 om 11:16 - Antwoorden

   Volgens het IPCC is er geen bewijs voor dat extreme weersituaties zijn toegenomen.

   • David 14 juni 2017 om 11:52 - Antwoorden

    “Gelovigen” zien overal om zich heen de hand van hun God 🙂

    • David 14 juni 2017 om 11:54 - Antwoorden

     Van tientallen jaren terug herinner ik mij hittegolven met Pinksteren. Ook toen kinderen nog klein waren wandelden we in februari in ons hempje over de Veluwe.

  • Scheffer 14 juni 2017 om 12:39 - Antwoorden

   Wat is er met de zon, Olivat?

  • Jacobus Bergsma 14 juni 2017 om 21:23 - Antwoorden

   Woon aan de Cote d’Azur, La Garde Freinet, onweersbuien zeer lokaal en hevig voor mij in het ” Plaine des Maures” hoogte Le Luc, op mijn terras bleef het droog, en dat gebeurt zeer regelmatig.

 7. Werff 14 juni 2017 om 11:03 - Antwoorden

  In dit verband ook interessant om te lezen op : climatechangedispatch.com het artikel “A ship of fools III” Groot nieuws bij de NOS?
  http://climatechangedispatch.com/ship-of-fools-iii-global-warming-study-cancelled-because-of-unprecedented-ice/

 8. bart 14 juni 2017 om 13:02 - Antwoorden

  aan allen: ik kom nog even terug op de meestal mooie reacties op het onderwerp van gisteren….daardoor beb ik voor het eerst de documentaire “the great global warming swindle” van de BBC….ademloos bekeken…van welk jaar is die?…
  aanrader voor alle nieuwe cg.nlbezoekers…zoals ik…mvg …bart

  • Hans Labohm 14 juni 2017 om 14:39 - Antwoorden

   Bart,
   Die documentaire is niet van de BBC maar van Channel 4.
   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Global_Warming_Swindle
   De BBC zou zoiets nooit vertonen. Die is geheel in de ban van (C)AGW en weigert podium te geven aan klimaatsceptische opvattingen.
   Toen ik hem op een klimaatsymposium in Stockholm ontmoette, heeft de maker van de film, Martin Durkin, mij verteld dat hij onderstaand boek verschillende keren heeft gelezen. Het was zijn belangrijkste inspiratiebron. Op de ‘set’ werd eraan gerefereerd als ‘our bible’.
   https://www.amazon.com/Man-Made-Global-Warming-Unravelling-Dogma/dp/0906522250
   In de aftiteling word ik zelfs nog genoemd.
   De documentaire staat m.i. nog steeds als een huis. De ‘hiatus’ en recente literatuur waarin een grotere plaats wordt ingeruimd voor natuurlijke invloeden op het klimaat, vormen m.i. een bevestiging van de juistheid van de centrale boodschap van de film.

   • bart 14 juni 2017 om 14:42 - Antwoorden

    dank je hans…mvg..bart.

   • David 14 juni 2017 om 15:56 - Antwoorden

    Kranten houden rekening met hun adverteerders. En klimaatalarmisme is superhandel. Je moet voor tienduizenden euro’s apparatuur aanschaffen om op zon en wind een beetje energiezekerheid te hebben. En wegens het idealistische oogpunt is kritiek ongepast. Mooier kan je het toch niet hebben? De blik op oneindig en de beurs wijd open.

    • Henk 14 juni 2017 om 18:52 - Antwoorden

     Gelukkig geeft de fossiele brandstof industrie geen geld uit aan reclame en zijn het allemaal bedrijfjes zonder lobbyisten en PR afdelingen

    • Scheffer 14 juni 2017 om 20:23 - Antwoorden

     Huil Huil, Henk?

  • Henk 14 juni 2017 om 16:05 - Antwoorden

   Die documentaire is wetenschappelijke onzin en al lang weerlegd. Een scepticus zou zelf onderzoek doen waarom de mening van Durkin zo afwijkt van de mainstream wetenschap en er achterkomen dat documentaire het gevolg is van bedrog en manipulatie

   https://www.youtube.com/watch?v=N2B34sO7HPM

 9. bart 14 juni 2017 om 13:03 - Antwoorden

  of is die documentaire inmiddels achterhaald?

  • Scheffer 14 juni 2017 om 13:46 - Antwoorden

   Nee, Bart, nog meer actueel dan destijds gemaakt. Zie prof PhD Patrick Moore ex-GreenPeace CEO/co-founder : https://www.youtube.com/watch?v=ZDK1aCqqZkQ

   • bart 14 juni 2017 om 14:43 - Antwoorden

    dank je Scheffer …. mvg, bart.

   • Henk 14 juni 2017 om 18:51 - Antwoorden

    Inderdaad een mooi intervieuw op ” louder with Crowder”

    Dat zal ze leren die wetenschappers! Altijd dat geneuzel met onderzoek en wetenschappelijke publicaties !

    Oh en verder is hij natuurlijk geen oprichter van Greenpeace

 10. bart 14 juni 2017 om 17:23 - Antwoorden

  en net n berichtje doorgekregen over prof. Ian Plimer…emeritus natuurlijk..uit Australie die de paus de oren wast in boek Heaven and Hell…dus aan het goede adres…mvg..bart

 11. ducdorleans 14 juni 2017 om 19:32 - Antwoorden

  “Dit heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt.”

  naast climate-denier/klimaatscepticus ben ik – sorry, was ik – ook (big game) visser … het feit dat er in die week “nog nooit zo weinig was gevangen” als toen wij daar waren, is een steeds weerkerende SUPER-grap binnen de groep …

 12. bart 14 juni 2017 om 21:55 - Antwoorden

  blij dat je dr weer bent henk

 13. bart 14 juni 2017 om 22:49 - Antwoorden

  net gelezen henk……..al gore zn huis ligt aan zee….als bij gaat verhuizen moet jij dat ook doen! mvg..bart

  • Henk 15 juni 2017 om 08:01 - Antwoorden

   Al gore zijn huis ligt ver boven de zeespiegel, mijn huis ligt 6 meter beven NAP, voordat de zeespiegel meer dan 0,5 meter is gestegen ben ik al dood, ik eb echter nog een klein beetje gevoel voor de mensen die na mij komen

 14. André Bijkerk 15 juni 2017 om 11:49 - Antwoorden

  Inmiddels is weer weer climate change geworden in Canada:

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/06/13/delingpole-ship-of-fools-iii-global-warming-study-cancelled-because-of-unprecedented-ice/

  A global warming research study in Canada has been cancelled because of “unprecedented” thick summer ice.
  Naturally, the scientist in charge has blamed it on ‘climate change.’

  • Guus Derksen 15 juni 2017 om 17:49 - Antwoorden

   Werff, juni 14, 2017 11:03 am, had daar ook al naar verwezen.
   Voor zoiets beter een keer te veel dan helemaal niet.

 15. Johan 18 juni 2017 om 23:17 - Antwoorden

  Klimaatverandering is bullshit. Ik ben klimaatnegationist en ben daar zelfs trots op, vooral nu ik dat artikel heb gelezen. Al die zogenaamde zelfverklaarde IPCC-wetenschappers liegen dat ze stinken.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK