Ap11Bernice Notenboom bezocht onlangs Spitsbergen met een groep CEO’s om hen bewust te maken van de gevolgen van de verschrikkelijke opwarming. En de NOS schonk er uitgebreid aandacht aan. Ab Cloosterman en zijn echtgenote bezochten onlangs de Noordkaap. Zij beleefden uitzonderlijke kou … en er was in geen velden of wegen een cameraploeg te bekennen.

Een verslag van Ap Cloosterman.

Het klimaat wordt bepaald door omgevingsomstandigheden wat betreft temperatuur, windsnelheid en neerslag. Meteorologische instituten hanteren een periode van 30 jaar om gemiddelden te berekenen. (Grote) afwijkingen gedurende een korte periode komen hierdoor nauwelijks in beeld. Toch is het interessant om dergelijke afwijkingen eens nader te belichten.

In het volgende reisverslag geef ik u hiervan bericht.

Vanaf maandag 22 mei 2017 hebben mijn vrouw en ik een OAD-busreis gemaakt naar de Noordkaap, Lapland en de Lofoten. In Kiel werd ingescheept op de Stena Line voor de nachtelijke overtocht naar Göteborg in Zweden. Vanuit Stockholm vond er een tweede nachtelijke overvaart plaats naar Turku in Finland. Via Helsinki volgden we de E75 naar het noorden van Finland en zijn overgestoken naar Noorwegen.  Op maandag 29 mei 2017 bereikten we het plaatsje Honningsvåg. Van daaruit zouden we ’s avonds om 21 uur de 30 km lange bustocht gaan maken naar de Noordkaap. Het weer was slecht: storm en sneeuw.

Om 18 uur kregen we het bericht, dat de tocht naar de Noordkaap was afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Zie webcam beeldopname:

Ap1

Om 20 uur kwam er een reddingsploeg in actie om gestrande inzittenden van campers en personenauto’s, die op de Noordkaap waren ingesneeuwd, te evacueren.

De volgende ochtend (dinsdag 30 mei 2017) kregen we toestemming om met de bus in de richting van de Noordkaap te gaan. Na 10 km zouden we ons moeten invoegen bij een konvooi, waarbij een kolossale sneeuwschuiver voorop zou rijden om de weg enigszins sneeuwvrij te maken. Op het verzamelpunt stonden reeds zo’n 30 campers in de rij.

Alle campers werden teruggestuurd omdat ze niet over winterbanden beschikten. Onze bus werd v.w.b. de winterbanden goedgekeurd en wij konden als eerste achter de sneeuwschuiver aanrijden. Daarna nog slechts enkele auto’s.

De sneeuwschuiver wierp een enorme wolk sneeuw van de weg.  Zie onderstaande foto, die vanuit de bus is genomen:

Ap2
Sneeuwvrij ziet het er zo uit:

Ap3Op de Noordkaap aangekomen waren wij vrijwel de enige bezoekers, waar het normaal stampvol van de toeristen is.
Ap4De gemiddelde temperatuur op de Noordkaap ligt voor de maand mei op 7 ⁰C en voor de maand juni op 12 ⁰C.  Vandaag lag dat duidelijk anders en dat kreeg ik ook te horen van een medewerkster van de informatie balie. Zij had een dergelijke overlast van sneeuw in de periode eind mei/begin juni nog nooit meegemaakt.

Na 12 dagen (11 juni 2017) is de situatie licht verbeterd, maar heeft nog niet het normale niveau bereikt.

Vanuit de Noordkaap werden we in konvooi, achter de grote sneeuwschuiver aanrijdend, teruggebracht naar het verzamelpunt en van daar uit zijn we vertrokken naar Starslett, een plaats zo’n 400 km ten zuidwesten van de Noordkaap. We reden door een spierwit landschap en onderweg werden we blootgesteld aan forse sneeuwstormen.

We weten dat de gemiddelde temperatuur van de Aarde in de afgelopen 18 tot 20 jaar niet is toegenomen, maar voor mij had er hier best sprake moge zijn van een lichte opwarming. De rit is veilig verlopen, dankzij de zeer kundige chauffeuse mevrouw Riek Rensen: een superkanjer.

Riek Rensen: een kanjer van een chauffeuse.

Ap8
Bij aankomst in het hotel in Starslett wachtte ons een tweede koude verrassing. Het hotel was praktisch geheel ingesneeuwd. De hoteleigenaar vertelde desgevraagd: “Dit heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt. Soms sneeuwt het nog wel eens begin juni, maar die sneeuw blijft nooit lang liggen. Dit is extreem”.

Ap9

Ap10

Een derde koude verrassing overkwam ons op zondag 4 juni 2017, toen we de poolcirkel op 64⁰ en 29′ NBr passeerden. In april van dit jaar lag er enorm veel sneeuw. Voor de ingang van het Poolcirkel Museum lag een 4 meter hoge muur van sneeuw. Dit was nog nooit voorgekomen. Ook nu, begin juni, lag er nog veel sneeuw. Niet normaal!

Tot slot
Vanaf het begin van de industriële revolutie (1850) is de temperatuur van de Aarde toegenomen met 1,2 ⁰C. De invloed van CO2 was hierbij slechts 0,23 ⁰C. De hoeveelheid infrarood straling, die de Aarde uitzendt en welke wordt geabsorbeerd door CO2 is beperkt en wordt door het huidige gehalte aan CO2 (= 400 ppm = 0,04%) reeds geheel ingevangen. Een toename van het CO2 gehalte heeft dus geen of nauwelijks effect op de opwarming.

Zolang de Aarde bestaat zijn er klimaatwisselingen geweest, die in het verleden altijd door natuurlijke oorzaken zijn aangestuurd. Het is sowieso al de vraag of de mens in staat is om het klimaat te beheersen.

De klimaatverandering, waar veel mensen zich zorgen over maken betreffen vooral regionale verschillen. Uit bovenstaand artikel moge dit blijken. De overheid dient zich hiervan bewust te zijn en maatregelen te nemen tegen de mogelijke gevolgen hiervan. De geldverslindende maatregelen om CO2-emissies tegen te gaan zijn nutteloos.

Onderzoek en implementatie op het gebied van duurzame energie is een goede zaak en wel op grond van het feit dat fossiele brandstoffen eens zullen opraken en we moeten af zien te geraken van onbetrouwbare leveranciers.

Het wordt tijd, dat de overheid serieus kennis neemt van de alternatieven op het gebied van klimaatverandering. Zolang dit niet het geval is, citeer ik hierbij de boodschap van Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig:
Het universum en de menselijke domheid.
Van het universum weet ik het niet zeker.