’43 Megaton niet-recyclebaar kunststof-afval windturbine-bladen 2050′

….laat niet als dank

Naast de tientallen vogelslachtoffers die iedere wind-turbine per jaar genereren kan, verzwijgen mil(i)eugenaars een ander aspect: grote bergen niet-recyclebaar afval van hernieuwbare energie. Een onlangs in Waste Management gepubliceerde studie door de University of Cambridge berekent dat windturbine-bladen 2,7 miljoen ton niet recyclebaar composiet-afval per jaar opleveren, nu de eerste generatie aan afbraak toe is.

Zo groeit een afvalberg aan kunststof van 43 miljoen ton in 2050,  (vooralsnog) niet-recyclebare materialen die je moet dumpen. Dat gaat om een volume van ruw-weg 10 Feijenoordstadions.

Windpark Fryslan van Anne de Groot in natuurgebied, dat geeft tenminste 8000 ton niet recyclebaar kunststof-afval uit de windturbine-bladen (die ongeveer 30 ton per stuk wegen bij offshore-turbines), wanneer de subsidies opgewekt zijn na 15-20 jaar.

En dan rekenen we de enorme zuilen nog niet eens mee, de betonfundering en de stalen kolommen waar de schrootboer weg mee weet. Het is het duurzame afval.

Ik geef hier slechts een zeer oppervlakkige beschouwing van een onderwerp waar ik meer studie van maken wil. Maar de vraag stellen of de windustrie haar verantwoordelijkheid neemt voor de afvalberg die zij veroorzaakt, die lijkt alvast legitiem. De auteurs in Waste Management onderstrepen dat.

Lees verder op Interessante Tijden, en steun mijn werk via Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid IBAN NL04INGB0005526038, ovv Blogs Rypke.

Zie op Interessante Tijden ook mijn reportage over het uitroeien van exoten op Kamp Westerbork.  Een geslaagde fotoreeks van de blauwe lupine die hier in 1943 bloeide, en die nu opnieuw het kampterrein opsiert. Brussel wil de Amerikaanse variant van die blauwe lupine nu in Europa ausrotten, terwijl de Europese variant van Amerika tot Australië is ingevoerd.. 

 

Door | 2017-07-10T11:05:42+00:00 10 juli 2017|26 Reacties

26 Reacties

 1. rvsracer 10 juli 2017 om 11:24- Antwoorden

  Is ongelofelijk toch, dat deze molens van niet herbruikbare materiaal gemaakt zou zijn?
  Ik kan me niet voorstellen dat ze dit niet voorzien hadden, behalve als ze hier niet een sinistere doelstelling mee hebben.
  Er gaat immers genoeg belastinggeld naar toe, dus dat beetje extra om het recyclebaar te maken……

 2. Bert Pijnse van der Aa 10 juli 2017 om 12:34- Antwoorden

  Als ik aan mensen vertel over composieten en erover schrijf, kijken mensen mij glazig aan . en reageren als hierboven.
  De volgende succesvolle business case is een wiekensloopbedrijf dat de wieken maalt tot korrels die, gelijk rubberbanden , dan worden verkocht in de circulaire economie.
  onder het uitroepen van de kreet : ” afval is voedsel ” .

 3. Pieter 10 juli 2017 om 12:47- Antwoorden

  Dat die zg duurzame energie een doodlopende weg is, moet toch een ieder duidelijk worden. Alleen niet de leiders bij de G20, muv Trump, zoals in Hamburg bleek. Natuurlijk is dat bij veel weldenkende mensen bekend. Er zijn dus andere krachten werkzaam die ons dit aandoen. Je zou er complotdenker van worden. En terecht.
  Het wordt hoog tijd dat we in verzet komen tegen deze krachten. Alleen ik ben somber gestemd, met mensen als Merkel, Macron, Juncker en Rutte aan de macht.

  • Tijn 10 juli 2017 om 22:35- Antwoorden

   Je zou inderdaad bijna complotter worden.

   “The common enemy of humanity is man.
   In searching for a new enemy to unite us, we came up
   with the idea that pollution, the threat of global warming,
   water shortages, famine and the like would fit the bill. All these
   dangers are caused by human intervention, and it is only through
   changed attitudes and behaviour that they can be overcome.
   The real enemy then, is humanity itself.“
   – Club of Rome,
   premier environmental think-tank,
   consultants to the United Nations

 4. Rien Boluijt 10 juli 2017 om 12:56- Antwoorden

  Mogelijk is daar een oplossing voor, zie link. Er staat niet bij hoeveel energie er in gestopt moet worden alvorens de zaak weer gescheiden en bruikbaar is.
  http://extreme-ecosolutions.com/toepassingen-nl

 5. gerard d'Olivat 10 juli 2017 om 16:01- Antwoorden

  Inderdaad (vooralsnog?) niet recyclebaar?. Er zijn linken te over (tientallen) die aangeven dat recycling van deze composieten wel degelijk mogelijk is en er bovendien succesrijk onderzoek is en wordt gedaan.
  Op korte termijn zullen er ongetwijfeld goede methodes gevonden worden, zoveel vertrouwen heb ik nog wel in de technologische vooruitgang.
  Wat (licht) irritant is dat wordt gedaan of ‘windernergie’ hier natuurlijk weer de grote boosdoener is.
  Airborn- en olie-industrie verbruiken nog veel!!! meer composieten en wat te denken van de bootjes en automotive-industrie.
  Winst voor deze site is natuurlijk wel dat opgeroepen wordt om ‘afval’ verwerking mee te nemen in de kostprijsberekeningen.

  Dat lijkt me een mooi streven wat vooral niet beperkt moet worden tot de ‘windmolentjes’…..

  • Ivo 10 juli 2017 om 16:22- Antwoorden

   Het is niet goed of slecht omdat een ander het ook niet goed doet, de “jij ook” drogreden. Het is slecht omdat het niet past bij duurzaam, recyclebaar en hernieuwbaar. Wordt de hele fundering inclusief palen verwijderd bij einde levensduur? Worden de zeldzame aardemetalen veilig gewonnen en zijn ze herbruikbaar, worden de wieken duurzaam verwerkt? Die vragen mag je nadrukkelijk stellen bij een technologie die zich onder de noemer van duurzaam en hernieuwbaar profileert.

  • henkie 10 juli 2017 om 23:24- Antwoorden

   Beste gerard d’Olivat,
   het probleem met de wieken is dat ze gemaakt zijn van glasvezel versterkt epoxy. De epoxy kun je wel verbranden, maar je blijft zitten met een verontreinigd glasvezelmateriaal. En dat kan niet anders dan gestort worden. Op dit moment is er geen goede manier om dit materiaal te recyclen. Reden waarom glasvezel versterk epoxy niet of nauwelijks toegepast wordt in auto’s, maarg ekozen wordt voor het veel duurdere carbon of vlas vezel gebaseerde composiet.
   met vriendelijke groet, gekke henkie.

 6. Bert Pijnse van der Aa 10 juli 2017 om 19:07- Antwoorden

  Wieken van windmolens worden gefabriceerd van derivaten van aardolie . Deze kunststoffen behoren tot de groep van Thermoharders, die de eigenschap hebben dat ze niet kunnen branden. Vandaar dat zelfs de tegels van het hitteschild van ruimtecapsules ervan worden gemaakt. Samen met de koolstofvezels vormen ze een materiaal dat op geen enkele manier gerecycled kan worden en belanden ze derhalve op de afvalberg tot in lengte van dagen. Bij de verwerking van de kunsstoffen komen giftige en kankerverwekkende stoffen vrij . Voor veel minder gaan alle alarmbellen af. In ieder geval zou het voor de milieu- beweging aanleiding hebben moeten zijn om groot alarm te slaan om. Uiteraard zijn de kosten van ontmanteling en verwerking niet in de kostprijsberekeningen meegenomen en komen bovenop de kosten die al aan de burger doorgerekend worden. Maar maakt u zich geen zorgen. Bij Van Gansewinkel hebben ze allang de fabrieken voor verwerking op de tekentafel klaar en wachten ze handenwrijvend af wanneer ze kunnen beginnen. ( mark my words ) Zij gaan de wieken mooi in korreltjes malen en dan verkopen als ‘ circulaire grondstof: het nieuwe speeltje om geld te maken met het milieu spel. Voetbalvelden bijvoorbeeld. Voor weinig aan de gemeenten die daarvoor voor hen graag de afvalstoffenheffing verhogen. Zo is de cirkel weer rond. Van de economie dan waarin de rijken rijk worden en de armen armer. Zo’n economie van ‘ laissez faire’ en waarbij de overheid alle ruimte geeft aan private bedrijven, wordt ook wel aangeduid met de term : ‘neoliberalisme’.

 7. Geert 10 juli 2017 om 19:58- Antwoorden

  Je hebt er geen barst verstand van! Er worden al veel bladen van afgebroken windturbines gerecyceld. Hoe meer er beschikbaar komen voor recycling, des te meer toepassingen worden ervoor ontwikkeld.
  Je zult waarschijnlijk wel geen kinderen hebben die je een leefbare wereld wil na laten.

  • Scheffer 10 juli 2017 om 22:31- Antwoorden

   De circulaire economie (een ideologie zonder enige dringende noodzaak) is er een die excessief veel zinloze miljarden (belasting-)geld verspilling impliceert, geld dat anders en op maatschappelijk socialer en effectiever manier kan worden besteed.

  • Frank van Vlierden 10 juli 2017 om 22:34- Antwoorden

   @Geert
   Waarom zou je je kinderen in godsnaam gerecycelde windmolenbladen willen nalaten?

  • André Bijkerk 10 juli 2017 om 22:51- Antwoorden

   Geert
   Touché, exact! Een betere wereld aan de nazaten achterlaten. Iets hogers kunnen we nooit bereiken. Mag ik je deze blog van ganser harte aanbevelen? http://climategate.nl/2016/12/29/63841/

   Maar dat terzijde. Rotorbladen zijn toch gemaakt van koolwaterstof polymeren? Die kun he uitstekend verbranden. De verbrandingscalorieën in energie machines stoppen en de vrijgekomen CO2, daar zijn de planten helemaal aan verslaafd.

  • henkie 10 juli 2017 om 23:26- Antwoorden

   Beste Geert,
   je zwamt maar wat. Totale onkunde is geen verdienste.
   met vriendelijke groet. gekke henkie.

  • John 11 juli 2017 om 08:33- Antwoorden

   Kijkend naar de geschiedenis zie ik de wereld steeds leefbaarder worden. Nu beter dan ooit.
   Of denk je dat het in de middeleeuwen stukken beter was?

 8. henkie 10 juli 2017 om 23:32- Antwoorden

  Beste Geert,
  het ultieme voorbeeld van hoe je niet wilt recyclen is wel het hele kunststof grasmatten probleem (autobanden granulaat?). Wat zou je met windmolen granulaten willen doen? Inleg kruisjes maken voor onze bejaarden in verzorgingsflats? Of gewoon als additief aan beton toevoegen, zodat bruggen 10 jaar eerder instorten? Ik kan je een aantal semi-verharde wegen aanwijzen die met restanten van asbest-golfplaten verhard zijn. Als je dit soort praatjes gelooft, ben je naar mijn simpele mening een idolate sukkel. met vriendelijke groeten, gekke henkie.

 9. dwk 11 juli 2017 om 00:19- Antwoorden

  Windräder verschmutzen Nordsee mit Rostschutz
  Windräder gelten als umweltfreundlich – doch Offshore-Anlagen haben eine Schattenseite. Die Stahltürme geben nach SPIEGEL-Informationen tonnenweise Metallverbindungen ins Meer ab.

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/windraeder-kontaminieren-nordsee-mit-giftigem-rostschutz-a-1020944.html

 10. henkie 11 juli 2017 om 00:28- Antwoorden

  Beste dwk,
  dat is oud nieuws. Is al jaren bekend, maar schuurt onze groen vrinden niet, lijkt het. met vriendelijke groet, gekke henkie.

 11. Bert Pijnse van der Aa 11 juli 2017 om 07:21- Antwoorden

  Ik was nog vergeten te melden dat het enorm veel energie kost om de zware machines aan te drijven die de wieken oa ‘ mechanisch’ verwerken, Die energie moest natuurlijk nog worden afgetrokken van de toch al te verwaarlozen opbrengst. In ieder geval kunnen dan de overgebleven wieken de stroom leveren voor de ‘gevallen wieken ‘ . Dat is ook RE- cyclen. http://bureaulesswatts.nl/2015/11/29/je-suis-aussi-contre/

  • henkie 11 juli 2017 om 23:39- Antwoorden

   Beste Bert Pijnse van der Aa,
   gewoon in de grond stoppen is het meest goedkope en veilige alternatief. Maar dan mag je wel beginnen met het graven van een heel groot gat. Wellicht als opvulmateriaal voor de bruinkolen dagbouw? Maar van “duurzaam recyclen” is natuurlijk geen sprake. met vriendelijke groet, gekke henkie.

   • henkie 11 juli 2017 om 23:50- Antwoorden

    Het lijkt er op dat ik selectief geblokkeerd wordt in mijn reacties. Als mijn bijdragen niet gewaardeerd worden, kan ik er net zo goed mee stoppen. Heeft Henk weer een opponent minder. En is Nederland weer een stapje verder op weg naar de kloon maatschappij waarin iedereen PC denkt. met vriendelijke groet, gekke henkie.

    • Hans Labohm 12 juli 2017 om 13:49- Antwoorden

     Henkie,
     Je vergist je. De techniek haalt soms rare fratsen uit. Om mij onbekende redenen worden er dan commentaren geblokkeerd. Ongeacht het feit of ik persoonlijk de bewuste commentaren al dan niet waardeer, worden ze dan toch geplaatst.

    • Marc 13 juli 2017 om 12:51- Antwoorden

     @Hans, de techniek haalt helemaal geen rare fratsen uit. Ik heb weken geleden al gemeld wat de oorzaak is (nog reproduceerbaar ook) van het niet kunnen plaatsen van reacties maar jullie verzuimen daarop te reageren.

    • Marc 13 juli 2017 om 12:52- Antwoorden

     @Hans, de techn.iek (let op de punt in nie.k) haalt helemaal geen rare fratsen uit. Ik heb weken geleden al gemeld wat de oorzaak is (nog reproduceerbaar ook) van het niet kunnen plaatsen van reacties maar jullie verzuimen daarop te reageren.

   • jhon 12 juli 2017 om 12:26- Antwoorden

    Wat is “duurzaam” ???

Geef een reactie