Nigel Lawson.

Trouwe lezers zullen zich herinneren dat de Groene Rekenkamer en Climategate.nl onlangs een klacht hebben ingediend bij de NOS-Ombudsman (Margo Smit) over de onophoudelijke en kritiekloze aanwakkering van de klimaathysterie in het NOS-journaal. Marcel Gelauff, directeur van het NOS-journaal, reageerde daar snel op. Zie hier. Maar zijn reactie stelde ons teleur.

Leo Meyer

Ook andere omroepen maken zich overigens daaraan schuldig, zoals onlangs de AVRO-TROS door uitzending van een uiterst alarmerende interview met Leo Meyer, over mogelijk catastrofale opwarming in Azië, onder de titel: ‘Extreme hitte maakt Azië onleefbaar’. Beluister hier.

Leo Meyer speelde een vooraanstaande rol bij de totstandkoming van het laatste rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC).

Het ging in het radio-interview over een modelstudie die op basis van extreme veronderstellingen tot deze uitkomst was gekomen. Computers en klimaatmodellen hebben inmiddels de plaats ingenomen van de oude, vertrouwde kristallen bol om de toekomst te verkennen. Helaas heeft dat tot dusver niet tot een verbetering van de betrouwbaarheid van de voorspellingen mogen leiden.

Ook de BBC weigert al jaren stelselmatig podium te geven aan klimaatsceptische opvattingen. Onlangs kwam daarin verandering door een interview met Lord Lawson, mede-oprichter van de ‘Global Warming Policy Foundation’ (GWPF). Dit interview leidde tot boze reacties van klimaatalarmistische zijde. Volgens hen had de BBC dit nooit mogen doen. Klimaatalarmisten hebben nu eenmaal een wat restrictievere opvatting over de vrijheid van meningsuiting dan de meesten van ons. Maar de omroep verdedigde haar beslissing.

Zou dit gevolgen kunnen hebben voor de berichtgeving in Nederland? We wachten het oordeel van de NOS-ombudsman (Margo Smit), dat zij voor volgende week heeft toegezegd, met spanning af.

In Engeland heerst dus een soortgelijke situatie als bij ons. Ook daar wenst de staatsomroep geen aandacht te schenken aan alternatieve opvattingen over het klimaat. Onlangs maakte de BBC daarop echter een uitzondering door een  interview met Lord Lawson. Daar kwam kritiek op. Maar onder de titel, ‘BBC defends Lord Lawson climate change interview’ schreef de BBC:

BBC Radio 4’s Today programme has defended its decision to interview Lord Lawson in a segment on climate change.

The former Conservative chancellor said average global temperatures had declined over the past decade.

The Green Party said Lord Lawson had made “false claims” and prominent scientists including Professor Brian Cox criticised the interview.

But the BBC insisted it had a duty to inform listeners about all sides of a debate.

Lord Lawson, who was energy secretary in Margaret Thatcher’s government before becoming chancellor, is a critic of government policies on renewable energy.

He now chairs the Global Warming Policy Foundation, a think tank which describes itself as “open-minded on the contested science of global warming”.

He told Today that energy costs in the UK were high “because of our absurd, climate-driven energy policy”.

“We tax fossil fuel energy, we subsidise renewable energy,” he said, adding: “Conventional energy is more reliable and cheaper.”

Lord Lawson also said that “official figures” showed that “during this past 10 years, if anything… average world temperature has slightly declined”.

However, this is contradicted by all the major global temperature datasets. The leading agencies, such as the UK Met Office and Nasa, all recognise a clear warming trend over this period, with 2016, 2015 and 2014 being the hottest years ever measured.

Lord Lawson’s comments followed an interview with former US Vice-President Al Gore, who was promoting the sequel to his hit documentary An Inconvenient Truth, which made the case for climate change caused by the burning of fossil fuels such as coal and oil.

On the programme, Mr Gore made the economic case for renewable energy and said that “climate-related extreme weather events have grown far more numerous and far more destructive” in the 10 years since the first film.

It was suggested to the former Democratic presidential contender that he was going further than the scientific consensus but he said scientists around the world were “virtually unanimous on this and have been for decades”, adding that “record downpours” in the UK were a result of climate change.

Lord Lawson was asked why he thought Mr Gore was, in his words, “talking complete nonsense”.

The former cabinet minister said that “all the experts say there hasn’t been” an increase in extreme weather events, citing the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). ….

Of Mr Gore, he said: “He’s like the man who goes around saying ’the end of the world is nigh’ on a big placard.

“To begin with you might be a little bit scared but after 10 years of him doing that and the end of the world isn’t nigh then you think, well, maybe we should forget that and concentrate on real problems.” …

In a statement, the BBC said: “The BBC’s role is to hear different views so listeners are informed about all sides of debate and we are required to ensure controversial subjects are treated with due impartiality.

Lees verder hier.

Dat laatste was de afgelopen jaren beslist niet het geval … net zoals bij de NOS.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.