‘Energiewende’: magistraal fiasco

Zoals ik reeds vele malen eerder heb betoogd (zie bijvoorbeeld hier), wordt het fiasco van de Duitse Energiewende steeds duidelijker.

Waar was het uiteindelijk om te doen? Het doel was om de antropogene CO2-uitstoot te verminderen, omdat deze verantwoordelijk zou zijn voor die verschrikkelijke opwarming (die maar steeds niet wil komen). Na daaraan in de loop der jaren tientallen miljarden te hebben uitgegeven, is het Duitsland nog steeds niet gelukt om dat doel ook maar bij benadering te bereiken. Integendeel, de uitstoot stijgt weer. Ondertussen leest het andere landen, in het bijzonder de VS, de les om hun falende – althans in Duitse ogen – klimaatbeleid. Ironisch genoeg heeft de VS, dank zij de inzet van gas, meer reductie verwezenlijkt dan Duitsland.

Onder de titel, ‘Germany’s Failure To Reduce Greenhouse Gas Emissions Set To Extend To 9 Years!’, schreef Pierre Gosselin:

Germany’s online Der Spiegel here reports that Germany once again will fail to reduce its CO2 emissions this year, 2017.This is a profound embarrassment for Germany, a country that has been a staunch preacher of climate protection and one of the world’s most vocal critics of President Donald Trump’s decision to back out of the Paris Climate Accord.

According to the leftist Spiegel, greenhouse gas emissions in Germany rose by 5 million CO2 equivalent tonnes in the first half of 2017, hitting 428 million tonnes. That’s a jump of 1.2%. Experts say that the rise is likely due to increased petroleum consumption. According to Spiegel, diesel fuel sales are up 6.5 percent.

Part of the increased petroleum probably is due to low fuel prices, and the unusually colder than normal weather in January and April. Germany is failing horribly to reach its emissions targets, as the chart shows.

And if this year’s trend keeps up, it’ll mean that Germany’s emissions will have remained flat for 9 consecutive years. A decade of failure. It will also mean that the country’s greenhouse gas emissions will rise for a third consecutive year. More here.

Lees verder hier.

Onder de titel, ‘The Kaiser Has No Clothes’, schreef ‘The American Interest’:

There’s a limit on how much renewables will be able to do, going forward. Wind and solar are intermittent by nature, and can’t be relied upon to replace more consistent energy sources like nuclear power or coal en masse. Germany’s reactors would have made a nice foundation on which to build this renewables revolution, but Merkel’s mind seems made up. But however hard she tries to position herself as the virtuous green, the fact remains that German emissions rose last year, while America’s fell three percent (thanks to cheap, abundant shale gas displacing coal). Words matter, but so do numbers, and the data tells us that lately—whatever Trump is trumpeting—the United States is doing more to combat climate change than Germany.

Zie verder hier.

Toetsing van klimaatpropaganda aan de feiten heeft niet zelden een ontluisterend effect.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

Door |2017-08-07T17:11:57+00:008 augustus 2017|63 Reacties

63 Comments

 1. Hans Labohm 9 augustus 2017 om 20:20 - Antwoorden

  Wegens technische moeilijkheden namens Jeroen Hetzler.

  @Olivat Dat zou te veel eer zijn voor Greenpeace. Wel is het zo dat deze club zich overal mee bemoeit. http://business.financialpost.com/news/greenpeace-admits-its-attacks-on-forest-products-giant-were-non-verifiable-statements-of-subjective-opinion/wcm/c80fcfa3-38c7-43a4-88a3-f9fc41e31232

  En het is dus GP ook gelukt om van dat gedoe in Nigeria Shell de schuld te geven en niet de locale overheid plus het locale dievengilde dat pijpleidingen openboord.

  Opwarming is een irrelevant probleem, nogmaals, als het al ooit een probleem zou kunnen zijn. Of Petrobrás rare streken uithaalt of een geflipt dorpshoofd in weet ik waar is ook irrelevant. Ik ben het eens met David: hier in Nederland zitten we opgescheept met de waan van de energietransitie in de wensdenkende en ineffectieve vorm van nu die overigens garandeert dat olie, gas en steenkolen toegepast blijven. Bedenkelijk is de volstrekt nodeloze stijging van de energierekening vanwege die energietransitie op basis van inferieure techniek. Uiterst bedenkelijk is verder dat politici dit ook weten, maar hun benepen politieke doelen verkiezen boven het landsbelang. De milieubeweging is in deze alleen maar een besmettingshaard van dergelijke opvattingen.

 2. henkie 9 augustus 2017 om 22:25 - Antwoorden

  Beste allen,
  het heeft geen enkele zin om iets zinnigs tegen de non-argumenten van Henk in te brengen. De enige reden voor het bestaan van Henk hier op dit blog is stangen, trollen en irriteren. Henk heeft de intellectuele diepgang van een sigaretten vloeitje. Lucifer erbij, over. Het is voor mij onvoorstelbaar dat zoveel domheid in een persoon (Henk) samenkomt. God behoede dit land, deze wereld. met vriendelijke groet, gekke henkie.

  • dwk 10 augustus 2017 om 10:09 - Antwoorden

   Sssssssssssssst ..il
   Henk is bezig met het uitrekenen van z’n footprint.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK