Nooit heeft een documentaire wereldwijd zo veel lof geoogst als ‘The Inconvenient Truth’ van Al Gore. De maker werd er voor beloond met een Oscar en zelfs – samen het met VN-klimaatpanel (IPCC) en allen die aan het toen laatste rapport hadden meegewerkt (waaronder ondergetekende) – een Nobelpijs voor de vrede. Vraag me niet wat dat alles met vrede had te maken. De film toonde een apocalyptische toekomstbeeld door de opwarming van de aarde, als de mens niet snel maatregelen zou nemen tegen de uitstoot van broeikasgassen, en in het bijzonder CO2, als gevolg van het verstoken van fossiele brandstoffen.

Lord Monckton schreef een vernietigende kritiek op het vermeende meesterwerk, waarbij hij met chirurgische precisie aangaf wat er allemaal schortte aan de rolprent. Gemiddeld was dat elke paar minuten raak. Hij oogstte daarmee hoon en verguizing van klimaatbevlogenen.

Onlangs kwam Al Gore met een vervolg op zijn succesnummer: ‘An Inconvenient Sequel: Truth to Power’. Hoewel deze film in honderden Amerikaanse bioscopen werd uitgebracht , was de recette bedroevend.

Het was voorspelbaar, want:

You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

Abraham Lincoln

Dit keer was het de bekende Amerikaanse klimatoloog en scepticus Roy Spencer, die een vernietigende kritiek daarop publiceerde.

Onder de titel, ‘Gore documentary called ‘bad science’ as sales plummet’, schreef Valerie Richardson in ‘The Washington Times’:

It was a tough weekend for Al Gore. Not only did “An Inconvenient Sequel” continue its nosedive at the box office, but the climate change documentary also drew a scathing rebuttal from a leading climate scientist.

Climatologist Roy W. Spencer, principal research scientist at the University of Alabama in Huntsville, released Saturday an 81-page e-book on Amazon titled “An Inconvenient Deception: How Al Gore Distorts Climate Science and Energy Policy.”

“After viewing Gore’s most recent movie, ‘An Inconvenient Sequel: Truth to Power,’ and after reading the book version of the movie, I was more than a little astounded,” Mr. Spencer said on his blog, Global Warming. “The new movie and book are chock-full of bad science, bad policy, and factual errors.”

Mr. Spencer said the sequel, like its 2006 predecessor “An Inconvenient Truth,” implies repeatedly that naturally occurring weather episodes are the result of human-caused global warming — for example, a shot in which the former vice president stands ankle-deep in a flooded Miami street.

“That flooding is mostly a combination of (1) natural sea level rise (I show there has been no acceleration of sea level rise beyond what was already happening since the 1800s), and (2) satellite-measured sinking of the reclaimed swamps that have been built upon for over 100 years in Miami Beach,” said Mr. Spencer.

Mr. Spencer isn’t new to the warming debate — he’s a well-known climate skeptic — but there’s no disputing his credentials: He’s an award-winning former NASA senior scientist for climate studies who continues to work with NASA on the U.S. Science Team.

The author of three previously published books on climate change, Mr. Spencer said he wrote the point-by-point rebuttal in two weeks after the Aug. 4 wide release of “An Inconvenient Sequel,” which took another plunge last weekend at the box office.

The movie earned $331,007, a 59 percent drop from the previous weekend’s gross of $816,150, for a total to date of $3 million. Meanwhile, the per-screen gross plummeted from $1,468 to $644, according to Box Office Mojo. ….

Lees verder hier.

Onder de titel, ‘An Inconvenient Deception: How Al Gore Distorts Climate Science and Energy Policy’, gaat Roy Spencer op zijn eigen website uitvoeriger in op de kritiek op de nieuwste film van Al Gore, geïllustreerd met aan aantal pakkende foto’s en grafieken.

Zie hier.

De Amerikaanse band ‘Minnesotans’, die zich verbazingwekkend goed op de hoogte toont van de klimaatdiscussie, maakte weer een nieuwe kolderieke video over de laatste stand van zaken, met een puntige tekst op het bekende ‘Halleluja’. Kijk, beluister en geniet.

Ondertussen is de opwarmings’pauze’ of hiatus bijna terug bij af. En ook de zeespiegelstijging heeft weer even een sabbatical genomen. Maar dat heeft nog niet tot koppen in de krant geleid, om nog maar te zwijgen van vreugdevolle berichtgeving bij het NOS-journaal. De klimaathysterie trekt zich ten slotte niets aan van de realiteit.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.