Jennifer Marohasy / Lance Pidgeon.

Er hangt al vele jaren een walm van manipulatie rond de gepubliceerde temperatuurmetingen in verschillende landen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk ‘Climategate’, waaraan deze website zijn naam heeft ontleend. Maar er is meer … véél meer. Onder de titel, ‘Tegels lichten‘, heb ik eerder een aantal voorbeelden daarvan op een rijtje gezet. Het betrof temperatuurdata uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Rusland, Nieuw Zeeland, Australië en de VS.

Ook in Frankrijk heeft Vincent Courtillot in het verleden twijfel geuit aan de betrouwbaarheid van de aanpassingen (homogenisering) die de ‘Climatic Research Unit’ (CRU) van de Universiteit van East Anglia, o.l.v. Phil Jones, een van de hoofdfiguren in het Climategate-schandaal, heeft uitgevoerd.

Bovendien werd onze ‘eigen’ Nederlandse ‘Labrijn-reeks‘ door hem aangepast. Op vragen mijnerzijds aan het KNMI naar het hoe en waarom heb ik nooit een bevredigend antwoord mogen krijgen.

Vooral deze (weinig bekende) video van de milieubewuste, doch onkreukbare Finnen vond ik destijds treffend.

Alle genoemde voorbeelden zijn wel vergeleken met Climategate. Ik schreef daar zo’n zeven jaar geleden over:

Elke onbevooroordeelde waarnemer zou uit al deze ‘gates’ de onontkoombare conclusie trekken dat er grootschalige en doelbewuste manipulatie van temperatuurgegevens heeft plaatsgevonden door de CRU, het GISS en de NOAA om opwarming van de aarde stelselmatig te overdrijven om de hype aan te wakkeren.

Maar ja, de meeste mensen zijn nog dusdanig in de ban van de klimaathysterie dat hun beoordelingsvermogen is vertroebeld. Daarenboven zijn de omvang en de ernst van de manipulatie zodanig dat het publiek – dat in het algemeen toch groot vertrouwen heeft in de wetenschap – moeilijk kan geloven dat het allemaal werkelijk is gegaan zoals hiervoor werd beschreven. Men haalt liever de boodschappers door het slijk dan degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit wetenschappelijk wangedrag. Maar let wel! Deze informatie is geput uit vele verschillende betrouwbare bronnen en betreft bevindingen van wetenschappers die, onafhankelijk van elkaar, tot dezelfde conclusie zijn gekomen. Nochtans zal het m.i. nog wel even duren voordat de mensen bij zinnen zijn gekomen en zich de omvang en ernst van de manipulatie bewust worden. Tot die tijd zullen zij nog miljarden moeten betalen voor allerlei beleidsmaatregelen die geheel of ten dele worden gelegitimeerd door de dreiging van die verschrikkelijke opwarming van de aarde (onze schuld!), die maar niet wil komen.

Het was lange tijd stil rond dit thema. Maar onlangs hebben Joe d’Aleo, Chraig Idso en James Wallace een nieuw rapport gepubliceerd over de onbetrouwbaarheid van de Amerikaanse temperatuurmetingen. Zie hier. De inkt van dit rapport was nog niet droog of er was al weer een nieuwe rel ontstaan over mogelijk geknoei met temperatuurmetingen. Dit keer in Australië.

Onder de titel, ‘Australia Weather Bureau Caught Tampering With Climate Numbers’, schreef Chris White voor de ‘Daily Caller’ .

Australian scientists at the Bureau of Meteorology (BOM) ordered a review of temperature recording instruments after the government agency was caught tampering with temperature logs in several locations.

Agency officials admit that the problem with instruments recording low temperatures likely happened in several locations throughout Australia, but they refuse to admit to manipulating temperature readings. The BOM located missing logs in Goulburn and the Snow Mountains, both of which are in New South Wales.

Meteorologist Lance Pidgeon watched the 13 degrees Fahrenheit Goulburn recording from July 2 disappear from the bureau’s website. The temperature readings fluctuated briefly and then disappeared from the government’s website.

“The temperature dropped to minus 10 (13 degrees Fahrenheit), stayed there for some time and then it changed to minus 10.4 (14 degrees Fahrenheit) and then it disappeared,” Pidgeon said, adding that he notified scientist Jennifer Marohasy about the problem, who then brought the readings to the attention of the bureau.

The bureau would later restore the original 13 degrees Fahrenheit reading after a brief question and answer session with Marohasy.

The bureau’s quality control system, designed to filter out spurious low or high values was set at minus 10 minimum for Goulburn which is why the record automatically adjusted,” a bureau spokeswoman told reporters Monday. BOM added that there are limits placed on how low temperatures could go in some very cold areas of the country.

Bureaus Chief Executive Andrew Johnson told Australian Environment Minister Josh Frydenberg that the failure to record the low temperatures at Goulburn in early July was due to faulty equipment. A similar failure wiped out a reading of 13 degrees Fahrenheit at Thredbo Top on July 16, even though temperatures at that station have been recorded as low as 5.54 degrees Fahrenheit.

Failure to observe the low temperatures had “been interpreted by a member of the community in such a way as to imply the bureau sought to manipulate the data record,” Johnson said, according to The Australian. “I categorically reject this implication.”

Marohasy, for her part, told reporters that Johnson’s claims are nearly impossible to believe given that there are screen shots that show the very low temperatures before being “quality assured” out. It could take several weeks before the equipment is eventually tested, reviewed and ready for service, Johnson said.

“I have taken steps to ensure that the hardware at this location is replaced immediately,” he added. “To ensure that I have full assurance on these matters, I have actioned an internal review of our AWS network and associated data quality control processes for temperature observations.”

BOM has been put under the microscope before for similar manipulations. The agency was accused in 2014 of tampering with the country’s temperature record to make it appear as if temperatures had warmed over the decades, according to reports in August 2014.

Marohasy claimed at the time that BOM’s adjusted temperature records are “propaganda” and not science. She analyzed raw temperature data from places across Australia, compared them to BOM data, and found the agency’s data created an artificial warming trend.

Marohasy said BOM adjustments changed Aussie temperature records from a slight cooling trend to one of “dramatic warming” over the past century.

Aldus Chris White.

Lees verder hier.

Het blijft dus aanmodderen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

 

Print Friendly, PDF & Email