Een gastbijdrage van Daan Konijn.

Nederland is bij uitstek geschikt als leverancier van blauwe energie. Waarom? Omdat wij aan zee liggen met onuitputtelijk veel zout water en daarnaast gezegend zijn met rivieren, waar we beschikking hebben over zoet water. Als beide soorten water gemengd worden, levert dat ons blauwe energie. Dat is heel interessant, omdat het veel voordelen heeft. In 2014 is in Nederland de eerste blauwe energiecentrale met het opwekken van stroom uit water aan de slag gegaan. Deze centrale haalt het zout water uit de Waddenzee en zoet water uit het IJsselmeer. De verwachting is dat deze zo’n 500.000 huishoudens zal gaan voorzien van blauwe energie.

Soorten blauwe energie

Blauwe energie is bijvoorbeeld stroom, opgewekt uit zout en zoet water. Zout water bevat meer geladen zoutdeeltjes, dan zoet water. Als je zout en zoet water scheidt door een speciaal filter, een membraan, dat alleen positief of negatief geladen deeltjes doorlaat, ontstaat er een spanningsverschil welke je kunt omzetten naar elektriciteit. Er zijn nog meer mogelijkheden om energie uit water te halen, bijvoorbeeld uit de golven op zee, wat bijvoorbeeld wordt toegepast in Schotland (Wavegen), Denemarken (Wavedragon), Portugal (Pelamis) en de Verenigde Staten (Seastar). De in water voorkomende microalgen blijken geschikt om biobrandstof van te maken. In Noord-Holland kweekt een zeeboerderij op Texel wieren voor duurzame energie. De thermische energie uit oppervlaktewater is interessant voor het koelen en warmen van gebouwen die zich dicht bij het water bevinden. Kortom, blauwe energie biedt meerdere mogelijkheden.

Voordelen blauwe energie

Blauwe energie is duurzamer vergeleken met groene energie. Het is op dit moment zelfs één van de duurzaamste manieren om energie op te wekken. Water komt nu eenmaal overal in Nederland voor, is altijd beschikbaar en het kost niets. Uit blauwe energiecentrales komen geen broeikasgassen of giftige stoffen vrij. Blauwe energie kan continu worden opgewekt op plekken waar zout en zoet water aanwezig is.

Kosten besparen met blauwe energie

Naar verwachting zal straks tien procent van de Nederlandse gezinnen gebruik maken van stroom, afkomstig van blauwe energiecentrales. Energie experts voorspellen dat voor nog geen 8 cent per kilowattuur energie opgewekt kan worden uit water. Dat zou betekenen dat blauwe energie goedkoper wordt dan groene energie. Qua kosten zal energie uit aardolie nog de goedkoopste vorm van energie blijven, maar met het oog op duurzame oplossingen is deze de minst populaire. Het kan natuurlijk nooit kwaad je regelmatig te verdiepen in het aanbod van verschillende energieleveranciers en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Daarmee kun je namelijk veel geld besparen, zeker als je daarbij op meerdere momenten verschillende energieleveranciers met elkaar blijft energie vergelijken. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Op den duur worden we er waarschijnlijk allemaal beter van.

Aldus Daan Konijn.

Bron hier.