De wind gaat liggen – de zon gaat onder: ‘Dunkelflaute’

Dunkelflaute is een van oorsprong Duitse term voor het samenvallen van Dunkelheit (duisternis) en Windflaute (windstilte). Steeds meer wordt men zich ervan bewust dat perioden van Dunkelflaute een bedreiging vormen voor de levering van elektriciteit. We stappen immers massaal over op windmolens en zonnepanelen, die vrijwel geen energie leveren als het niet waait of als er niet voldoende zonlicht is. Maar het natuurverschijnsel Dunkelflaute lijkt zich, als metafoor, nu ook in de bedrijfstak van hernieuwbare energie te gaan manifesteren.

De enthousiaste politiek retoriek over de planeetreddende rol van hernieuwbare energie (wind en zon), ter vervanging van fossiele energie voor elektriciteitsopwekking, klinkt onverminderd door. Maar de bedrijfsresultaten van de desbetreffende producenten laten een somberder beeld zien: massaontslagen en faillissementen.

Onder de titel, ‘German-Spanish Wind Energy Giant To Lay Off 6000 Workers, Citing “Changing Market Conditions”, rapporteert Pierre Gosselin:

The online German business daily Handelsblatt here writes that wind energy company Siemens Gamesa will eliminate 6000 jobs.

That means the German-Spanish company will shed more than a fifth of it 26,000 workers. This is the latest bad news slamming the green energy industry in Germany. Over the years Germany has seen almost every major solar panel and equipment manufacturer become insolvent.

Once ballyhooed as the sector for the future, German solar and and wind energy industry has taken huge hits. Germany’s last remaining major solar manufacturer, Bonn-based Solarworld, earlier this year announced it would fiel for bankruptcy. Solarworld’s demise was the last in a spectacular series of solar manufacturer bankruptcies that swept across Germany over the past years, with names like Solon, Solar Millenium and Q-Cells going under.

Now the bloodbath is expanding to the wind industry, a branch of green energy that looked far more feasible in Germany than solar energy did.

The announcement by Siemens-Gamesa coincides with the Bonn climate conference now taking place, which is calling for more wind and sun energy at a time the industry is collapsing at full speed in Germany.

According to Siemens-Gamesa Board Chairman Markus Tacke: “Our business result is still not at the level where we would like to see it.” …

The Handelsblatt also reports that “no improvement is foreseen in the new fiscal year“.

Aldus Pierre Gosselin.

Zie verder hier.

Wie herinnert zich nog de hardnekkige sprookjes van de groene banen die door klimaatbevlogenen werden verspreid? Even het geheugen opfrissen hier.

Dit artikel verscheen het eerst op Climategate.nl. Maak kennis met onze auteurs, en bekijk de filmpjes van climategateTV.

 

 

Door |2017-11-09T19:06:57+00:0010 november 2017|5 Reacties

5 Comments

 1. Frans 10 november 2017 om 09:23 - Antwoorden

  Heel gezellig met de kerstdagen. De hele dag lichte sneeuwval met geen wind. Dan ’s avonds met de kaarsjes aan en de houtkachel, de koelkast buiten in de tuin, want het eten moet toch koel blijven, de kalkoen aan het spit boven de BBQ. Heel gezellig net of je zo’n 200 jaar terug in de tijd bent.

  • Hugo 10 november 2017 om 20:02 - Antwoorden

   Frans 200 jaar terug was zo ongeveer alle beschikbare hout verstookt dan wel gebruikt in de (mijn)bouw.
   Vervolgens werd overgegaan tot het verbranden van turf.
   Hoe lang kunnen we nu doorgaan met verbranding van complete bossen in de pelletkachels, houtkachels en de biomassa centrales?
   Ik zie de gezelligheid even niet

   • Frans 11 november 2017 om 07:47 - Antwoorden

    Beste Hugo, Ik denk dat je mijn bedoeling niet helemaal snapt.

 2. Scheffer 10 november 2017 om 09:43 - Antwoorden

  In de UK is de installatie sector voor de biomassa for home use (wood pellet burners) volledig ingestort na het afbouwen van de subsidie. En dat is maar goed ook want het is pure milieu / natuur vernietiging. http://www.bbc.com/news/science-environment-39053678

 3. j,e,[email protected] .nl 10 november 2017 om 10:28 - Antwoorden

  Er zijn meer groen bevlogenen die in wind en zon energie geloven dan struisvogels.
  En die steken de kop wel eens in het zand. Net als die groen bevlogenen.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK